379
O Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στην πανηγυρική ομιλία του. Επανεξελέγη πρόεδρος της Πορτογαλίας με ποσοστά | REUTERS/Pedro Nunes

Εκλογές των άκρων στην Πορτογαλία: Θριαμβευτής ο Ντε Σόουζα – σοκ για τον Τραμπ της Ιβηρικής

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 15:43
O Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στην πανηγυρική ομιλία του. Επανεξελέγη πρόεδρος της Πορτογαλίας με ποσοστά
| REUTERS/Pedro Nunes

Εκλογές των άκρων στην Πορτογαλία: Θριαμβευτής ο Ντε Σόουζα – σοκ για τον Τραμπ της Ιβηρικής

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 15:43

Σε πρώτη ανάγνωση, οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν –εν μέσω επιδημίας κορονοϊού και με συμμετοχή στο 40%– στον Πορτογαλία είναι μια νίκη της λογικής.

Με ποσοστό λίγο πάνω από 60%, ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα κέρδισε, σαρωτικά, δεύτερη θητεία στην προεδρία της χώρας, έχοντας πιστωθεί όχι μόνο το ότι υπήρξε ένας μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός ο οποίος συνεργάστηκε με τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα για να βγάλουν την Πορτογαλία μια ώρα αρχύτερα από την οικονομική και την πολιτική κρίση, αλλά και την ως έναν βαθμό επιτυχημένη αντιπετώπιση της πανδημίας.

Ο Σόουζα θεωρείτο ούτως ή άλλος μεγάλο φαβορί των εκλογών και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Να σας πω, μέσα από την καρδιά μου, πόσο βαθιά τιμή και ευγνωμοσύνη αισθάνομαι για την εμπιστοσύνη σας, σε αυτές τις τόσο πιο δύσκολες συνθήκες από ότι το 2016», είπε στα επινίκιά του ο 72χρονος Σόουζα, ο οποίος απέσπασε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την πρώτη του εκλογή το 2016. Δεύτερη, με μεγάλη διαφορά πίσω του ήρθε η υποψήφια των Σοσιαλιστών Aνα Γκόμεζ, με 13%.

Η δεύτερη ανάγνωση όμως είναι ανησυχητική. Τρίτος στις εκλογές, με 11,89% των ψήφων αναδείχθηκε ο ακροδεξιός λαϊκιστής Αντρέ Βεντούρα, ποσοστό που θα θεωρούταν αδιανόητο δύο χρόνια πριν.

Μόλις πριν από 15 μήνες, το κόμμα του Βεντούρα το Shega! («Αρκετά!») είχε πάρει στις εθνικές εκλογές της Πορτογαλίας 67.826 ψήφους, ποσοστό 1,29% και είχε εκλέξει έναν βουλευτή, τον αμφιλεγόμενο αρχηγό του. Τώρα, αυτός ο 38χρονος δικηγόρος,  μια πολιτική καρικατούρα, σε σημείο που κάποιοι τον αποκαλούν «Τραμπ της Πορτογαλίας», αναδεικνύεται σε ανερχόμενη τάση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας της Ιβηρικής. Ο Βεντούρα ψηφίστηκε από 493.162 πολίτες την Κυριακή.

Ακόμα και αν δεν είναι Τραμπ, ο Βεντούρα, απευθύνεται σε ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από το πολιτικό σύστημα και ανησυχούν για την έλλειψη ασφάλειας και την οικονομική αβεβαιότητα. Κάποιοι τον θεωρούν απλώς πορτογαλικό αντίγραφο του ιταλού λαϊκιστή Ματέο Σαλβίνι και βεβαίως της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν, η οποία τον στήριξε σε μεγάλο βαθμό κατεβαίνοντας για χάρη του στους δρόμους της Λισαβώνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της Πορτογαλίας.

O Αντρέ Βεντούρα σε προεκλογική συγκέντρωση. Στο πλευρό του βρέθηκε από πολύ νωρίς η Μαρίν Λεπέν (REUTERS/Pedro Nunes)

«Ένα πράγμα πρέπει να κρατήσουμε από την αποψινή βραδιά: συντρίψαμε το κόμμα της ακροαριστεράς στην Πορτογαλία» τόνισε πανηγυρίζοντας ο Βεντούρα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...