453
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνει χαιρετισμό σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανακοίνωση των exit polls | REUTERS/Murad Sezer

Εκλογές στην Τουρκία: Νικητής και πάλι ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2023, 18:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/05/2023 19:33
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνει χαιρετισμό σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανακοίνωση των exit polls
|REUTERS/Murad Sezer

Εκλογές στην Τουρκία: Νικητής και πάλι ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2023, 18:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/05/2023 19:33

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε μια νέα νίκη για την προεδρία της Τουρκίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών της γειτονικής μας χώρας.

Με καταμετρημένο το 98,88% των ψηφοδελτίων, ο τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, την επανεκλογή του με ποσοστό 52,08% έναντι 47,92% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν ξέσπασαν από νωρίς σε πανηγυρισμούς, αφού τα πρώτα αποτελέσματα ήταν θετικά για τον 69χρονο «Σουλτάνο», που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια.

Στο 85% κινήθηκε η συμμετοχή στις δεύτερες εκλογές της γειτονικής χώρας, όπου οι Τούρκοι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν την εποχή της ηγεμονίας του προέδρου ή θα τολμήσουν ένα πείραμα δημοκρατίας.

Νωρίτερα, ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη στην Αδριανούπολη, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, στην πρώτη εμφάνιση του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε στους οπαδούς του με ένα τραγούδι. «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανάμεσα σε δυο θρησκευτικές γιορτές γιορτάσαμε μια ημέρα δημοκρατίας για το μέλλον του λαού και των παιδιών μας. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς. Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14 Μαΐου και στις 28 Μαΐου νικητής ήταν ο λαός μας» ανέφερε ο Ερντογάν και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Με το πρόσωπό του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα, ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στη συνοικία Ουσκουντάρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ενα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Αγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

Συγχαρητήρια από το Κατάρ

Ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον τούρκο πρόεδρο για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο εμίρης ευχήθηκε στον Ερντογάν επιτυχία στη νέα του θητεία,

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...