452
Το ξημέρωμα της Πέμπτης αποκάλυψε την έκταση των υλικών ζημιών που προκάλεσε η έκρηξη στο υποκατάστημα της Eurobank | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Οι κάμερες κατέγραψαν τους βομβιστές της Eurobank

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 22:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/04/17 13:40
Το ξημέρωμα της Πέμπτης αποκάλυψε την έκταση των υλικών ζημιών που προκάλεσε η έκρηξη στο υποκατάστημα της Eurobank
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Οι κάμερες κατέγραψαν τους βομβιστές της Eurobank

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 22:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/04/17 13:40

Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας καθώς και μαρτυρίες συλλέγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΛΑΣ σχετικά με την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης έξω από τη Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7, όπου στεγάζεται η διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της τράπεζας, στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο άτομα που διαφεύγουν με μοτοσυκλέτα από το σημείο της έκρηξης καταγράφηκαν από κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας στην οδό Πανεπιστημίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς φορούσαν κράνη δεν διακρίνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.

Η Αστυνομία αναλύει τις καταγραφές από όλες τις κάμερες της περιοχής για να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για του δράστες, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι οι ίδιοι που είχαν τοποθετήσει πριν από περίπου έξι μήνες εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Σταδίου, ο οποίος όμως δεν είχε εκραγεί.

Στις 22:05 άγνωστος τηλεφώνησε στο zougla.gr και ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί εκεί εκρηκτικός μηχανισμός – ενώ έδωσε χρονικό περιθώριο 35 λεπτών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο φύλακας της τράπεζας τηλεφώνησε στις 22.05 στην Αμεση Δράση και ανέφερε ότι στις 21.52 είδε από τις κάμερες ασφαλείας δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή να αφήνουν μία τσάντα με άγνωστο περιεχόμενο έξω από την κεντρική είσοδο των γραφείων.

Η βόμβα -που ήταν σε σακίδιο πλάτης, στην είσοδο της τράπεζας- εξερράγη λίγο πριν τελειώσει η διορία που είχε δώσει ο άγνωστος στο τηλεφώνημα. Από την έκρηξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προκλήθηκαν ζημιές στο υποκατάστημα της τράπεζας και στα γύρω κτίρια.

Λίγα λεπτά πριν από τις 8 το πρωί της Πέμπτης άνοιξε η κυκλοφορία στην οδό Πανεπιστημίου, η οποία είχε αποκλειστεί από την Αστυνομία από το ύψος της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να μείνει κλειστή η οδός Πατησίων για περίπου μία ώρα. Αγνωστοι επιτέθηκαν περίπου στις 22:00 με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Τοσίτσα με την Πατησίων. Η οδός Πατησίων έκλεισε από το ύψος της Πανεπιστημίου για, περίπου, μία ώρα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Στις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών, για το ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από τη έκρηξη στη Eurobank, γινόταν λόγος για τρεις οργανώσεις.

Πρώτον, τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»: πρόσφατα ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του φακέλου με εκρηκτικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχοντας προειδοποιήσει ότι θα επανέλθει σύντομα, είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στο βιβλιοπωλείο του Αδωνι Γεωργιάδη και εκείνη που είχε σημειωθεί έξω από το σπίτι της Γεωργίας Τσατάνη, στα Εξάρχεια.

Δεύτερον, την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»: είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ στο κέντρο της Αθήνας, το 2015.

Τρίτον, την «Επαναστατική Αυτοάμυνα»: είχε αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα στην κλούβα των ΜΑΤ, στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης στα «χτυπήματα» στο υπουργείο Εργασίας, το 2016, και στο αστυνομικό τμήμα Δάφνης, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...