877
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό | SOOC

Eκλογικός πυρετός στη Νέα Δημοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 28 Φεβρουαρίου 2016, 20:31
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό
|SOOC

Eκλογικός πυρετός στη Νέα Δημοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 28 Φεβρουαρίου 2016, 20:31

Η εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή, υπήρξε καθοριστική για την μεταβολή της πολιτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας. Η προμελετημένη, όπως τη χαρακτηρίζουν στη Λεωφόρο Συγγρού, επίθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη από του βήματος της Βουλής, όταν, μάλιστα, λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο στο φόντων των δραματικών εξελίξεων στο Προσφυγικό δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, αναφέρουν κορυφαία στελέχη της παράταξης. «Οι προκλήσεις δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, η αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ θα κλιμακωθεί σύντομα» προεξοφλεί ανώτερο στέλεχος του κόμματος, εξηγώντας πως η ομάδα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου υπονομεύει συνειδητά ακόμη και τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα του Προσφυγικού.

Στις αναλύσεις της Λεωφόρου Συγγρού κερδίζει συνεχώς έδαφος το σενάριο πως ο κ. Τσίπρας προλειαίνει το έδαφος για μία «ηρωική έξοδο». Σε αυτό συνηγορούν, εξηγούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι αυξανόμενες ανοίκειες επιθέσεις κατά της ΝΔ, η τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους για Προσφυγικό και Οικονομία, που φαίνεται πως δρομολογεί εκ νέου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και η εμμονή του Μεγάρου Μαξίμου να εμφανίζεται ως ο εξυγιαντής του πολιτικού και δημοσίου βίου, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση των 4 τηλεοπτικών αδειών. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον το «πάνω χέρι» οι σκληροπυρηνικοί, που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα «πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον όλων», ώστε να περισωθεί το όποιο εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. Μάλιστα, η καχυποψία, αλλά και η ανησυχία  της γαλάζιας ηγεσίας μεγαλώνουν όταν βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να «κραδαίνει το λάβαρο» του βέτο εναντίον κρατών – μελών της ΕΕ, που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις σε βάρος της Αθήνας, εν όψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία στις Βρυξέλλες στις 7 Μαρτίου.

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα ότι μπορεί να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα για τα συμφέροντα της χώρας κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες» επισημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες σε τακτικούς του συνομιλητές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος εξηγεί πως ζήτησε τη σύνοδο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών σε μία προσπάθεια να «ρυμουλκήσει» τον πρωθυπουργό, ώστε να δεσμευθεί σε μία κοινά συμφωνημένη εθνική γραμμή αλλά και ως προς τους χειρισμούς του, αναλόγως με την τροπή των συνομιλιών στη Βελγική πρωτεύουσα. Για τη ΝΔ ισχύει το ρητό ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη ζήτησαν να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όχι την παραμονή της μετάβασης Τσίπρα στις Βρυξέλλες αλλά νωρίτερα, ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και να τεθούν επί τάπητος με μεγαλύτερη νηφαλιότητα όλα τα δεδομένα του Προσφυγικού.

Κινείται αθόρυβα 

«Επιβεβαιώνεται ότι το μόνο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και όχι ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης» τόνισε σχετικώς ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη δεν εξαντλούνται στα όρια του Προεδρικού Μεγάρου. Ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται αθόρυβα, πλην όμως μεθοδικά και στη σκακιέρα της ΕΕ και δη στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ έχει εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση να «διεθνοποιήσει» το ζήτημα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «αφύπνισης» της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα δυσανάλογα βάρη, που υφίσταται η Αθήνα. Το πρωί της Δευτέρας, εξάλλου, συγκαλεί συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσης για το προσφυγικό στα γραφεία του κόμματος.

Η μεσοπρόθεσμη τακτική 

Στον απόηχο των αρνητικών εξελίξεων στο Προσφυγικό αλλά και της «σκόπιμης ακινησίας», που φαίνεται να είναι το κυβερνητικό δόγμα στο μέτωπο της αξιολόγησης, στη ΝΔ αναπροσαρμόζουν τη μεσοπρόθεσμη τακτική τους. Οι προετοιμασίες για το τακτικό Συνέδριο του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 22 – 24 Απριλίου, συμβαδίζουν πλέον με τη δεδομένη εκλογική ετοιμότητα του κόμματος. Ήδη, οι γαλάζιοι βουλευτές πυκνώνουν τις επισκέψεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονται προετοιμασμένοι για μία εκλογική μάχη, που φαίνεται σύμφωνα με τους περισσότερους πως δεν είναι πολύ μακριά. Η πολιτική τακτική της ΝΔ οικοδομείται γύρω από το δίπολο «υπευθυνότητα – ανευθυνότητα», επιχειρώντας να αναδειχθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο στόχαστρο της γαλάζιας πολεμικής θα βρίσκεται μόνιμα ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο οι γαλάζιες αναφορές χαρακτηρίζουν πλέον «μοιραίο πρωθυπουργό».

Επιχείρηση διεύρυνσης προς το Κέντρο 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισπεύδει, δε, την επιχείρηση διεύρυνσης του κόμματος προς το Κέντρο. «Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως το περασμένο καλοκαίρι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κράτησαν την Ελλάδα στην ΕΕ και ανέλαβαν το πολιτικό κόστος για αυτό» διεμήνυσε από το Συνέδριο του Ποταμιού ο κ. Μητσοτάκης. Παρά το γεγονός πως στενοί του συνεργάτες έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ έχουν αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο και δεν αποσκοπούν σε μετεγγραφές προσώπων, είναι δεδομένο πως η επιρροή Μητσοτάκη ασκεί γοητεία σε μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού του Ποταμιού. Είναι, εξάλλου, ευδιάκριτη η προσπάθεια της Λεωφόρου Συγγρού να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου με το δέλεαρ της άμεσης απομάκρυνσης από την εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με πολλά, ανένταχτα κυρίως, πολιτικά στελέχη, από τον χώρο του ευρύτερου Κέντρου, που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εκείνον για τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα. «Κάποια από αυτά θα συμπεριληφθούν στις γαλάζιες λίστες, όποτε και εάν γίνουν εκλογές, και κάποια άλλα πιθανώς να συνδράμουν από άλλες θέσεις στο μέλλον», επιβεβαιώνει στέλεχος – γνώστης  των παρασκηνιακών επαφών του προέδρου της ΝΔ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...