561
Το ειδικό πλοίο-νοσοκομείο «USNS Comfort» στη βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια λίγο προτού αποπλεύσει με προορισμό τη Νέα Υόρκη | REUTERS/Kevin Lamarque

Εκατοντάδες νεκροί σε μια μέρα στις ΗΠΑ – καραντίνα στη Νέα Υόρκη σκέφτεται ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 22:28
Το ειδικό πλοίο-νοσοκομείο «USNS Comfort» στη βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια λίγο προτού αποπλεύσει με προορισμό τη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Kevin Lamarque

Εκατοντάδες νεκροί σε μια μέρα στις ΗΠΑ – καραντίνα στη Νέα Υόρκη σκέφτεται ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 22:28

Η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ βιώνει και αυτή τον εφιάλτη του κορονοϊού: 453 νεκροί από τον Covid-19, ένα μακάβριο ρεκόρ από το ξέσπασμα της επιδημίας, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν επισήμως 1.891 θύματα από τον κορονοϊό.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μικρότερος από εκείνους της Ιταλίας (10.023), της Ισπανίας (5.812), της Κίνας (3.299) και της Γαλλίας (2.317). Ωστόσο, από την Πέμπτη οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον πλανήτη. Το πανεπιστήμιο έκανε λόγο για 115.547 κρούσματα συνολικά μέχρι τις 20.55 σήμερα (ώρα Ελλάδας), δηλαδή 21.309 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα (+23%).

Το επίκεντρο της πανδημίας είναι η Νέα Υόρκη, με περισσότερα από 50.000 κρούσματα. H πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, έχει νεκρώσει και ο δήμαρχος Μπιλ ντι Μπλάζιο παρέλαβε προσωπικά 250.000 μάσκες από τα Ηνωμένα Εθνη σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις δομές υγείας.

Οι δρόμοι δίπλα στη Γουόλ Στριτ έχουν ερημώσει, μοιάζει πλέον με σκηνή από θρίλερ (Reuters)
Ο δήμαρχος Μπιλ ντι Μπλάζιο μεταφέροντας μάσκες (Reuters)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε το Σάββατο ότι εξετάζει την επιβολή καραντίνας στη Νέα Υόρκη.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί επίσης η επιβολή του ίδιου μέτρου για το Νιου Τζέρσι και το Κονέκτικατ, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να μην το κάνει αλλά «ίσως χρειαστεί».

Οταν ρωτήθηκε αν τα μέτρα θα αρθούν μέχρι το Πάσχα (των Καθολικών, στις 12 Απριλίου) ώστε να επαναλειτουργήσει η χώρα και η αμερικανική οικονομία —άποψη που ο ίδιος είχε διατυπώσει πριν από λίγες ημέρες— αυτή τη φορά απάντησε: «Θα δούμε τι θα γίνει».

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι το μέτρο αυτό, εφόσον ληφθεί, δεν θα έχει καμία επίπτωση στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των τριών Πολιτειών και της υπόλοιπης χώρας. «Θα είναι για σύντομο διάστημα», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι είχε ένα πολύ καλό διάλογο με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Ο τελευταίος ωστόσο, όταν ρωτήθηκε λίγα λεπτά αργότερα, έδειξε να αιφνιδιάζεται, λέγοντας ότι το θέμα δεν αναφέρθηκε καθόλου κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ το πρωί. «Δεν ξέρω τι πάει να πει αυτό», είπε, μην κρύβοντας την έκπληξή του. «Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, από νομικής πλευράς. Αυτή η ιδέα δεν μου αρέσει», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ πήγε λίγο νωρίτερα στη στρατιωτική βάση του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, για να παραστεί στον απόπλου ενός πλοίου-νοσοκομείου, του «USNS Comfort», το οποίο αναμένεται να φτάσει την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Το «δίδυμό» του, το «USNS Mercy», βρίσκεται από την Παρασκευή στο Λος Άντζελες.

Στο μεταξύ, ο Κουόμο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναβάλλονται για τις 23 Ιουνίου οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 728 άνθρωποι στην Πολιτεία και άλλοι 52.318 έχουν βρεθεί θετικοί.

Οι προκριματικές ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 28 Απριλίου.

«Παρακολουθούμε από τον ιό από την πρώτη ημέρα. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει», είπε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας: «Δεν κερδίζεις με την άμυνα. Κερδίζεις με την επίθεση. Πρέπει να βγούμε μπροστά».

Ο Κουόμο είπε επίσης ότι ζήτησε από τα φαρμακεία να ξεκινήσουν παραδόσεις φαρμάκων κατ’ οίκον, χωρίς επιπρόσθετη χρέωση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνέχισε, ενέκρινε την κατασκευή άλλων τεσσάρων προσωρινών νοσοκομείων στην πόλη της Νέας Υόρκης, ώστε να προστεθούν στο δυναμικό άλλες 4.000 νοσοκομειακές κλίνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...