853
Ενα από τα πανό που αναρτήθηκαν στην περίφραξη του υπουργείου | INTIMEnews

Εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για τις κλειστές δομές στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 11:25
Ενα από τα πανό που αναρτήθηκαν στην περίφραξη του υπουργείου
|INTIMEnews

Εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για τις κλειστές δομές στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 11:25

Με σύνθημα «Φτάνει πια», κάτοικοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων από τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, για το διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος από την κυβέρνηση.

Αφορμή για την κινητοποίηση της Πέμπτης αποτέλεσε η απόφαση για την επίταξη εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο (καθώς επίσης σε Λέρο και Κω) για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων ασύλου.

Λόγω της συγκέντρωσης έκλεισε για ώρα το ρεύμα καθόδου της Βασ. Σοφίας.

Προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των διαμαρτυρόμενων με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπήρξε, ενώ και αυτή με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, είχε ματαιωθεί ήδη από την Τρίτη.

Εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση του κόσμου και το γενικότερο κλίμα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως για παράδειγμα ο Ηλίας Κασιδιάρης (φωτογραφία κάτω).

Η παρουσία των στελεχών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε όμως την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν «έξω τώρα η Χρυσή Αυγή», «είστε ναζί, ξεφτίλες», «είστε εγκληματική οργάνωση» και «έξω οι φασίστες» (δείτε κάτω το βίντεο του φωτογράφου Νίκου Χριστοφάκη).

«Δεν έχουν καμία σχέση με τον αγώνα των νησιωτών οι χρυσαυγίτες», ήταν η φράση που κυριάρχησε.

Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο δεν πήρε διαστάσεις και η διαδήλωση συνεχίστηκε χωρίς άλλες εντάσεις,

 

Ξεκινά κοινοβουλευτικό «μασάζ» για το Μεταναστευτικό

Τμηματικά εν τω μεταξύ ετοιμάζεται να ενημερώσει τα στελέχη της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι κατά τόπους αντιδράσεις.

Ιδιαίτερη θέση στον κύκλο ενημερωτικών επαφών του Πρωθυπουργού αναμένεται να έχουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που κατάγονται ή εκλέγονται στις λεγόμενες περιοχές πρώτης γραμμής.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με ομιλητή τον κ. Μητσοτάκη που θα αναλύσει τις βασικές παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής για το Μεταναστευτικό, στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν χωρούν διαφορετικές φωνές επί του ζητήματος.

Ο κύκλος των κομματικών ενημερώσεων ολοκληρώνεται το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου με συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής παρουσία στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν με τη Νέα Δημοκρατία σε περιοχές οι οποίες σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού).

Συγκεντρώσεις σε Χίο – Μυτιλήνη

Το βράδυ της Τετάρτης, στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο Πολύκεντρο Μανταμάδου εναντίον της επίταξης 261 στρεμμάτων γης στη θέση Καράβα – Καβακλή για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων.

«Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά», διεμήνυσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου δυτικής Λέσβου βρίσκεται η επιταγμένη έκταση).

Οι συγκεντρωμένοι μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και πολίτες συναποφάσισαν -με πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή- τη σύσταση επιτροπής αγώνα, τον προειδοποιητικό αποκλεισμό για ένα 48ωρο της επιταγμένης περιοχής και την άρνηση κάθε διαλόγου με τη κυβέρνηση έως ότου καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάχθηκε η περιοχή που, όπως αναφέρεται, ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι και λειτουργούν εκεί κτηνοτροφικές μονάδες.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις και στη Χίο από ομάδες κατοίκων της πόλης της Χίου, του Βροντάδου και του χωριού Πιτυός, αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής που διαδήλωσαν στον χώρο της θέσης «17» στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη της συγκεκριμένης έκτασης, προκειμένου να κατασκευασθεί δομή προσφύγων και μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας υψώθηκε πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ ανακοινώθηκε  αγώνας διαρκείας, προκειμένου να μην ξεκινήσουν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειός υποστήριξαν δε ως μόνη λύση τη δημιουργία μιας μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Εκτάκτως και μετά τις εξελίξεις με την επίταξη εκτάσεων στα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος για τη δημιουργία κλειστών δομών, το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους των νησιών. Κατά τη συνεδρίαση υπερψηφίστηκε η επικαιροποίηση του ψηφίσματος της 22ας Ιανουαρίου (των κινητοποιήσεων) και η πρόσθεση των παρακάτω σημείων:

1) ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.

2) Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.

3) Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

4) Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΌΡΓΑΝΑ.

5) ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΈΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ.

6) ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ. (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΔΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 15 ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΑΘΗΝΑ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...