310
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Εκλεισε» το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας για πρόσθετη έκπτωση στους λογαριασμούς

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 09:35
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Εκλεισε» το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας για πρόσθετη έκπτωση στους λογαριασμούς

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 09:35

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι τεχνικές παράμετροι για την οριστικοποίηση του «πακέτου» μέτρων για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται από τα συναρμόδια υπουργεία ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει «κλείσει» το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας (15%) που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση.

Σημαντική διαφορά, επίσης σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο επιδοτήσεων, ότι θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία).

Υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.

Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (είναι το ελληνικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από την Κομισιόν), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο, το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις αναμένει και η αγορά. Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με αυτό του «Τειρεσία» για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, οι μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο φθάνουν πλέον στο 20% και εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο 40%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...