211
Τα ερείπα της Ράκκα στη Συρία που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές | EPA/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Εκατοντάδες Βρετανοί πρώην μέλη του ISIS κρύβονται στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2017, 19:21
Τα ερείπα της Ράκκα στη Συρία που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές
|EPA/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Εκατοντάδες Βρετανοί πρώην μέλη του ISIS κρύβονται στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2017, 19:21

Η κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους, που έχει πλέον χάσει τα περισσότερα εδάφη του, έχει «απελευθερώσει» εκατοντάδες Ευρωπαίους που ήταν στις τάξεις του και πλέον αναζητούν οδό επιστροφής στις χώρες τους.

Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι τουλάχιστον 300 άτομα από τη Βρετανία, τα οποία ήταν μέλη του ISIS, κρύβονται στην Τουρκία και αναζητούν τρόπο επιστροφής.

Ειδικότερα η πτώση της Μοσούλης και της Ράκκα διαδοχικά μέσα στο 2017, δύο ισχυρών κέντρων του Ισλαμικού Κράτους, έφερε την έξοδο χιλιάδων μαχητών, εκ των οποίων πολλοί είναι Βρετανοί.

Η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις του Σύριου κουρδικής καταγωγής Σιγουάν Χαλίλ, ο οποίος μιλά ακόμη για «πολλούς Γάλλους» που έχουν στις φυλακές τους οι κούρδοι αντάρτες του SDF. Ακόμη έχουν «πλήθος άλλων εθνικοτήτων, όμως νομίζουμε ότι οι περισσότεροι Βρετανοί διέφυγαν».

Εκτιμάται ότι 850 Βρετανοί είχαν ταξιδέψει για να ενταχτούν στο ISIS. Από αυτούς οι μισοί έχουν επιστρέψει στη Βρετανία ενώ σε 130 υπολογίζονται αυτοί που έχουν σκοτωθεί.

Την εξέλιξη παρακολουθούν με ανησυχία ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών καθώς βλέπουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τρομοκρατικά χτυπήματα από τους εμπειροπόλεμους και φανατισμένους μαχητές.

Προσθέτουν ότι οι σχέσεις μεταξύ δυτικών υπηρεσιών και της Αγκυρας έχουν βελτιωθεί την τελευταία τριετία.

Παρά ταύτα, καταλήγουν οι Times, δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν στο σπίτι τους αυτοί οι «σεσημασμένοι» τζιχαντιστές γιατί η αστυνομία και η MI5 διεξάγουν ελέγχους στα σύνορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...