771
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Αττικής, όπως το Ντράφι στη φωτογραφία | INTIMEnews

Εκπρόσωπος ΠΣ: Δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές στην Πεντέλη – Αυτοψία του Πρωθυπουργού στα καμένα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 09:22
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Αττικής, όπως το Ντράφι στη φωτογραφία
|INTIMEnews

Εκπρόσωπος ΠΣ: Δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές στην Πεντέλη – Αυτοψία του Πρωθυπουργού στα καμένα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 09:22

Χωρίς ενεργό μέτωπο ξημέρωσε η Πέμπτη σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα μετά τις διαδοχικές εστίες φωτιές που ξέσπσαν την προηγούμενη ημέρα με το που έληξε ο συναγερμός στην ανατολική Αττική, από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, μέχρι την Ανθούσα και την Παλλήνη.

Μικρές  εστίες αναζωπυρώσεων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν όλο το βράδυ σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων συνεχίζονται από το πρωί οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς για μία ακόμη ημέρα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα, στα Μέγαρα επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, δύο στην Πεντέλη και ένα ελικόπτερο.

Σε πλήρη εξέλιξη εν τω μεταξύ είναι , για δεύτερη ημέρα, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  ανέβαλε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Πρέβεζα και λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης μετέβη στις πληγείσες από την πυρκαγιά της Πεντέλης περιοχές: το Ντράφι, την Ανθούσα, τη Διώνη και την Παλλήνη, όπου θα συνομιλήσει με πληγέντες κατοίκους.

Αλλωστε όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του από το Συντονιστικό, «ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές», δεσμευόμενος ότι  η καταγραφή των ζημιών θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα.

Κεντρικό ρόλο στην αποστολή αυτή έχει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος. Την Τετάρτη  έγιναν έλεγχοι σε περίπου 30 κτίρια, εκ των οποίων τα 20 χρειάζονται επισκευές ή κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των ιδιοκτητών οικιών και επιχειρήσεων.

Στον απόηχο εξάλλου της δήλωσης του Πρωθυπουργού ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ,  έκανε λόγο για δυο πυρκαγιές στην Πεντέλη που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα.

«Στο σημείο στο Νταού Πεντέλης υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό, είχαμε όμως αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκληματών εμπρησμού στις 5.19 σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών», είπε εκπρόσωπος, τονίζοντας πως ελέγχονται όλα τα δεδομένα.

«Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δυο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στα Μέγαρα ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, όπου κατορθώθηκε να γίνει διαχειρίσιμη μέσα στο πρώτο οκτάωρο, ενώ μετά ξέσπασαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.

«Προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αλλά και στο πεδίο της πρόληψης υπάρχει επαγρύπνηση με εναέριες επιτηρήσεις σε περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 4», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Πρώτιστο μέλημά μας, επανέλαβε, ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. Απομακρύναμε 85.000 με 90.000 κόσμο. μια ολόκληρη μεγάλη πόλη σε έναν δασικό-οικιστικό ιστό μαζί με τους συναδέλφους μας αστυνομικούς, ειδάλλως θα είχαμε πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο»

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο στην επικράτεια, όμως έχουμε μια πυρκαγιά δύσκολη από προχθές στην Πεντέλη, που επιτηρούμε, είμαστε σε επαγρύπνηση, για το σκοπό αυτό έχουμε δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν διαβροχή στην ευρύτερη περιοχή για να μην έχουμε καμία αναζωπύρωση ελέγχουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς. Αν δεν σβήσει και το τελευταίο “καντηλάκι”, και η τελευταία σπίθα, δεν πρόκειται να φύγουμε από την περιοχή», ξεκαθάρισε ο κ. Αρτοποιός.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τέσσερις περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...