477
Τα κτίρια που επλήγησαν από τις εκρήξεις, οι οποίες συγκλόνισαν το κέντρο του Κιέβου, ανήκουν σε συγκρότημα κατοικιών | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ισχυρές εκρήξεις στην καρδιά του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2022, 10:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2022, 15:52
Τα κτίρια που επλήγησαν από τις εκρήξεις, οι οποίες συγκλόνισαν το κέντρο του Κιέβου, ανήκουν σε συγκρότημα κατοικιών
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ισχυρές εκρήξεις στην καρδιά του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2022, 10:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2022, 15:52

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από νέα ρωσική επίθεση με πυραύλους κοντά στο κέντρο του Κιέβου, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο.

Εννιαόροφο συγκρότημα κατοικιών κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, το οποίο είχε γλιτώσει από ρωσικά πλήγματα από τις αρχές Ιουνίου, και ένα νηπιαγωγείο επλήγησαν από τον νέο ρωσικό βομβαρδισμό.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Η επίθεση έγινε «για τον εκφοβισμό των Ουκρανών (…) καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του NATO», σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο Κλίτσκο, ο οποίος μετέβη στο σημείο που επλήγη μερικές ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 28 και 30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη.

Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 06:30 το πρωί στο Κίεβο, μισή ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Μετά τον βομβαρδισμό του εχθρού, πυρκαγιά ξέσπασε σε εννιαώροφο κτίριο», ανέφερε παράλληλα η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.

Ενα επτάχρονο κοριτσάκι διασώθηκε από τα ερείπια, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες από τα δύο κτίρια στα οποία σημειώθηκαν οι εκρήξεις | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ομάδα του AFP που μετέβη εκεί, είδε τους τρεις τελευταίους ορόφους του κτιρίου να φλέγονται και το κλιμακοστάσιό του να έχει καταστραφεί τελείως, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την συνοικία.

«Πύραυλος καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου, τα θραύσματά του έπεσαν σε χωριό», σημείωσε επίσης σε μήνυμά του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Ολέκσι Κουλέμπα.

«Οι στρατιωτικοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά της πόλης μας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την ασφάλεια στο Κίεβο ούτε αλλού στην Ουκρανία όσο η επίθεση αυτή συνεχίζεται», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κλίτσκο.

«Οι Ρώσοι έπληξαν το Κίεβο ξανά. Πύραυλοι κατέστρεψαν ένα κτίριο διαμερισμάτων και ένα νηπιαγωγείο», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γερμάκ.

Την ίδια ώρα, ο ουκρανός βουλευτής Ολέκσι Γκοτσάρενκο ανακοίνωσε στο Telegram ότι οι Ρώσοι έριξαν 14 πυραύλους στο Κίεβο και την περιφέρειά του το πρωί.

Σημαντικές καταστροφές στην ιστορική περιοχή Σεβτσενκίβσκιι, στο κέντρο του Κιέβου REUTERS/Valentyn Ogirenko

Στην περιοχή της επίθεσης, πολλοί κάτοικοι είχαν κατέβει από τα κτίρια και πολλοί έκλαιγαν.

«Είναι η τρίτη φορά που βομβαρδίζουν εδώ. Ξύπνησα με την πρώτη έκρηξη, βγήκα στο μπαλκόνι και είδα πυραύλους να πέφτουν και άκουσα μια τεράστια έκρηξη και τα πάντα άρχισαν να δονούνται», δήλωσε ο Γιούρι, ένας 38χρονος κάτοικος της περιοχής.

«Επεσαν τέσσερις πύραυλοι από τις 06:30», δήλωσε επίσης ο Εντουαρντ Τσκούτα, ο οποίος μένει κοντά στο σημείο. «Ενα κτίριο επλήγη απευθείας στους τελευταίους ορόφους και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τραυματίες να βγαίνουν από μέσα», είπε.

Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε ολόκληρη την περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...