9682
Φωτογραφία των δραστών από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Αριστερά ο Λααχράουι που καταζητείται | Protagon Creative

Τρόμος και θάνατος στην καρδιά της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2016, 09:36
Φωτογραφία των δραστών από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Αριστερά ο Λααχράουι που καταζητείται
|Protagon Creative

Τρόμος και θάνατος στην καρδιά της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2016, 09:36

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη λίγους μήνες μετά την τραγωδία στο Παρίσι, με τη σφαγή στο Μπατακλάν, την επίθεση στο Σταντ ντε Φρανς και τις επιμέρους εκτελέσεις σε μαγαζιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Αυτή τη φορά ήταν οι Βρυξέλλες που αιματοκυλίστηκαν χθες Τρίτη, 22 Μαρτίου, από τρεις τζιχαντιστές (δύο αδέρφια που ανατινάχθηκαν με τα γιλέκα με εκρηκτικά που φορούσαν και έναν τρίτο βέλγο υπήκοο που καταζητείται).

Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι ένας εκ των τριών βομβιστών είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στην ΝΑ Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο, όμως οι εκεί Αρχές δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν ως τρομοκράτη με αποτέλεσμα να τον αφήσουν ελεύθερο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αρχικά δεν έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες για το ποιος από τους τρεις τζιχαντιστές που ήταν οι δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ήταν ο συλληφθείς. Αργότερα η τουρκική προεδρία με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πρόκειται για τον Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ (έναν από τα δύο αδέρφια) και η σύλληψή του είχε γίνει στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στο Γκαζιάντεπ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Αγκυρα.

Το χρονικό του τρόμου

Οι δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν λίγο μετά τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σκόρπισαν τον θάνατο ενώ λίγο μετά τις 10:30, σημειώθηκε έκρηξη και στον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ αρχικά οι πληροφορίες ήταν ασαφείς, απλώς υπήρχαν εκτιμήσεις για χτύπημα τζιχαντιστών, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ο ISIS μέσω του πρακτορείου του AMAQ ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση. Οι πληροφορίες για τα συμβάντα στο αεροδρόμιο έκαναν λόγο για εκρήξεις κοντά στα γκισέ της American Airlines, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές πως η μία εκ των δύο έγινε μέσα στο κτίριο αναχωρήσεων. Λίγο αργότερα, το βελγικό VRT και το Reuters μετέδωσαν πως οι εκρήξεις προήλθαν από επίθεση αυτοκτονίας με αναφορές για δράστη που φώναξε το όνομα του Αλλάχ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Εισαγγελέας. Τουλάχιστον μία βόμβα είχε καρφιά για να προκαλέσει περισσότερα θύματα…

Το αεροδρόμιο είχε αυξημένη επιβατική κίνηση, λόγω του επικείμενου Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών. Η πρώτη έκρηξη έγινε στην αίθουσα αναχωρήσεων, όπου είχε πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, ωστόσο η δεύτερη έχει γίνει σε χώρο ο οποίος απαιτεί έλεγχο προτού φτάσει κάποιος εκεί, κάτι που προκαλεί αρκετά ερωτήματα για τα συστήματα ασφαλείας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Την Τετάρτη, οι Αρχές μιλούν επίσημα για 31 νεκρούς και 261 τραυματίες. Από τους 31, οι 11 ήταν στο αεροδρόμιο ενώ οι υπόλοιποι 20 νεκροί σκοτώθηκαν στον σταθμό Μάλμπεκ του μετρό. Προηγούμενες αναφορές μιλούσαν για 34 νεκρούς.

Την Τετάρτη η βελγική αστυνομία κατονόμασε δύο αδελφούς, τους Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι, ως τους δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο. Ρόλο-κλειδί έχει ο τρίτος δράστης, Νατζίμ Λααχράουι, ο οποίος επέζησε των επιθέσεων και συνδέεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε αεροδρόμια.

Ολα τα παραπάνω, προκάλεσαν εξελίξεις και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αφού η προγραμματισμένη για συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη ακυρώθηκε και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου. Παράλληλα προβληματισμός επικρατεί για το πώς και αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία για το Προσφυγικό….

Διαβάστε σε ζωντανό χρόνο όλες τις εξελίξεις

23:30 «Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Αγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Οταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του κ. Χέενς.

22:00 Σύμφωνα με τη Haaretz, οι βελγικές Αρχές και οι συνεργαζόμενες με αυτές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα στο αεροδρόμιο και στο μετρό. Σε ρεπορτάζ για την αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα ο ανταποκριτής της στις Βρυξέλλες, Αμος Χάρελ, σχολιάζει ότι οι αρχές δεν έδωσαν τη σημασία και τη βαρύτητα που θα έπρεπε στην «έγκαιρη και λεπτομερή» ενημέρωση που είχαν λάβει.

21:05 Οι τελευταίες πληροφορίες που εξέδωσε το βελγικό υπουργείο Υγείας έκαναν λόγο για 300 τραυματίες, εκ των οποίων οι 150 βρίσκονται σε νοσοκομεία και οι 61 βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

20:06 Μέχρι και την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, αναβάλλονται όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

19:26 Την Παρασκευή θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον βελγικό λαό και για να στείλει ένα μήνυμα εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης: «Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού».

19:15 Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματίλντα του Βελγίου επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καθώς και τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης.

REUTERS/Frederic Sierakowski/Pool
REUTERS/Frederic Sierakowski/Pool

19:10 Στην καταγγελία ότι η Τουρκία συνέλαβε έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών, απελάθηκε στο Βέλγιο και η βελγική κυβέρνηση τον απελευθέρωσε, προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, ο βομβιστής, του οποίου το όνομα τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στην Γκαζιαντέπ, στη ΝΑ Τουρκία, και απελάθηκε. Οπως ανέφερε, το Βέλγιο τον απελευθέρωσε μετά την απέλασή του. «Παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν “ξένος μαχητής”, οι βελγικές αρχές δεν μπορούσαν να τον συνδέσουν με την τρομοκρατία (και τον απελευθέρωσαν)», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές εκκίνησαν και τις διαδικασίες απέλασης του βομβιστή και στην Ολλανδία έπειτα από αίτημά του και ενημέρωσαν σχετικά.

19:05 Βέλγοι πολίτες ήταν τα αδέρφια Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου τόνισε ότι ο Μπραχίμ εμπλέκεται στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Ο Χαλίντ χτύπησε στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ, όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Ακόμη δύο συμμετέχοντες στην επίθεση στο αεροδρόμιο δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ο ένας έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη ένας διαφεύγει.

18:47 «Μπορούμε και θέλουμε να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι.

Από το Μπουένος Αϊρες όπου βρίσκεται, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μου να εξαλειφθεί η μάστιγα του Ισλαμικού Κράτους».

Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως ο αγώνας των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται διαρκώς σε προσαρμογή, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των αμερικανών πολιτών.

Ο Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στο Βέλγιο για τις έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις.

18:36 Επέστρεψαν σώοι στην Αθήνα οι έλληνες μαθητές που είχαν εγκλωβιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι μαθητές που προέρχονται από την Τήλο αλλά και το Ραπτόπουλο Αγράφων, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Σαρλερουά στις 12:25 ώρα Βρυξελλών και στις 16:30, ώρα Ελλάδας, προσγειώθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

18:25 Το φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου ανάμεσα στο Βέλγιο και την Πορτογαλία, που θα διεξαγόταν την προσεχή Τρίτη, είχε αναβληθεί, λόγω των γεγονότων. Ομως, η νέα απόφαση των δύο Ομοσπονδιών ορίζει ότι θα γίνει κανονικά, στην πορτογαλική πόλη Λεϊρία. Και, μάλιστα, για συμβολικούς λόγους, την ίδια ημέρα (Τρίτη), την ίδια ώρα (20:45). Την πρόταση έκανε η Ομοσπονδία της Πορτογαλίας και η αντίστοιχη του Βελγίου την αποδέχθηκε.

18:07 Την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

mitsotakis.23.3.1

«Ολοι μας στέλνουμε το μήνυμα ότι η τρομοκρατία, από όπου κι αν προέρχεται, δεν θα μας νικήσει», έγραψε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της ΝΔ στο μήνυμά του στο βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε η πρεσβεία. «Η Ευρώπη, ενωμένη, θα υπερασπιστεί τις κοινές αξίες της ασφάλειας και της ελευθερίας», ανέφερε ακόμη.

17:48 Μήνυμα «ανεπιφύλακτης Αλληλεγγύης» προς τον βελγικό Λαό και τους λοιπούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της Επετείου της 23ης Μαρτίου 1821. Υπογράμμισε την ανάγκη «να υπερασπισθούμε όλοι μαζί και χωρίς καμία ρωγμή ατομισμού, τον Ανθρωπο ως θεμέλιο του κοινού μας Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι «τότε ο Πολιτισμός θα νικήσει τη βαρβαρότητα. Και το Φως της Ειρήνης και της Αδελφοσύνης θα σκορπίσει το σκοτάδι της τρομοκρατίας, η οποία εκπορεύεται από στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Την ίδια ώρα, μεσίστια κυματίζει η σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο προς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον βελγικό λαό και προς τιμήν της μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες.

17:55 Την πρεσβεία του Βελγίου, στην Αθήνα, επισκέφθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον πρέσβη Λικ Λιεμπό, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες.

Theodore Manolopoulos / SOOC
Theodore Manolopoulos / SOOC

Μετά τη συνάντηση ο Επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Ο πόνος μπορεί να είναι μεγάλος αλλά θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να τιμωρήσουμε τους μακελάρηδες. Η Ευρώπη έχει χάσει έδαφος, έχει χάσει χρόνο και τώρα θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να συνεργαστούμε σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε αστυνομικό επίπεδο ώστε να παρέχουμε ασφάλεια στους λαούς μας. Η μάχη δεν είναι με τους μουσουλμάνους, όπως κάποιοι κακώς το ορίζουν, αλλά είναι με κάποιους ημιπαράφρονες που νομίζουν ότι με τον τρόμο θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τις ευρωπαϊκές μας αρχές. Αυτό δεν θα συμβεί».

17:45 Την Πέμπτη συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα. Η συνεδρίαση θα έχει ως θέμα τα μέτρα τα οποία θα λάβουν οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ σε επίπεδο ασφάλειας μετά τα γεγονότα των Βρυξελλών.

17:40 «Η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ένωση χρειάζεται και μια Ένωση Ασφάλειας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς.

Ο Βαλς κάλεσε ξανά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη δημιουργία μητρώου επιβατών πτήσεων (το λεγόμενο PNR), σημειώνοντας ότι το σύστημα που έχει προταθεί θα βοηθήσει στη σύλληψη υπόπτων τρομοκρατίας.

17:31 «Το ΙΚ εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας της Ευρώπης. Πολλοί τρομοκράτες του ΙΚ εντοπίστηκαν αφότου διείσδυσαν στο ΡΚΚ και μετά ταξίδεψαν εύκολα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παριστάνοντας τους “τρομοκράτες” του ΡΚΚ» τονίζει αστυνομική πηγή, που διατήρησε την ανωνυμία της, στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

«Αυτά τα μέλη του ΙΚ, έτοιμα να διαπράξουν αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα του ΡΚΚ και του PYD στη Συρία και το Ιράκ» επέμεινε η πηγή. Oπως σχολιάζει το πρακτορείο Ανατολή, τα μέλη του PKK –παρότι θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ και την ΕΕ– «είναι καλοδεχούμενα» στην Ευρώπη και είναι εύκολο να συγκεντρώσουν οικονομική υποστήριξη για τους σκοπούς τους.

17:22 «Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει στις βελγικές αρχές κάθε είδους υποστήριξη ώστε να βοηθήσει την χώρα- σύμμαχο στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση και την αποτροπή των τρομοκρατικών ενεργειών μετά τα πολύνεκρα χτυπήματα στις Βρυξέλλες». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

17:13 Την αύξηση των ελέγχων στα αεροδρόμια, κατά τα πρότυπα της Τουρκίας, δηλαδή έλεγχο από το πεζοδρόμιο πριν καν εισέλθει κάποιος στο χώρο του αερολιμένα, μελετά η Κομισιόν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

17:07 Τον σταθμό Μαλμπέκ, όπου σημειώθηκε την Τρίτη η τυφλή βομβιστική επίθεση, επισκέφτηκαν την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

2016-03-23T144028Z_562202078_GF10000357340_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST (1)
(REUTERS/Thierry Roge/Pool)

17:05 «Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχει αναγνωριστεί ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Εντεκα έχουν πεθάνει, δώδεκα βρίσκονται στη φυλακή, άλλοι καταζητούνται», σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Europe 1, την επομένη των φονικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

17:00 Οι καμπάνες τής βιβλιοθήκης τού καθολικού πανεπιστημίου Leuven χτύπησαν στον ρυθμό του τραγουδιού «Imagine» τού Τζον Λένον. Το βίντεο τουίταρε το πανεπιστήμιο γράφοντας ότι «η ελπίδα πρέπει να επιβιώσει».

16:50 Κλειστό θα παραμείνει το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016. Την ανακοίνωση έκανε το βελγικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

16:40 Ο Σαλάχ Αμπντεσαλάμ μπορεί να έπαιρνε μέρος στο μακελειό στις Βρυξέλλες, λέει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου – και μεταδίδει το CNN. Αξιωματούχοι θεωρούν ότι το σχέδιο με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες επιταχύνθηκε, από τη στιγμή που συνελήφθη ο Αμπντεσαλάμ την περασμένη εβδομάδα.

16:05 Τρεις εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανάμεσα στους τραυματίες των επιθέσεων, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία δεν ανέφερε κάτι περισσότερο για την σοβαρότητα των τραυμάτων τους.

15:57 Τις φωτογραφίες ενός από τους δράστες της επίθεσης, του Χαλίντ ελ Μπακράουι (πάνω), και του καταζητούμενου Νατζίμ Λααχραόυι (κάτω) έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές του Βελγίου:

2016-03-23T132941Z_274659634_GF10000357277_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST

A man, who police said is named Najim Laachraoui is seen in this undated photo issued by the Belgian Federal police on their Twitter site, on suspicion of involvement in the Brussels airport attack, on March 23, 2016. REUTERS/Belgian Federal Police/Handout via Reuters      TPX IMAGES OF THE DAY       ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. MANDATORY CREDIT.
(REUTERS/Belgian Federal Police/Handout)

15:31 Ενας φοιτητής του Πανεπιστημίου Σεντ Λιούις στις Βρυξέλλες είναι το δεύτερο επιβεβαιωμένο θύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο 20χρονος φοιτητής Νομικής Λέοποντ Χεχτ ήταν στον σταθμό του  μετρό στο Μαλμπέκ, την ώρα της επίθεσης, έγραψε το Πανεπιστήμιο στο Facebook.

Cher(e)s Etudiant(e)s,J’ai l’immense tristesse de vous informer du décès de Léopold HECHT, étudiant du deuxième bloc…

Posted by Université Saint-Louis – Bruxelles on Wednesday, 23 March 2016

14:55 Λεπτομέρειες για την δράση των δύο αδελφών Ελ Μπακράουι που ευθύνονται για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το Μετρό έδωσε η Εισαγγελία, αποσαφηνίζοντας την εικόνα σε σχέση και με αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο έγινε από τον Χαλίντ ελ Μπακράουι, ο οποίος μάλιστα άφησε την διαθήκη του σε κάδο απορριμμάτων.  Αντίθετα, ο αδελφός του Χαλίντ, Μπραχίμ ελ Μπακράουι, ανατινάχτηκε στο σταθμό του μετρό στο Μαλμπέκ. Για τους δύο αδελφούς η Αστυνομία είχε «πολύ βαρείς φακέλους», αλλά όχι για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Οι άνδρες που εντοπίστηκαν από τις κάμερες στο αεροδρόμιο μαζί με τον Χαλίντ δεν έχουν ταυτιστεί. Ενας ήταν ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο. Ο άνδρας με τα λευκά αναζητείται και αυτός· αν και τα μέσα ενημέρωσης τον ταύτισαν με τον καταζητούμενο Νατζίμ Λααχράουι, οι Αρχές δεν ανέφεραν τίποτα σχετικό.

Επισήμως οι νεκροί είναι 31, από τους οποίους 20 στο μετρό και 11 στο αεροδρόμιο, και οι τραυματίες 261.

14:21 Ως τώρα δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την ταυτότητα και την προέλευση των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών), ωστόσο η εικόνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει η εικόνα.

  • Μία γυναίκα από το Περού έχει σκοτωθεί
  • Ενας Βρετανός δεν έχει δώσει σημεία ζωής
  • Δύο Ολλανδοί επίσης δεν έχουν εμφανιστεί από χθες, Τρίτη. Ηταν στο αεροδρόμιο Ζαβαντέμ και θα ταξίδευαν στις ΗΠΑ
  • Ενας Ινδός που εργάζονταν στις Βρυξέλλες είναι και αυτός αγνοούμενος. Η οικογένεια του αναφέρει ότι θα μπορούσε να είναι στο μετρό.
  • 19 Πορτογάλοι έχει αναφερθεί ότι έχουν τραυματιστεί
  • Οι Αμερικανοί στις Βρυξέλλες δεν έχουν εντοπιστεί όλοι ακόμη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προσθέτει ότι «γύρω στους 12» είναι οι τραυματίες.

13:40 Αναβάλλεται το φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι Βελγίου-Πορτογαλίας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την προσεχή Τρίτη 29 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επικαλείται λόγους ασφαλείας, μετά από αίτημα της πόλης των Βρυξελλών.

13:24 Η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία του Βελγίου, αλλά και η ΕΕ, τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Στην πρώτη σειρά (από αριστέρα): ο γάλλος πρωθυπουργός Βαλς, ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιπ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η βασίλισσα Ματίλντ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

2016-03-23T111206Z_1869869241_LR2EC3N0V3V0K_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST
(REUTERS/Francois Lenoir)

13:18 Ανακαλώντας προηγούμενες πληροφορίες, η La Libre Belgique αναφέρει ότι η σύλληψη στο Αντερλεχτ είναι υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά όχι του Λααχράουι, όπως έχει μεταδοθεί από διάφορα βελγικά μέσα. Οι Αρχές προγραμματίζουν για τις 14:00 (ώρα Ελλάδος) συνέντευξη Τύπου.

https://twitter.com/lalibrebe/status/712596623306715137

13:05 Η Ολλανδία έκλεισε προσωρινά το προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρομοκρατική απειλή, αναφέρει το AFP.

12:58 Οι βρετανικές Αρχές αναφέρουν ότι έχουν χαθεί από το πρωί των επιθέσεων τα ίχνη ενός Βρετανού. Αλλοι τέσσερεις είναι οι τραυματίες των επιθέσεων. Μέχρι στιγμής μόνο μία γυναίκα από το Περού έχει κατονομαστεί σαν νεκρή από τις επιθέσεις.

12:46 «Θέλω να τραγουδήσετε μαζί μου για να μας ακούσουν», ήταν το κάλεσμα της Adele στους θεατές της συναυλίας που έδωσε την Τρίτη στο Λονδίνο. Μαζί με τους χιλιάδες φίλους της τραγούδησαν το «Make You Feel My Love» για τις Βρυξέλλες.

12:35 Ολο και περισσότερα μέσα στο Βέλγιο μεταδίδουν για μια σύλληψη στο Αντερλεχτ την οποία συνδέουν με την σύλληψη του Νατζίμ Λααχράουι, του τρίτου καταζητούμενου για την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρει μάλιστα, όπως το αναμεταδίδει η Guardian, ότι η σύλληψη έγινε σε πιτσαρία.

12:24 Δηλώσεις συμπαράστασης και υπόσχεσης καταπολέμησης της τρομοκρατίας από ευρωπαίους ηγέτες:

Οι δολοφόνοι στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν κανένα σεβασμό για ανθρώπινες αξίες, τόνισε η Ανγκελα Μέρεκλ και πρόσθεσε ότι ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «πιστεύουμε -και ειδικά σήμερα με μεγάλη περηφάνια- στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και στην ειρηνική συνύπαρξη».

Στο πλευρό των ευρωπαίων γειτόνων της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα σταθεί η Βρετανία, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Είναι δύσκολες εποχές, είναι αποτρόπαιοι τρομοκράτες και να κάνουμε το ο,τιδήποτε για να μην τους αφήσουμε να κερδίσουν».

Στην ανάγκη να εγκριθεί και μάλιστα άμεσα από το Ευρωκοινοβούλιο το μητρώο επιβατών (passenger name record, PNR) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν τον Απρίλιο, επισήμανε. Ο Βαλς αναμένεται να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες αργότερα μέσα στην ημέρα.

12:10 Τη σύλληψη του Νατζίμ Λααχράουι, τρίτου δράστη των επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, επιβεβαίωσε και το τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

CeOYwfNW4AEIlIu

12:00 Συνελήφθη ο Νατζίμ Λααχράουι, o τρίτος δράστης των επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως ανέφερε η βελγική Derniere Heure. Σύμφωνα με την εφημερίδα η σύλληψη έγινε στο Αντερλεχτ.

11:59 Η βελγική δημόσια τηλεόραση RTBF μεταδίδει ότι οι αδελφοί Ελ Μπακράουι δεν έδρασαν μαζί στο αεροδρόμιο, αλλά ότι ένας από αυτούς, ο Χαλίντ, ήταν στον σταθμό του μετρό στο Μαλμπέκ. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ερώτημα ποιος ήταν στο αεροδρόμιο, καθώς ο τρίτος εμπεκόμενος ήταν ο Λααχράουι. Πιθανό είναι το σενάριο ο Χαλίντ να είχε κάποια συμμετοχή στο αεροδρόμιο και μετά να μετέβη στο μετρό, τα δύο περιστατικά έγιναν εξάλλου με διαφορά μίας ώρας.

11:45 Οι Αρχές στο αεροδρόμιο στην Τουλούζη, το οποίο είχε κλείσει για λίγο το πρωί της Τετάρτης, είχαν εντοπίσει ένα ύποπτο πακέτο, έγινε γνωστό. Το κεντρικό κτίριο εκκενώθηκε σε δύο φάσεις, έγινε επιθεώρηση και τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κάτι ύποπτο. Η λειτουργία του αποκαταστάθηκε σταδιακά.

11:29 Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στις Βρυξέλλες στις 12:00 (13:00 στην Ελλάδα) στη μνήμη των θυμάτων των χθεσινών αιματηρών επιθέσεων. Θα συμμετάσχουν ο βασιλιάς και η βασίλισσα των Βέλγων, Φιλίπ και Ματίλντ, και ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

11:23 Το βρετανικό Κοινοβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Βέλγιο πρόκειται να ενημέρωσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρει στο Twitter. Νωρίτερα, προσθέτει, ολοκληρώθηκε άλλη μία συνάντηση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων COBRA.

11:05 Μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια του Δήμου Αθηναίων σε συμμετοχή στο πένθος για τα θύματα των Βρυξελλών

11:02 Το πορτρέτο του Νατζίμ Λααχράουι καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, μαζί με τους αδελφούς Ελ Μπακράουι, δίνει η La Libre Belgique. Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι ήταν ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά που συνδέουν τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο με αυτές στις Βρυξέλλες. Είναι ακόμη σαφές ότι ήταν και αυτός γνωστός στις Αρχές για διάφορους λόγους, και ότι κινούνταν μεταξύ Συρίας και Ευρώπης με ψεύτικα χαρτιά.

2016-03-23T085651Z_1670069604_GF10000356897_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST
Ο Νατζίμ Λααχράουι, στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου των Βρυξελλών (Reuters)

Είναι 24-25 ετών και φέρεται να έχει ταξιδέψει και αυτός στη Συρία, τον Φεβρουάριο του 2013. Τον περασμένο Σεπτέμβριο πέρασε με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ τα σύνορα Ουγγαρίας και Αυστρίας μαζί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ και τον Αλγερινό Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, 35 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε σε μάχη με Βέλγους αστυνομικούς πριν από μία εβδομάδα.

Συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων. Είναι πιθανό να είχε με τον Μπελκαΐντ τηλεφωνική επικοινωνία με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Κατά την Le Libre Belgique, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να είναι ο αποδέκτης του SMS το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015 από έναν από τους δράστες της επίθεσης στο Μπατανκλάν προς τηλέφωνο στο Βέλγιο. Το μήνυμα έγραφε «On est parti, on commence» («Φεύγουμε, αρχίζουμε»).

Το 2014 είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα ενώ καταζητείται για τις επιθέσεις στο Παρίσι από τις 4 Δεκεμβρίου 2015.

10:50 Αυστηρά τα μέτρα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών και στο εν μέρει ανοιχτό μετρό της πόλης. Εδώ στην είσοδο τους σιδηροδρομικού σταθμού ουρές επιβατών καθώς αστυνομικοί ζητούν από επιβάτες να δείξουν τα περιεχόμενα των τσαντών τους.

2016-03-23T083032Z_619877129_LR2EC3N0NMLUI_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST
(REUTERS/Francois Lenoir)

10:34 Η βελγική Dernière Heure έχει περισσότερες πληροφορίες για τους αδελφούς Ελ Μπακράουι.

Ο Χαλίντ ήταν 27 ετών και ο Μπραχίμ 30 ετών ήταν και οι δύο γνωστοί στις Αρχές, αν και δεν είχαν σχετιστεί με την τρομοκρατία. Το 2010 ο Μπραχίμ είναι καταδικαστεί γιατί είχε ανοίξει πυρ κατά αστυνομικών με καλασνίκοφ, ενώ ένα χρόνο αργότερα και ο αδελφός του βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης για κλοπές σε αυτοκίνητα.

10:16 Ο κόσμος ζει πλέον τα μεγάλα γεγονότα μέσα από το Twitter. Η Washington Post συγκέντρωσε tweet που ανέφεραν τη λέξη Brussels και οπτικοποίησε τη διάδοσή τους τις επόμενες ώρες της επίθεσης. Αρχικά στην Ευρώπη, και καθώς ξημέρωνε, και στην αμερικανική ήπειρο, το Twitter γέμισε με μηνύματα συμπαράστασης και βοήθειας. Στην εικόνα, η διάδοση των tweet το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδος, νωρίς το πρωί στις ΗΠΑ).

brussels-tweet

10:07 Η ΕΕ σε κινητοποίηση: Η Ολλανδία, που έχει την προεδρία για αυτό το εξάμηνο, ανακοίνωσε την διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών, κατόπιν αιτήματος του Βελγίου. Η σύνοδος θα γίνει πιθανόν αύριο, Πέμπτη.

09:39 Περισσότερες λεπτομέρειες για τους αδελφούς Ελ Μπακράουι που κατονομάστηκαν σαν βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών έρχονται σταδιακά στο φως.

Οι Ελ Μπακράουι φαίνεται να συνδέονται με τα γεγονότα στο Παρίσι, ενώ και οι δύο ήταν γνωστοί στην Αστυνομία (όχι όμως για τρομοκρατικές επιθέσεις) και είχαν ποινικό μητρώο. Ο Χαλίντ ελ Μπακράουι είχε νοικιάσει με ψεύτικο όνομα το διαμέρισμα όπου μετά από μάχη με την Αστυνομία είχε σκοτωθεί ένας ένοπλος πριν από μια εβδομάδα. Στις έρευνες που έγιναν αργότερα βρέθηκε ένα αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του βασικού υπόπτου των επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου· ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή (18 Μαρτίου 2016).

Εν τω μεταξύ, ο τρίτος άνδρας που καταζητείται είναι, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ο Νατζίμ Λααχράουι, ο οποίος εμφανίζεται στο βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου να συνοδεύει τους αδελφούς Ελ Μπακράουι. Το DNA του Λαχράουι είχε βρεθεί στο διαμέρισμα και καταζητούνταν ήδη πριν από την επίθεση. Εγινε ακόμη γνωστό ότι το Σεπτέμβριο είχε ταξιδέψει στην Ουγγαρία με τον Σαλάχ Αντεσλάμ.

09:32 Βέλγοι υπουργοί μιλούν με δημοσιογράφους καθώς οι πρώτοι προσέρχονται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Κίνα, σύμφωνα με το Reuters και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

09:28 Λήξη του συναγερμού στην Τουλούζη ανακοίνωσε το αεροδρόμιο μέσω Twitter. Οι πτήσεις σταδιακά αποκαθίστανται, αλλά θα υπάρξουν καθυστερήσεις, προειδοποιούν οι αρμόδιες Αρχές.

09:10 Οι αδελφοί Ελ Μπακράουι, ο Χαλίντ και ο Μπραχίμ, είναι οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας που χτύπησαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTBF. Ηταν άτομα γνωστά στην Αστυνομία. Αλλος ένας άνδρας που ήταν μαζί τους εξακολουθεί να καταζητείται.

 

brussels-brothers

09:00 Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Τουλούζης στη Γαλλία αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο εκκενώνεται για λόγους ασφαλείας χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί τι έχει συμβεί.

08:33 Κλειστοί και το πρωί της Τετάρτης οι δρόμοι γύρω από τον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ όπου σημειώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας το πρωί της Τρίτης.

08:01 Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει και την Τετάρτη, 23 Μαρτίου, κλειστό και δεν θα δέχεται πτήσεις.

08:00 Το τηλεοπτικό δίκτυο VTM TV μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης ότι ο οδηγός ταξί που μετέφερε τους τρεις υπόπτους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, αργότερα οδήγησε την Αστυνομία σε ένα σπίτι στο Σέρμπεεκ, βόρεια της πρωτεύουσας. Στο σπίτι έγινε έφοδος των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής κατά την οποία εντοπίστηκε ένας ακόμη εκρηκτικός μηχανισμός, χημικά και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

07:33 Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιάνμπον επιβεβαίωσε ότι οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε τρεις υπόπτους για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο.«Οι δύο ανατινάχθηκαν, ήταν επίθεση αυτοκτονίας, ο τρίτος ευτυχώς όχι. Ψάχνουμε αυτόν τον τύπο» είπε ο υπουργός. Η βελγική αστυνομία επανήλθε δημοσιεύοντας τη φωτογραφία του τρίτου δράστη: «Αναγνωρίζετε αυτόν τον άνδρα;»

07:02 Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Monde στο φύλλο της την Τετάρτη, 23η Μαρτίου, μια μέρα μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό της πρωτεύουσας του Βελγίου.

615

06:30  Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση στους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ευρώπη, για πιθανούς κινδύνους μετακινήσεων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμα επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, στοχοποιώντας αθλητικές συγκεντρώσεις, τουριστικούς χώρους, εστιατόρια και μεταφορικά μέσα».

Παράλληλα, προειδοποιεί τους Αμερικανούς να είναι σε επιφυλακή όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Τους συνιστά επίσης να αποφεύγουν μέρη με πολύ κόσμο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών και σε μεγάλες διοργανώσεις.

06:00 Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στους σταθμούς του μετρό στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες. Η εικόνα είναι από τον περίφημο σταθμό Γκραντ Σέντραλ στο Μανχάταν.

2016-03-22T202632Z_1318562700_GF10000356224_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-USA

05:22 Το πρωτοσέλιδο του βρετανικού Guardian στο φύλλο της Τετάρτης, 23 Μαρτίου, μια μέρα μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες…

523

23:50 Στη Ράκκα (προπύργιο του ISIS στη Συρία) από νωρίς την Τρίτη πανηγύριζαν και γιόρταζαν για το χτύπημα και, μάλιστα, μοίραζαν στους κατοίκους της πόλης… καραμέλες.

23:30 H αμερικανική διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε περιορισμούς πραγματοποίησης ανεπίσημων ταξιδιών προς τις Βρυξέλλες για το στρατιωτικό προσωπικό και όσοι πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη θα χρειαστούν έγκριση. «Θα βοηθήσουμε το Βέλγιο με όποιο μέσο οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορούν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε πλάι στις χώρες εταίρους και συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να καταπολεμήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες που απειλούν τις ελευθερίες μας και τον τρόπο ζωής μας». Αυτό δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, σε ανακοίνωσή του. «Η απόφαση μας αφορά το στρατιωτικό μας προσωπικό, το πολιτικό προσωπικό στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους ανεξάρτητους φορείς που συνεργάζονται με τη διοίκηση μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά όχι το στρατιωτικό μας προσωπικό που είναι βρίσκεται σε διπλωματικές θέσεις στο Βέλγιο», διευκρινίζει η ανακοίνωση.

23:20 Την ενεργοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου φύλαξης δημόσιων χώρων «υψηλού κινδύνου» αποφάσισε η κυβέρνηση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Ετσι, αποφασίστηκε η λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε όλους τους «στόχους» υψηλού κινδύνου όπως πρεσβείες, σχολεία και επιχειρήσεις από χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία, αλλά και σε λιμάνια, αεροδρόμια και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Η αναζήτηση ύποπτων ατόμων και αφίξεων από τις παραπάνω χώρες. Η συλλογή πληροφοριών στα κέντρα κράτησης και διαμονής προσφύγων και μεταναστών.

23:10 Με τα χρώματα του Βελγίου στο λογότυπο και μια συγκλονιστική εικόνα από ανθρώπους που προσπαθούν να βγουν από τις σήραγγες του μετρό μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, κυκλοφορεί την Τετάρτη η γαλλική εφημερίδα Liberation.

upl56f19c3b4f9f4

«Βρυξέλλες 22 Μαρτίου 2016» είναι ο κεντρικός τίτλος.

22:55 Οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετέφεραν τις βόμβες μέσα στις αποσκευές τους, ανέφερε ο δήμαρχος του Ζαβεντέμ Φράνσις Βερμέιρεν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αποκάλυψε επίσης ότι οι ύποπτοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δράστες τοποθέτησαν τις βαλίτσες με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς πάνω σε καρότσια. «Οι δύο πρώτες βόμβες εξερράγησαν, ο τρίτος βομβιστής πρέπει να πανικοβλήθηκε», πρόσθεσε.

22:39 Ο δυτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πλήττει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ στην Αβάνα, μεταξύ της εθνικής ομάδας της Κούβας και της ομάδας Tampa Bay Rays.

«Η αντίληψη ότι οποιαδήποτε πολιτική ατζέντα μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπως αυτή, ξεπερνά κάθε λογική», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

22:25 Και η Φοντάνα Ντι Τρέβι, στην Ιταλία, στα χρώματα του Βελγίου.

The black, yellow, and red colours of the Belgian flag are projected on the Trevi fountain in Rome, Italy, in tribute to the victims of today's Brussels bomb attacks
(REUTERS/Stefano Rellandini)

22:15 Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε την Τρίτη τις «στυγερές επιθέσεις» οι οποίες «έπληξαν την καρδιά του Βελγίου και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αντιδρώντας στις πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες στις Βρυξέλλες. Ο Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίτς, «εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου». «Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε, «ότι το Βέλγιο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να αντιδρούν στο μίσος και στη βία των οποίων έγιναν θύματα σήμερα με μια ειλικρινή και διαρκή δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης».

22:00

21:42 Η βελγική κυβέρνηση καλεί τους κατοίκους της χώρας να συμμετέχουν σε ενός λεπτού σιγή την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι (ώρα τοπική), στη μνήμη των θυμάτων.

20:57 Ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου δήλωσε ότι ήταν νωρίς για να συνδεθούν τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

20:50 Και ο Πύργος του Αϊφελ στα χρώματα του Βελγίου.

(REUTERS/Philippe Wojazer)
(REUTERS/Philippe Wojazer)

20:45 Αστυνομική πηγή την οποία επικαλείται το βελγικό δίκτυο rtbf αναφέρει πως σε έρευνες που διεξάγονται στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών βρέθηκαν και άλλα εκρηκτικά. Η περιοχή όπως αναφέρει το βελγικό μέσο παραμένει σε πολύ στενό αστυνομικό κλοιό.

20:40 Η μνημειώδης Πύλη του Βρανδεμβούργου του 18ου αιώνα, στο Βερολίνο, που συμβολίζει την ειρήνη, στα χρώματα του Βελγίου, ως φόρος τιμής στα θύματα των Βρυξελλών.

People stand in front of the Brandenburg gate, which is illuminated in black, yellow and red in the colours of the Belgian flag in tribute to victims of Tuesday's attacks in Brussels in Berlin
REUTERS/Fabrizio Bensch

20:39 Προειδοποιητικά πυρά από ολλανδούς αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης τριών υπόπτων στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμστερνταμ. Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, δεν υπάρχουν τραυματίες.

20:32 Βελγικά μέσα μεταδίδουν την τελευταία ώρα ότι έγινε επιδρομή σε σπίτι στο κέντρο των Βρυξελλών όπου οι Αρχές εντόπισαν ακόμη έναν εκρηκτικό μηχανισμό -περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες- και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους, επικαλούμενα την Εισαγγελία.

20:22 Τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Είμαι αποτροπιασμένος από τις ποταπές και άνανδρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα. Η σκέψη μου βρίσκεται πρώτα και κύρια στα θύματα και τους τραυματίες αλλά και στις οικογένειες και τους φίλους τους. Αυτές οι πράξεις μου προκαλούν θυμό και με στεναχωρούν συνάμα. Ξεκινούν από την βαρβαρότητα και την έχθρα και δεν καταλήγουν πουθενά γιατί δεν αποδίδουν δικαιοσύνη. Οι Βρυξέλλες όπως και οι άλλες πόλεις που έχουν χτυπηθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, θα σταθούν δυνατά, καθώς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που φιλοξενούνται από την πόλη και τους κατοίκους. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω εκφράσει στον βέλγο πρωθυπουργό τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου στους πολίτες του Βελγίου».

20:12 Σε διάγγελμα του προς τον βελγικό λαό, ο βασιλιάς Φίλιππος δήλωσε ότι ο ίδιος και η βασίλισσα Ματίλντα συμμερίζονται τον πόνο όλων εκείνων που υποφέρουν από τις «δειλές και απεχθείς επιθέσεις». Τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί απαντήσεις με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αξιοπρέπεια».

20:10 Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι το μήνυμα που πρέπει να λάβει η Δύση από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες – την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε ο ISIS – είναι ότι ο πόλεμος στη Συρία πρέπει να τελειώσει και μία πολιτική μετάβαση απαιτείται, τέτοια, ώστε να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του χαλιφάτου. «Το μήνυμα που εξάγουμε από αυτό (είναι ότι) πρέπει να εξαλείψουμε την φωτιά του πολέμου στη Συρία», δήλωσε ο Ντε Μιστούρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Πρέπει να βρούμε μία πολιτική λύση, χρειαζόμαστε μία πολιτική μετάβαση στη Συρία ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε όλοι να επικεντρωθούμε σε αυτό που αποτελεί τον αληθινό κίνδυνο για όλους στην Ευρώπη, τον κόσμο και τη Συρία», υπογράμμισε.

20:08 «Μητέρα του σατανά» ονομάζεται η εκρηκτική ύλη που κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η ίδια ύλη είχε χρησιμοποιηθεί για τις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου του 2005. Πρόκειται για υπεροξείδιο της ακετόνης, μια εκρηκτική ύλη που μπορεί να παρασκευαστεί με την χρήση υλικών που υπάρχουν σε όλα τα νοικοκυριά, όπως οξυζενέ και ασετόν για τα νύχια. Οι τρομοκράτες φαίνεται ότι προτιμούν αυτήν την ύλη για τις επιθέσεις τους καθώς δεν περιλαμβάνει άζωτο το οποίο μπορούν να εντοπίσουν ειδικές συσκευές στα αεροδρόμια.

20:05 Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι πριν από λίγο συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, το οποίο θα επανεκτιμήσει την κατάσταση την Τετάρτη. Το Κέντρο Κρίσης και οι αρχές ασφαλείας αποφάσισαν την υιοθέτηση νέων, αυστηρότερων μέτρων, ενώ όλα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι κηρύσσεται από την Τετάρτη τριήμερο εθνικό πένθος.

20:00 Ο τρίτος ύποπτος για την επίθεση στο αεροδρόμιο φαίνεται σε τηλεοπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές αρχές να φεύγει τρέχοντας από τον χώρο μετά την επίθεση.

suspect-768x1024

19:55 Η βελγική αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους δύο δράστες αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ καταζητείται ο τρίτος δράστης.

19:46 Ομάδα τζιχαντιστών ετοιμαζόταν να χτυπήσει και στην Τουρκία, σε άγνωστο μέχρι στιγμής στόχο, παράλληλα με την πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στις Βρυξέλλες. Οπως ανακοίνωσε η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, την Τρίτη το πρωί συνελήφθησαν από το στρατό τουλάχιστον 10 τζιχαντιστές στα σύνορα με τη Συρία, ο ένας εκ των οποίων προοριζόταν για βομβιστής αυτοκτονίας. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (του παραρτήματος ISIL στη συγκεκριμένη περίπτωση), επιχείρησαν να εισέλθουν παρανόμως στην Τουρκία, αλλά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην επαρχία Γκαζιαντέπ.

19:43 «Καταδικάζω με παρρησία τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες», αναφέρει ο Πρόεδρος της Τουρκίας με ανάρτηση στο twiiter. «Ο λαός της Τουρκίας, ο οποίος έχει υποφέρει εξίσου από φρικτές επιθέσεις στα χέρια τρομοκρατών, μοιράζεται τον πόνο του λαού του Βελγίου», γράφει σε επόμενη ανάρτησή του ο Ταγίπ Ερντογάν.

19:30 Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει αυτήν την ώρα το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, η αστυνομία επιχειρεί αυτήν την ώρα στη γειτονιά Schaerbeek των Βρυξελλών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αναζητούν υπόπτους για τις πρωινές επιθέσεις.

19:23 Αποσπάσματα από το κείμενο ανάληψης ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος. «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

»Ενας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου, το οποίο δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου.

»Οι μαχητές του Ι.Κ. άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ προτού πολλοί από αυτούς να πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά ενώ ένας μάρτυρας πυροδοτούσε τη ζώνη με τα εκρηκτικά του στον σταθμό του μετρό του Μάαλμπεκ».

19:20 Ενας από τους τραυματίες τους τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες, είναι και ο εν ενεργεία παίκτης των Γκεντ Χοκς, Σεμπαστιέν Μπεγίν, του οποίου η φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς ο 38χρονος σέντερ, πολιτογραφημένος Βέλγος, βραζιλιάνικης καταγωγής βρίσκεται αιμόφυρτος σε χώρο του αεροδρομίου.

Μάλιστα η Οστάνδη, με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα το 2007, ανέβασε στο twitter την σχετική φωτογραφία, με τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση.

Ο Μπεγίν ως το 2010 αγωνίζονταν και στην Εθνική Βελγίου.

(REUTERS/Ketevan Kardava)

19:12 Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες του Βελγίου και της ΕΕ στην πρεσβεία του Βελγίου στη οδό Σέκερη. Κόσμος συγκεντρώνεται σε ένδειξη αλληλεγγύης στον βελγικό λαό.

19:03 Tη φωτογραφία τη δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ενα μικρό προσφυγόπουλο στον καταυλισμό της Ειδομένης κρατά πλακάτ με το μήνυμα «Sorry for Brussels» (Λυπούμαστε για τις Βρυξέλλες). Μεγαλείο ανθρωπιάς.

A refugee boy holds up placard reading "Sorry for Brussels" as refugees and migrants take part in a protest against the closure of the border at Greek-Macedonian
REUTERS/Fedja Grulovic

18:59 Ο Πύργος του Άιφελ θα φωτιστεί στα χρώματα της βελγικής σημαίας, ενώ οι γαλλικές σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη Γαλλία, προς τιμή των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Αυτό ανακοίνωσαν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό. «Αποφασίσαμε μαζί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να θέσουμε μεσίστιες τις σημαίες στη χώρα μας», είπε ο κ. Ολάντ, ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης την πρεσβεία του Βελγίου.

Στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της Γαλλίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

18:55 Η Ευρώπη πρέπει να «φτάσει μέχρι τέλους», χρειάζεται μια ενιαία δομή ασφαλείας και άμυνας, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δηλώσεις του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών. Ο Ματέο Ρέντσι διεμήνυσε πως η Ενωση οφείλει να κάνει περισσότερα σε εσωτερικό επίπεδο και εκτίμησε πως η «κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα». «Η απειλή είναι παγκόσμια, αλλά οι εκτελεστές βρίσκονται σε κάθε χώρα μεμονωμένα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι. «Οσοι αυταπατώνται και προτείνουν να κλείσουμε τα σύνορα δεν καταλαβαίνουν ότι οι εχθροί βρίσκονται ήδη μέσα στις πόλεις μας».

18:43 Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει, αργότερα, νέα μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανάμεσά τους και σε αυτό του αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Αυτό ανέφερε μια πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

18:40 Για δειλές επιθέσεις έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό.

18:38 «Επειτα από τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα (22/3) στο Βέλγιο, η UEFA θέλει να διαβεβαιώσει την προσήλωσή της στο να βρίσκεται η ασφάλεια και τα μέτρα που θα ληφθούν στο επίκεντρο των οργανωτικών πλάνων ενόψει του Euro 2016.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας της διοργάνωσης κι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην οργάνωσή της θα συνεχίσουν την κοινή τους δουλειά και θα παρακολουθούν τακτικά το επίπεδο κινδύνου αναφορικά με την διοργάνωση.

Για παραπάνω από τρία χρόνια, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της διοργάνωσης έχουν στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές ώστε να αναπτύξουν τους πιο κατάλληλους μηχανισμούς και να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές τουρνουά ενώ λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην αλλάξει η κατάσταση».

18:32 Στις 20:00 ώρα Ελλάδος θα απευθυνθεί στον λαό του Βελγίου ο βασιλιάς Φίλιππος, μέσω διαγγέλματος.

18:25 Κλειστό και την Τετάρτη το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

18:21 Συνεδριάζει υπό την Αγκελα Μέρκελ το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας για να συζητήσει την κατάσταση μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

«Επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες», σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας. «Οι ελεύθερες κοινωνίες της Ευρώπης είναι πιο ισχυρές από τον τρόμο», είπε παράλληλα με έμφαση η Ανγκελα Μέρκελ. Οπως είπε, τo υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας θα συζητήσει τις επιπτώσεις των επιθέσεων που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι η Γερμανία θα εργαστεί μαζί με το Βέλγιο για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των επιθέσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο θα παρέχει κάθε στήριξη στις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας.

18:20 Τρίτη βόμβα την οποία ανακάλυψαν οι βελγικές αρχές στο αεροδρόμιο εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

18:15 Το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

18:10 «Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την απειλή «ενωμένοι, με όλα τα απαραίτητα μέσα», δηλώνουν οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σε κοινό τους ανακοινωθέν για τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης, στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι στέκονται αλληλέγγυοι με το Βέλγιο και κάνουν λόγο για «επίθεση ενάντια στην ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία μας». Οι «28» τονίζουν ότι η ΕΕ πενθεί για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ σημειώνουν ότι τα κοινά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της Ενωσης φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες «χάρη στη γενναιοδωρία της κυβέρνησης και του λαού του Βελγίου».

«Αυτή η τελευταία επίθεση ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες από τις επιθέσεις της μισαλλοδοξίας. Θα παραμείνουμε ενωμένοι και σταθεροί στον αγώνα κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας», καταλήγουν οι ηγέτες της ΕΕ.

18:05 Η φωτογραφία της ενημέρωσης του Μπαράκ Ομπάμα για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες

U.S. President Barack Obama and National Security Advisor Susan E. Rice get update on Brussels bombing
Η στιγμή που ο Ομπάμα ενημερώνεται στην Κούβα για το τραγικό γεγονός στις Βρυξέλλες. Δίπλα του βρίσκεται η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας (REUTERS/White House/Pete Souza)

18:00 Αυτή η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Αρχές και απεικονίζει, σύμφωνα με αυτές, τρεις υπόπτους για την επίθεση στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές τα δύο άτομα αριστερά στη φωτογραφία είναι οι τρομοκράτες που ανατινάχθηκαν, ενώ το άτομο με το καπέλο στα δεξιά της φωτογραφίας αναζητείται και φέρεται να είναι ο συντονιστής της επίθεσης. Δύο από τα τρία εικονιζόμενα άτομα αριστερά φορούν ένα γάντι, το οποίο σύμφωνα με τις Aρχές δείχνει πως είναι οι δύο από τους τρομοκράτες οι οποίοι ανατινάχθηκαν και πιθανότατα κάτω από το γάντι που φορούν κρύβουν τους πυροκροτητές με τους οποίους πυροδότησαν τα εκρηκτικά που φορούσαν.

17:52 Κλειστό το αεροδρόμιο των Βρυξελλών – Αγνωστο το πότε θα αρχίσουν ξανά οι πτήσεις.

17:50 Το αεροδρόμιο αμέσως μετά την επίθεση στα αμοντάριστα πλάνα του Associated Press.

17:45 Bόμβα γεμάτη καρφιά προκειμένου να έχουν περισσότερα θύματα πυροδότησαν οι τρομοκράτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, Ζaventem, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο VRT. To ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leuven, οι οποίοι εντόπισαν, ύστερα από εξέταση των θυμάτων, υπολείμματα από βίδες στα νύχια τους.

17:35 Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Amaq – το οποίο συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και συχνά παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες της οργάνωσης.

17:30 Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την Τρίτη «την τυφλή βία που γεννά τόσα βάσανα» σε συλλυπητήριο μήνυμά του μετά τις φονικές επιθέσεις.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος εμπιστεύεται στην ευσπλαχνία του Θεού τα πρόσωπα που έχασαν τη ζωή τους και ενώνεται διαμέσου της προσευχής με τον πόνο των οικείων τους. Εκφράζει τη βαθιά συμπόνια του στους τραυματίες και στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλα τα πρόσωπα που συμβάλλουν στην αρωγή», γράφει εκ μέρους τού Πάπα ο δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, σε τηλεγράφημά του προς τον Αρχιεπίσκοπο των Βρυξελλών, Γιόζεφ ντε Κέσελ.

17:25 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την υποστήριξή του. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εμφάνισής του στην Αβάνα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να ηττηθεί η τρομοκρατία: «Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή πίστης, εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε δημόσια εμφάνισή του στην πρωτεύουσα της Κούβας. «Μπορούμε, και θα επικρατήσουμε έναντι αυτών οι οποίοι απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

17:23 Την εκκένωση του ευρωπαϊκού κτιρίου Lex, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, στο οποίο σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση, αποφάσισαν οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τους υπαλλήλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εκδόθηκε οδηγία εφόσον επιθυμούν να εξέλθουν των κτηρίων πεζή και σε μικρές ομάδες. Μέχρι τώρα οι υπάλληλοι είχαν λάβει οδηγίες να μείνουν εντός του κτιρίου.
17:20 «Καταδικάζω με τη μεγαλύτερη δυνατή πεποίθηση τις θανατηφόρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Στόχευαν να χτυπήσουν στην καρδιά της Ευρώπης και με εγκληματικό δόλο, έβαλαν στο στόχαστρο ανυπεράσπιστους ανθρώπους», τονίζει ο Σταϊνμάγιερ, συνεχίζοντας:

«Αυτή τη σκοτεινή εποχή, η Ευρώπη στέκεται ενωμένη με αλληλεγγύη. Το Βέλγιο δεν είναι μόνο. Οι Βέλγοι φίλοι μας μπορούν να βασισθούν στην στέρεη υποστήριξη της Γερμανίας και της Ευρώπης. Είμαστε ενωμένοι και αποφασίζουμε για την αντίστασή μας στην τρομοκρατία».

«Οι σκέψεις μας – συνεχίζει ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας – είναι στους Βέλγους γείτονες. Προσφέρουμε την εγκάρδια συμπάθειά μας στα θύματα και τις οικογένειές τους».

Επισημαίνει εξάλλου ότι «η ομάδα κρίσης της γερμανικής κυβέρνησης συνεκλήθη άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών» και ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τις Βελγικές αρχές, όπως άλλωστε και η γερμανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

«Καλούμε όλους τους ταξιδιώτες που βρίσκονται τώρα στις Βρυξέλλες να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και τους προτρέπουμε να παραμένουν ενήμεροι σχετικά με την κατάσταση καθώς και να λαμβάνουν υπόψη τις ταξιδιωτικές οδηγίες όπως και τις συμβουλές ασφαλείας που εκδίδει το υπουργείο Εξωτερικών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μήνυμα του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, στο τουίτερ, τονίζει: «Το Βέλγιο δεν είναι μόνο του».

17:17 Oι σημαίες της ΕΕ πνέουν μεσίστιες…

17:15 Η ενημέρωση του αεροδρομίου των Βρυξελλών μέσω τουίτερ αναφέρει ότι δεν γνωρίζουν πότε θα τελειώσουν οι επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας εκεί.

17:14 Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Βέλγιο εις μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

17:13 Εγκλωβισμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά απολύτως ασφαλείς, βρίσκονται από νωρίς το πρωί 50 μαθητές από πέντε σχολεία της ακριτικής Ελλάδας, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα έπειτα από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό είναι δρακόντεια. Τα παιδιά που προέρχονται από την Ευρυτανία, το Διδυμότειχο, την Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα και την Τήλο είχαν προσκληθεί στο ευρωκοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργο Γραμματικάκη, και της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ζαγοράκη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα παιδιά αναμένεται πετάξουν κανονικά γιατί έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από άλλο αεροδρόμιο κι όχι από εκείνο όπου σημειώθηκε η πολύνεκρη επίθεση. Οι πτήσεις τους είναι προγραμματισμένες στις 12:00 και στις 16:00 της Τετάρτης, ώρα Βρυξελλών, με αναχώρηση από το αεροδρόμιο Σαρλερουά.

17:12

17:07 Την ευθύνη για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ανέλαβε το ISIS, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης πανηγυρίζουν στα social media την επίθεση. «Το κράτος θα σας αναγκάσει να επαναξιολογήσετε τους τρόπους σας χίλιες φορές προτού τολμήσετε ξανά να σκοτώσετε μουσουλμάνους και να ξέρετε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν τώρα ένα κράτος να υπερασπιστούν», έγραψε ένας υποστηρικτής της ομάδας στο Twitter, σύμφωνα με το Reuters.

17:00 Την πρώτη φωτογραφία των πιθανών υπόπτων πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έδωσε στη δημοσιότητα μία βελγική εφημερίδα. Οι δύο άνδρες φορούν μαύρα πουλόβερ και σπρώχνουν καροτσάκια αποσκευών, μέσα στο αεροδρόμιο. Η φωτογραφία, που δημοσίευσε η La Dernière Heure, είναι από τις κάμερες του αεροδρομίου.

terro

16:50 Ξαναλειτουργεί το τρένο στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά τα δολοφονικά χτυπήματα, σε μια προσπάθεια να προσδώσουν ξανά οι Βέλγοι την κανονικότητα στη ζωή της πόλης.

16:45 Οι επιθέσεις «δυναμώνουν τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να παλέψουμε την τρομοκρατία», αναφέρει η Χίλαρι Κλίντον στη δήλωσή της.

16:33 «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει για ακόμη μία φορά την στήριξη των ΗΠΑ στον βελγικό λαό και βεβαιώνει πως θα παρέχει κάθε απαραίτητη βοήθεια στη διερεύνηση των επιθέσεων και στο να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα, μέσω τις ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου. Δείτε μέρος της δήλωσής του:

16:19 Η βελγική Αστυνομία θα εκκενώσει το κτίριο της Επιτροπής, στις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει εξονυχιστικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις του Berlaymont.

15:57 Τα σχολεία του Βελγίου ενημέρωσαν τους γονείς των μαθητών πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους τις συνηθισμένες ώρες που το κάνουν, καθημερινά.

15:44 Αρχισαν οι πρώτες αναφορές στον ISIS. Ορισμένα φίλα προσκείμενα στο Ισλαμικό Κράτος group και accounts στα social media αναφέρουν πως το ΙΚ βρίσκεται πίσω από την επίθεση στις Βρυξέλλες.

15:40 Τα συνδικάτα των οδηγών ταξί ζητούν από τους υπαλλήλους τους να προσφέρουν δωρεάν τις μεταφορές τους.

15:35 Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου για βοήθεια στους τραυματίες.

15:30 Στο twitter και στο facebook συνεχίζει ο κόσμος να ποστάρει μηνύματα συμπαράστασης. Τα περισσότερα έχουν ως… σήμα το… σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών.

CeJdUDzW8AA4I7d

15:15 Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών. Το υπουργείο Υγείας αποκαλύπτει πως στο αεροδρόμιο έχουν σκοτωθεί 14 άτομα, ενώ στο μετρό έχουν σκοτωθεί 20 άτομα, τονίζει η εταιρεία του μετρό, STIB-MIVB. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 135, εκ των οποίων οι 10 σε κρίσιμη κατάσταση.

15:07 Το δίκτυο VTM μεταδίδει πως στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ βρέθηκε ένα γιλέκο εκρηκτικών, το οποίο δεν εξερράγη. Εικάζεται πως υπήρχε και τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας. Οι Αρχές το εξουδετέρωσαν, με ελεγχόμενη έκρηξη.

15:05 Η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου, Le Soir, ανακοίνωσε πως δεν θα καλύπτει τις αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες και πως δεν θα μεταδίδει πληροφορίες που μπορεί να υπονομεύσουν τις έρευνες. Το ίδιο προσανατολίζονται να κάνουν και τα άλλα Μέσα.

14:55 Βέλγοι πολίτες tweetάρουν #ikwillhelpen που σημαίνει πως είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

14:36 Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία σύλληψη υπόπτου, ο οποίος είχε σκοπό να αναχωρήσει για το Αμστερνταμ.

14:17 Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας σλοβάκος διπλωμάτης, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

14:12 Ενα από τα πρώτα βίντεο του Associated Press για τις επιθέσεις στο μετρό των Βρυξελλών.

14:05 Η βελγική βασιλική οικογένεια έχει φυγαδευτεί.

14:00 «Είμαστε χαλαροί και είμαστε ανόητοι. Εγώ θα έκλεινα τα σύνορα», αναφέρει στην πρώτη δήλωσή του ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

13:53 Το βελγικό κανάλι RTBF ανακοίνωσε πως ένα καλάσνικοφ βρέθηκε στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζαβεντέμ.

13:47 Την αλληλεγγύη του εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ και τονίζει πως μαζί με τις Βρυξέλλες πλήττεται και όλη η Ευρώπη.

13:46 Ενωμένη η Ευρώπη απέναντι στην τρομοκρατία, λέει ο Μαργαρίτης Σχινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

13:45 Μεσίστιες οι σημαίες στο κτίριο της Κομισιόν.

13:16 Το Παρίσι θα… βάψει τον Πύργο του Αϊφελ στα χρώματα της βελγικής σημαίας.

13:13 Τουλάχιστον 55 οι τραυματίες στον σταθμό Μάλμπεκ.

13:06 «Η Ευρώπη, αυτή τη φορά η καρδιά του μηχανισμού της ΕΕ, βίωσε με οδύνη ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα. Σ’ αυτό τον παράλογο πόλεμο εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι με τους Ισπανούς, τους Γάλλους, τώρα με τους Βέλγους, με όλους εκείνους που είναι πιθανά θύματα ενός ημιπαράφρονα φανατικού επειδή γεννήθηκαν ή ζουν ή επισκέπτονται περιοχές και χώρες όπου “κατοικεί ο διάβολος”. Η θλίψη και η οργή της Ευρώπης πρέπει να μετατραπούν σε στοχευμένη δράση εναντίον όλων των πυρήνων που γεννούν τρόμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

13:05 Συλλυπητήρια και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

13:00 Στους 15 οι νεκροί στον σταθμό του μετρό, ανακοίνωσε η αρμόδια εταιρεία, La Stib.

12:57 Επιβάτες φυγαδεύονται από τις σήραγγες του μετρό, μετά την έκρηξη σε βαγόνι, στον σταθμό Μάλμπεκ.

Passengers walk on underground metro tracks to be evacuated after an explosion at Maelbeek train station in Brussels, Belgium, March 22, 2016, in this handout courtesy of @OSOSXE via twitter. REUTERS/Courtesy @OSOSXE via Twitter/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.

12:44 Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με συμμετοχή του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Τόσκα. Η Ολγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε πως έχουν, ήδη, αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες και άλλα κτίρια.

12:42 Η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, βρίσκεται στο Αμάν. Την ώρα των εκρήξεων έδινε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Γιουντέχ. Προσέξτε τα δάκρυα στα μάτια της, στο άκουσμα της τραγικής είδησης.

 2016-03-22T105450Z_1963135807_GF10000355463_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-MOGHERINI-REAX

12:40 Η βελγική Αστυνομία επιβεβαιώνει πως υπάρχουν νεκροί στον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, ωστόσο δεν προχωρά σε ανακοίνωση αριθμών.

12:30 Το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες αλλάζει τα δεδομένα και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Η προγραμματισμένη για απόψε συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη ακυρώνεται και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

12:29 Η Γαλλία στέλνει επιπλέον 1.600 αστυνομικούς στα σύνορά της με το Βέλγιο, όπως ανακοίνωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ, υπουργός εσωτερικών της χώρας.

12:23 Το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

Είμαι σοκαρισμένος με αυτά που συμβαίνουν στις Βρυξέλλες. Εύχομαι κουράγιο σε όλους τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες που βιώνουν την τρομοκρατία με τον χειρότερο τρόπο.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

 12:20 Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ:

«Είμαι συγκλονισμένος από τις βομβιστικές ενέργειες σήμερα το πρωί, στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, αλλά και στη περιοχή του κέντρου των Βρυξελλών, όπου βρίσκεται το ευρωπαϊκό συγκρότημα κτιρίων. Οι επιθέσεις αυτές κόστισαν τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους φίλους των θυμάτων. Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν ακόμη μία φορά το πρόσωπο των τρομοκρατών, όσον αφορά τη βία και το μίσος.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν τη βάση τους στις Βρυξέλλες και φιλοξενούνται εκεί, εξαιτίας της γενναιοδωρίας της βελγικής κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας. Η ΕΕ επιστρέφει την αλληλεγγύη τώρα και θα υπηρετήσει τον ρόλο που έχει στις Βρυξέλλες»

12:10 Το βίντεο του Associated Press για τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

12:06 Ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια των τρένων από Βρυξέλλες για Παρίσι και το αντίστροφο.

12:01 Στη Γαλλία, έκτακτη σύσκεψη υπό τον Φρανσουά Ολάντ. Παρών και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αλλά και τα επιτελεία των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών.

Une réunion d’urgence avec les ministres concernés est en cours à l’Élysée à la demande du président François Hollande #Bruxelles

Posted by Élysée – Présidence de la République française on Tuesday, March 22, 2016

12:00 Ενα χαρακτηριστικό σκίτσο. Ο Τεν Τεν, σήμα κατατεθέν του Βελγίου, δακρύζει.

75544_960598900685383_286449063891428082_n

11:59 Και το σκίτσο της Le Monde.

CeJE6rkW4AAEDeT

11:57 Ο επικεφαλής της αστυνομικής Διεύθυνσης της ρωσικής Δούμας, κάνει ένα tweet που θα προκαλέσει σχόλια. «Ενώ η κεφαλή του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ασχολείται με τους υποτιθέμενες ρωσικές απειλές και τοποθετεί στρατεύματα στη Λετονία, κόσμος ανατινάσσεται κάτω από τη μύτη του, στις Βρυξέλλες».

11:46 Ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει το δικό του μήνυμα για τα όσα έγιναν στο Βέλγιο:

11:39 Το μήνυμα του Μάρτιν Σουλτς για το μακελειό των Βρυξελλών. «Οι σκέψεις μου είναι στις Βρυξέλλες και στους κατοίκους της πόλης, μετά από αυτές τις στυγερές επιθέσεις. Μείνετε σε ασφαλή μέρη, ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών», γράφει στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

11:33 Η American Airlines απαντά για τα όσα έγιναν έξω από το check-in της. Αναφέρει πως μέλημά της είναι να φροντίσει τους υπαλλήλους της και τους πελάτες της, ενώ αποκαλύπτει πως κανείς από αυτούς δεν έχει αναφέρει τραυματισμό. Η πτήση 751 της American Airlines ακυρώνεται.

CeJGjwlW8AAIgwf

11:26 Το βελγικό VTM μεταδίδει πως οι νεκροί στο σταθμό του μετρό Μάλμπεκ είναι τουλάχιστον 10. Υπενθυμίζεται πως όλα τα Μέσα αναφέρουν πως υπάρχουν άλλοι 13 νεκροί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

11:24  Η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορά της με το Βέλγιο.

11:15 Η κατάσταση στις Βρυξέλλες είναι κάπως έτσι:

11:14 Κλείνει το κτίριο της Κομισιόν, εκτάκτως.

11.10 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για το περιστατικό στις Βρυξέλλες. «Η πρωτεύουσα της Ενωσής μας,δέχεται επίθεση. Θρηνούμε νεκρούς,δεσμευόμαστε η Δημοκρατία να νικήσει τον τρόμο. Nous sommes tous Bruxellois», αναφέρει χαρακτηριστικά.

11:07 Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης.

11:06 Εκτακτη σύσκεψη σε Λονδίνο και Παρίσι, για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

11:00 Στους 13 οι νεκροί, μεταδίδουν τα βελγικά Μέσα.

10:55 Κλείνουν και τα μουσεία στη βελγική πρωτεύουσα.

10:50 To βελγικό VRT και το Reuters αναφέρουν πως πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

10:44 Και τα δρομολόγια λεωφορείων έχουν σταματήσει. Κοινώς, οι Βρυξέλλες παραλύουν.

10:39 Χρήστες του twitter ανεβάζουν video από την έκρηξη στον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ.

10:36 Ολο το δίκτυο του μετρό έχει κλείσει. Κανένα δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται.

10:32 Το βελγικό δίκτυο RTBF επικαλείται πηγές από τα νοσοκομεία των Βρυξελλών που μιλούν για τουλάχιστον 10 νεκρούς. Στο αεροδρόμιο, η κατάσταση παραμένει χαοτική.

86bf6015-648e-43c5-932e-036cb6c3b746

10:27 Εκρηξη και στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ. Η απόσταση από το κτίριο της Επιτροπής είναι ελάχιστη.

10:23 Η Αστυνομία του Βελγίου ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο νεκρό. «Είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη αρκετοί νεκροί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 10:22 Η πρώτη δήλωση από τον βέλγο πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως ο κρατικός μηχανισμός παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την κατάσταση.

10:19 Στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, για τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες.

10:10 Και η δήμαρχος του Παρισιού στέλνει το δικό της μήνυμα. «Εκ μέρους των Παριζιάνων, όλη η αδελφική μας αλληλεγγύη προς τον βελγικό λαό μετά τη διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ»

10:03 Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε δήλωση, μέσω twitter, για τα όσα έγιναν στη βελγική πρωτεύουσα.

10:01 Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, στο επίπεδο 4, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

10:00 Ο επίσημος λογαριασμός του αεροδρομίου των Βρυξελλών καλεί τον κόσμο να μην πλησιάζει στο σημείο:

09:56 Ολες οι πτήσεις προς Βρυξέλλες εκτρέπονται, προς τα αεροδρόμια του Σαρλερουά και της Λιέγης. Τα δρομολόγια των τρένων από την πόλη των Βρυξελλών προς το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ έχουν ακυρωθεί.

09:41 Η κατάσταση μέσα στο αεροδρόμιο είναι εφιαλτική.

CeItRcnWoAA-Pz_

09:40 Οι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν τον κόσμο που έχει τραυματιστεί.

CeIrsgsW8AA_6Xa

09:39 Εκκενώνεται το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.


09:24 Στη δημοσιότητα τα πρώτα βίντεο

09:23 Ο κόσμος τρέπεται σε φυγή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...