427
Τραυματισμένη ραμφοφάλαινα ξεβράστηκε στις ακτές της Κρήτης (φωτογραφία αρχείου) | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκατό φορείς και επιστήμονες ζητούν την ακύρωση των εξορύξεων υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 13:47
Τραυματισμένη ραμφοφάλαινα ξεβράστηκε στις ακτές της Κρήτης (φωτογραφία αρχείου)
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκατό φορείς και επιστήμονες ζητούν την ακύρωση των εξορύξεων υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 13:47

Εκκληση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να ακυρώσει το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο, απευθύνουν 100 επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρόγραμμα θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή της χώρας, ήδη από το πρώτο κιόλας στάδιο των σεισμικών ερευνών.

Η Ελληνική Τάφρος εκτείνεται από τη βόρεια Κεφαλλονιά μέχρι τη νότια Ρόδο και είναι η περιοχή όπου η ευρασιατική τεκτονική πλάκα συναντά την αφρικανική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), τα «οικόπεδα», που έχουν παραχωρηθεί ή πρόκειται να παραχωρηθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καλύπτουν μεγάλο ποσοστό δύο αναγνωρισμένων παγκοσμίως σημαντικών περιοχών για τα θαλάσσια θηλαστικά (ΙΜΜΑ) στην Ελλάδα, της περιοχής «Αρχιπέλαγος του Ιονίου» (κάλυψη του 34% της έκτασης-3.253 τ.χλμ.) και της «Ελληνικής Τάφρου» (κάλυψη του 44% της έκτασης-24.970 τ.χλμ.).

Ειδικά η Ελληνική Τάφρος, σύμφωνα με το WWF, είναι περιοχή με τεράστια οικολογική σημασία, καθώς αποτελεί σπίτι για δεκάδες παγκοσμίως σπάνια και ιδιαίτερα ευάλωτα είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, όπως είναι οι φυσητήρες, οι ζιφιοί, τα απειλούμενα «κοινά δελφίνια», οι πτεροφάλαινες, οι θαλάσσιες χελώνες και οι μεσογειακές φώκιες. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί ως η μοναδική στη Μεσόγειο «Περιοχή Ειδικής Σημασίας» για τους φυσητήρες, που από όλη την Ανατολική Μεσόγειο αναπαράγονται μόνο εκεί.

Χάρτης που περιλαμβάνεται στο ψήφισμα. Με το πορτοκαλί χρώμα και το μπορντό περίγραμμα, οριοθετείται η Ελληνική Τάφρος

Οπως αναφέρεται και στο ψήφισμα, «παρά τη σημασία τους παγκοσμίως, τα κητώδη που βρίσκονται στην Ελληνική Τάφρο αντιμετωπίζουν ήδη μια σειρά από άμεσες και σοβαρές απειλές, όπως ο ανθρωπογενής θόρυβος -μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή έχουν καταδείξει τον σημαντικά θανατηφόρο αντίκτυπο που έχουν οι στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ στους ζιφιούς, οι συγκρούσεις με πλοία (απειλούν σοβαρά την επιβίωση του πληθυσμού των φυσητήρων), η αλληλεπίδραση με την αλιεία, η ρύπανση από πλαστικό και η κλιματική αλλαγή. Με δεδομένες τις παραπάνω απειλές, οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως μία ακόμη μεγάλη απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελληνικής Τάφρου, θα αποτελέσουν το μοιραίο πλήγμα στην επιβίωσή τους».

Οι ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν το ψήφισμα είναι οι εξής: WWF Ελλάς, ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ-Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Επίσης, το ψήφισμα υπογράφουν η Greenpeace και ξένες οργανώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Ελβετία, την Ισπανία κα.

Ολόκληρο το ψήφισμα, καθώς και οι υπογραφές των επιστημόνων και τα ονόματα όλων των φορέων βρίσκονται εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...