759
«Οταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η "βόμβα" της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης | InTime News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» και στην τριτολογία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 19:48
«Οταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η "βόμβα" της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
|InTime News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» και στην τριτολογία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 19:48

Με την τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας –κάτι που τόνισε και κατά τη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (αναλυτικά εδώ)– ενώ απάντησε στις επικρίσεις για την ακρίβεια, για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα –με αφορμή τα όσα διημείφθησαν στο Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη ημέρα– και για την υπόθεση της Novartis.

Ξεκινώντας από το πρόβλημα της αύξησης του κόστους ζωής, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρωτοφανές φαινόμενο, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανή, για τα τελευταία 40 έτη τουλάχιστον, και τα επίπεδα του πληθωρισμού, παρότι «κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ελληνικό πρόβλημα». Οσον αφορά τις τιμές στο φυσικό αέριο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι πέντε φορές επάνω σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, λόγω του πολέμου».

«Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουμε πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα. Εχω ευθύνη στην κοινωνία να κινούμαι εντός του πλαισίου που αντέχει η χώρα. Δώσαμε 5 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; Οποιος πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να απορροφήσουμε το κόστος από την αύξηση της ενέργειας λέει ψέματα γιατί θα είχε εφαρμοστεί από άλλες κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα θέματα της ελευθεροτυπίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο είπε την αλήθεια. Οτι δηλαδή «σήμερα στην Ελλάδα μπορεί κανείς να γράψει οτιδήποτε για οποιονδήποτε». Εξι εφημερίδες βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και μια εφημερίδα, η οποία αποτελεί την «επιτομή της χυδαιότητας», όπως είπε, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε κλείσει, επισήμανε, διευκρινίζοντας πως η τελευταία του αυτή αναφορά αφορά στην εφημερίδα «Μακελειό».

Με αφορμή το συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες απέναντι σε αυτούς που κρύβονται πίσω από offshore και αυτοφωράκηδες».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (περισσότερα εδώ) που επικαλείται συχνά η αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα: «Αρκετά πια με αυτή την έρευνα που είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία, η Μπουργκίνα Φάσο πάνω από τις ΗΠΑ και η “Βόρεια Kύπρος”, όπως την αποκαλεί η έρευνα την κατεχόμενη Κύπρο, ότι είναι πάνω από την Ελλάδα. Επικαλείστε κ. Τσίπρα μια έρευνα που αναφέρει ως χώρα τη Βόρεια Κύπρο. Στο Τσάντ σήμερα υπάρχει χούντα, μπορεί να πιστέψει κανείς ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από ότι στην Ελλάδα; Θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής και θα τις λάβουμε υπόψη μας».

Σε σχέση με την υπόθεση της Novartis, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε τόσο στην πρωτολογία του όσο και τη δεύτερη φορά που έλαβε τον λόγο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος, ωστόσο πρόσθεσε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι υπόδικος, θα δικαστεί δεν θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον αθωώσω». Και στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Θεωρείτε κ. Τσίπρα άξιο χειροκροτήματος ότι δυο υπουργοί σας θα καταλήξουν στο Ειδικό Δικαστήριο;».

Επισήμανε ότι το βούλευμα για τη Novartis «ενδεχομένως να ακυρώνει ένα μέρος του κατηγορητηρίου, αλλά είναι πολύ βαρύ το κατηγορητήριο». «Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε με την επιλογή Παπαγγελόπουλου. Θέλατε να κυνηγήσετε τους πολιτικούς αντιπάλους σας, τις συζύγους τους, με δημοσιεύματα που εκπορεύονται από εσάς» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και συμπλήρωσε:

«Λυπάμαι που ευρισκόμενος στο εξωτερικό έπρεπε να απαντήσω γιατί ένας υπουργός ελληνικής κυβέρνησης θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως και ένας άλλος υπουργός πολύ στενός σας συνεργάτης που τον βάλατε να ελέγξει τα ΜΜΕ. Το δικαστήριο θα αποφασίσει, η παραπομπή όμως δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και είναι κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Κλείνοντας την τριτολογία του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, για ακόμη μία φορά, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, και τόνισε ότι είναι χρέος του να υπερασπιστεί τη θεσμική σταθερότητα. Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική την οποία χαρακτήρισε «βόμβα» κατά της σταθερότητας και παράγοντα αστάθειας.

«Η θέση της ΝΔ είναι ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις προ απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής που μπορούν να είναι ευέλικτες και να κινούνται γρήγορα και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους. Οταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η “βόμβα” της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...