314
Καταμέτρηση ψήφων στη Μόσχα, σε εκλογικό τμήμα που στήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό «Καζάνσκι» | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Εκλογές στη Ρωσία: Ο Πούτιν «εξασφάλισε» πλειοψηφία δύο τρίτων στη Δούμα

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 10:57
Καταμέτρηση ψήφων στη Μόσχα, σε εκλογικό τμήμα που στήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό «Καζάνσκι»
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Εκλογές στη Ρωσία: Ο Πούτιν «εξασφάλισε» πλειοψηφία δύο τρίτων στη Δούμα

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 10:57

Το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι κέρδισε πάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών στις ρωσικές εκλογές, διατηρώντας έτσι την ενισχυμένη πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για να τροποποιεί το Σύνταγμα, όπως και όποτε θέλει, χωρίς να χρειάζεται στήριξη από άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Ο Αντρέι Τούρτσακ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμας (Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) και χαιρέτισε μια «φανερή και καθαρή» νίκη, παρά τις πολλές κατηγορίες για νοθεία που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία έπειτα από μήνες καταπίεσης είχε αποκλεισθεί από τις εκλογές.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στο 85% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα του Πούτιν βρισκόταν στο 49,76%, μπροστά από τους κομμουνιστές (19,61%).

Το αποτέλεσμα αυτό, πάντως, που δεν είναι οριστικό, σηματοδοτεί μια υποχώρηση της Ενωμένης Ρωσίας σε σχέση με το 2016, όταν το κόμμα είχε εξασφαλίσει το 54% των ψήφων και είχε εκλέξει 334 βουλευτές.

Ο Τούρτσακ δήλωσε επίσης ότι το κόμμα Ενωμένη Ρωσία κέρδισε και στις 39 περιφέρειες στις οποίες ανανεώθηκαν οι περιφερειακές συνελεύσεις.

Η παράταξη του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε από την πλευρά της μαζική εκλογική νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και κατά την καταμέτρηση.

Η Ενωμένη Ρωσία δεν μπορεί πάντως να υποστηρίξει ότι κέρδισε την καρδιά των Ρώσων, καθώς εμπιστοσύνη στο κόμμα αυτό δήλωσε ότι έχει ποσοστό μικρότερο του 30% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το κρατικό κέντρο δημοσκοπήσεων VTsIOM.

Το κόμμα υπονομεύουν υποθέσεις διαφθοράς και η πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κίνηση του Ναβάλνι τέθηκε υπό απαγόρευση για εξτρεμισμό και οι υποστηρικτές του αποκλείσθηκαν από τις εκλογές.

Αυτοί οι τελευταίοι έκαναν έκκληση για «έξυπνη ψήφο», δηλαδή να ψηφιστούν οι υποψήφιοι, εν γένει κομμουνιστές, που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ενοχλήσουν αυτούς της Ενωμένης Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους αντιπολιτευομένους, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της καταμέτρησης, σε βαθμό που οι αρχές αναγκάσθηκαν να καταφύγουν σε μαζική νοθεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...