324
O εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί παρίσταται στην τελετή για την παραλαβή του πρώτου γαλλικού Rafale στη χώρα του, το 2019 | DEFENCE MINISTRY OF QATAR / HANDOUT/Anadolu Agency/Getty Images

Εκπαίδευση τούρκων πιλότων σε αεροσκάφη Rafale του Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 16:46
O εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί παρίσταται στην τελετή για την παραλαβή του πρώτου γαλλικού Rafale στη χώρα του, το 2019
|DEFENCE MINISTRY OF QATAR / HANDOUT/Anadolu Agency/Getty Images

Εκπαίδευση τούρκων πιλότων σε αεροσκάφη Rafale του Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 16:46

Τις στενές σχέσεις Τουρκίας και Κατάρ, η οποία διαφαίνεται και από την αποστολή τούρκων στρατιωτών και αστυνομικών στο εμιράτο για την προσφορά υπηρεσιών ασφάλειας στους αγώνες του παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα διεξαχθούν εκεί τον επόμενο μήνα, αλλά και από την διμερή συμφωνία για θέματα πολεμικής αεροπορίας που υπεγράφη την 15η Σεπτεμβρίου, ανέδειξε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την τουρκική εθνοσυνέλευση να εγκρίνει την αποστολή ακαθόριστου αριθμού στρατιωτών στο Κατάρ για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι τούρκοι στρατιώτες που θα αποσταλούν στο Κατάρ θα ενισχύσουν πολυεθνική δύναμη ασφαλείας (από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Μ.Βρετανία, Ιταλία και Πακιστάν) υπό την ονομασία «World Cup Shield Operation», πρόσθεσε.

Προηγήθηκε, ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, η έγκριση αποστολής άνω των 3.000 αστυνομικών στο Κατάρ.

Εξάλλου, η Τουρκία διατηρεί βάση στη χώρα της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας του 2021, όπου μπορεί να αναπτύξει περί τους 250 στρατιώτες.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς ασφαλείας ευρύτερα, επεσήμανε το Bloomberg σε συνέχεια των παραπάνω.  Μια συμφωνία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεών τους τέθηκε σε ισχύ μόλις στις 15 Σεπτεμβρίου.

Βάσει αυτής της συμφωνίας που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας, το Κατάρ μπορεί να αναπτύσσει τα πολεμικά του αεροσκάφη στην Τουρκία για διενέργεια κοινών ασκήσεων, ενώ η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιεί τα αεροπλάνα μεταφοράς φορτίου (cargo planes) του Κατάρ (σ.σ. δεν διευκρινίζεται αν είναι στρατιωτικά ή πολιτικά αεροσκάφη) για την μεταφορά του προσωπικού της και πυρομαχικών σε αποστολές στο εσωτερικό ή εξωτερικό της.

Οι εν λόγω κοινές ασκήσεις θα ωφελούσαν πολύ τους πιλότους των F-16 της Τουρκίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται με πιλότους που χειρίζονται τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Rafale του Κατάρ, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Ελλάδα, σύμφωνα με δύο τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία του 2021, έως και 36 αεροσκάφη του Κατάρ μπορούν να αναπτυχθούν στην Τουρκία για εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...