758
Η Κατερίνα Ζηρίδη με φόντο τις εγκαταστάσεις του σχολείου στα Σπάτα | CreativeProtagon

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: «Χιονοστιβάδα» εξελίξεων με δέσμευση και της προσωπικής περιουσίας της οικογένειας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 13:03
Η Κατερίνα Ζηρίδη με φόντο τις εγκαταστάσεις του σχολείου στα Σπάτα
|CreativeProtagon

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: «Χιονοστιβάδα» εξελίξεων με δέσμευση και της προσωπικής περιουσίας της οικογένειας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 13:03

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το οριστικο λουκέτο στα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» λόγω χρεών (περισσότερα εδώ).

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μετά τη δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ», ιδιοκτησίας της Τζωρτζίνας Ζηρίδη, που διαχειρίζεται τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία δεσμεύθηκε η προσωπική περιουσία των Αικατερίνης, Τζωρτζίνας και Μάνιας Ζηρίδη, της ιδιοκτήτριας του σχολείου και των θυγατέρων της, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων.

Σε περίπου ένα μήνα θα εκδικαστεί και η υπόθεση των οφειλομένων μισθών και αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου βρίσκονται εδώ και μήνες απλήρωτοι χωρίς καμία ενημέρωση για την εργασιακή τους κατάσταση (αν θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους, αν θα απολυθούν, πότε κτλ).

Οι 200 και πλέον εργαζόμενοι έχουν μείνει μετέωροι καθώς χωρίς απόλυση δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, άλλη εργασία ή επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για πτώχευση της εταιρείας ώστε να προσδιοριστούν οι επόμενες νομικές ενέργειες.

Η ΟΙΕΛΕ προσέφυγε στο υπουργείο Εργασίας για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη. Με την προσφυγή της ζητά τη διασφάλιση της καταβολής των νόμιμων υποχρεώσεων της ιδιοκτησίας (μισθών, αποζημιώσεων) και, κυρίως, την απαρέγκλιτη τήρηση των ρυθμίσεων για τις καταγγελίες σύμβασης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του υπουργού Παιδείας και η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31η Αυγούστου.

Με το κλείσιμο του σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το υπουργείο Παιδείας ήταν ενήμερο για την πρόθεση της ιδιοκτησίας να κλείσει το σχολείο, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια γραπτή αναφορά για κατάργηση της σχολικής μονάδας, καθώς μόνο το υπουργείο μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες για το αν θα ανακληθεί η άδειά του.

Ο υψηλός δανεισμός για την κατασκευή των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του σχολείου στα Σπάτα, αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, με κατάληξη τη δέσμευση του κτιρίου για δάνεια άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Ηδη, όμως, από το 2004 η εταιρεία καθυστερούσε τις πληρωμές της προς την τράπεζα, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 2017 η Κατερίνα Ζηρίδη έχασε σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις στα Σπάτα (πέρασαν σε θυγατρική τράπεζας) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ζηρίδη ΑΕ προς το τραπεζικό ίδρυμα. Τον Φεβρουάριο του 2020 βγήκε σε πλειστηριασμό και η πολυτελής κατοικία της στην Κηφισιά 385 τ.μ., καθώς ήταν προσημειωμένη για χρέη ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε εφορία και ΙΚΑ.

Για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας η τράπεζα ανέστειλε την αποβολή των Εκπαιδευτηρίων από το ακίνητο μέχρι την 15.07.2019.

Τον Ιούλιο του 2019, η πλευρά της διοίκησης ζήτησε νέα παράταση, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την μετεγκατάσταση του σχολείου σε γειτονικό κτίριο – πρόταση που  έγινε αποδεκτή υπό την προϋπόθεση ότι η πλευρά Ζηρίδη θα ενημέρωνε εγκαίρως -μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020- μαθητές, γονείς και υπουργείο Παιδείας για την μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο για τη σχολική χρονιά 2020-21. Κάτι ωστόσο που δεν έγινε, ενώ η ιδιοκτησία συνέχιζε να λαμβάνει κανονικά προκαταβολές για τη νέα χρονιά.

Τέλη Ιουνίου 2020,  η τράπεζα αποδέχθηκε να υπάρξει τρίτη και τελευταία παράταση στην παραμονή του σχολείου στο εν λόγω κτίριο, υπό την προϋπόθεση ότι τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη θα ενημέρωναν άμεσα και επισήμως τους γονείς και τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, αρχές για την οριστική εγκατάλειψη των εν λόγω εγκαταστάσεων με το πέρας της σχολικής χρονιάς 2020-2021. Παρά την αρχική θετική αντίδραση της πλευράς Ζηρίδη, δεν υπήρξε καμία τελική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Και ενώ οι εγγραφές έχουν σταματήσει, οι εργαζόμενοι ψάχνουν για δουλειά και οι γονείς σχολείο για τα παιδιά τους, η διοίκηση επιμένει ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα επιστρέψει τις προκαταβολές για την ερχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, το κτίριο του σχολείου θα «περάσει» στο Κολέγιο Pierce της Αγίας Παρασκευής.

Το σκάνδαλο διαρροής με το Διεθνές Απολυτήριο

Το 2002 τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, με πιστοποίηση ISO για τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και μέλος του International Baccalaureate Organisation, μετακομίζουν στα Σπάτα σε πρότυπες κτιριακές εγκαταστάσεις 80 στρεμμάτων.

Εξι χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2008 η διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate (IB) προκαλεί «σεισμό», με αποτέλεσμα ο ΙΒΟ να αφαιρέσει από το σχολείο την άδεια να οργανώνει τα ομώνυμα διετή προγράμματα.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στο σχολείο

Το πλήγμα για τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη ήταν μεγάλο,  τόσο για το κύρος του όσο και οικονομικό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...