265
Ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες | REUTERS

Εκκληση Τουσκ για συμμετοχή των Πρασίνων σε υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2019, 15:42
Ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες
|REUTERS

Εκκληση Τουσκ για συμμετοχή των Πρασίνων σε υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2019, 15:42

Συμμετοχή των Πρασίνων στην κατανομή των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ ζήτησε την Πέμπτη ο Ντόνταλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια που οι οικολόγοι ήταν η ανερχόμενη δύναμη στις ευρωεκλογές του Μαΐου

«Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία με τους Πράσινους και η παρουσία τους στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα είναι ευεργετική (…) για την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε ο Τουσκ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

«Καλώ όλους τους εταίρους μου να συμμετάσχουν οι Πράσινοι στους διορισμούς έστω κι αν δεν υπάρχει κανένας απ’ αυτό το κόμμα σε πόστο-κλειδί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως υπολογίζει το απόγευμα «να περάσει το μήνυμα αυτό απ’ ευθείας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

«Για πρώτη φορά πετύχαμε τέλεια ισορροπία φύλων στις κορυφαίες θέσεις. Η Ευρώπη δεν μιλάει μόνο για τις γυναίκες, επιλέγει γυναίκες», δήλωσε ο Τουσκ στην ομιλία του. «Ελπίζω πως αυτό θα εμπνεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αποφάσεις του», πρόσθεσε.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Βέλγος Φιλίπ Λάμπερτς, ευχαρίστησε τον Τουσκ για την έκκλησή του για μεγαλύτερη συμμετοχή των Πρασίνων στα ευρωπαϊκά αξιώματα. «Πιστεύω στα ειλικρινή λόγια σας, όμως δεν φαίνεται να τα συμμερίζονται όλοι στο τραπέζι του Συμβουλίου» και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Στην ψηφοφορία της Τετάρτης για τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, δεύτερη ήρθε η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλλερ, ενώ τη θέση πήρε ο Ιταλός Νταβίντ-Μαρία Σασόλι.

Εχοντας τερματίσει στην τέταρτη θέση στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Μαΐου, η πολιτική οικογένεια των Πρασίνων μοιάζει να είναι ο μεγάλος χαμένος των διαπραγματεύσεων για την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.