371
Αριστερά, ο Κιρίλο Τιμοσένκο δείχνει στον φακό την επιστολή παραίτησής του. Δεξιά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνοφρυωμένος | REUTERS (Kyrylo Tymoshenko via Telegram και Ukrainian Presidential Press Service)

Εκκαθαρίσεις στο Κίεβο: Ζελένσκι εναντίον διεφθαρμένων στελεχών

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 18:45
Αριστερά, ο Κιρίλο Τιμοσένκο δείχνει στον φακό την επιστολή παραίτησής του. Δεξιά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνοφρυωμένος
|REUTERS (Kyrylo Tymoshenko via Telegram και Ukrainian Presidential Press Service)

Εκκαθαρίσεις στο Κίεβο: Ζελένσκι εναντίον διεφθαρμένων στελεχών

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 18:45

Η πρώτη πραγματική εκκαθάριση κατά της διαφθοράς από την αρχή του πολέμου έλαβε χώρα στην Ουκρανία, γράφει η Corriere della Sera. «Eχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για διάφορα μέλη της κυβέρνησης και του κράτους, σε διάφορα επίπεδα, από το κεντρικό μέχρι το περιφερειακό, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις» είπε ο ίδιος ο Ζελένσκι στην τελευταία ομιλία του.

Την περασμένη Κυριακή η Αστυνομία συνέλαβε για διαφθορά τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι. Τον έπιασαν σχεδόν με τη μίζα στο χέρι, να οργανώνει τη δωροδοκία του με 400.000 δολάρια, ώστε να διευκολύνει την υπογραφή συμβάσεων για την επισκευή του ηλεκτρικού συστήματος. Ο Λοζίνσκι αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως του πέρασαν χειροπέδες. Ακολούθησαν οι αναγκαστικές παραιτήσεις δύο στελεχών των υπουργείων Επικοινωνιών και Ανάπτυξης, των Νο2 στα συγκεκριμένα πόστα, Βιάτσεσλαβ Νέγκοντα και Ιβάν Λουκέρια.

Την περασμένη Δευτέρα υπέβαλε παραίτηση και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του κράτους, Ολεξίι Σιμονένκο, αφού προηγουμένως επαίρετο για τις πανάκριβες καλοκαιρινές διακοπές του στην Ισπανία. Το ίδιο έπραξε και ο Νο2 του Προεδρικού Γραφείου, Κιρίλο Τιμοσένκο. Τον τελευταίο, τα ουκρανικά ΜΜΕ τον είχαν στοχοποιήσει εδώ και καιρό. Σημειωτέον ότι ο Τιμοσένκο ήταν συνεργάτης του Ζελένσκι από τα χρόνια της καριέρας του νυν προέδρου στη σόουμπιζ.

Ο Τιμοσένκο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά, είχε όμως κατηγορηθεί για την «εξαφάνιση» ανθρωπιστικού πακέτου αποτελούμενου από 22 κοντέινερ, 389 βαγόνια φορτηγών τρένων και 220 φορτηγά ασυτοκίνητα. Ολα αυτά τα αγαθά, αξίας 7 εκατ. ευρώ, υποτίθεται ότι θα κατέληγαν στη Ζαπορίζια. Τα ΜΜΕ είχαν χαρακτηρίσει την υπόθεση «σκάνδαλο» και τον Τιμοσένκο «νονό της επαρχίας». Στην προσωπική ζωή του ο Τιμοσένκο ήταν επιδειξίας, αφού κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα. Τον κατηγορούν, επίσης, ότι πλούτισε με μίζες από την τροφοδοσία του στρατού, υπερτιμολογώντας ακόμη και τις πατάτες. Ετσι, παραιτήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Βιάσεσλαβ Σαποβάλοφ.

Η Corriere εξηγεί το φαινόμενο των απατεώνων στην ουκρανική εξουσία ως εξής: «Η γιγάντια ροή βοήθειας προς την Ουκρανία αυξάνει τον πειρασμό της κλοπής και  είναι εύκολο για κάποιον να αδράξει την ευκαιρία της στιγμής». Γνωματεύει, δε, ότι «υπάρχει όντως θέμα διαφθοράς». Η τελευταία εξέλιξη αφορά «επείγον διάταγμα» του Ζελένσκι με το οποίο απαγορεύεται η έξοδος από την Ουκρανία σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και σε όλους τους γραφειοκράτες του κρατικού μηχανισμού, δηλαδή σε υπουργούς, βουλευτές, γενικούς διευθυντές, αυτοδιοικητικούς, δικαστές, αλλά και διευθυντές τηλεοπτικών σταθμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...