407
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε αυτή τη φορά με τους ευρωβουλευτές που ζήτησαν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στο συριακό έδαφος | Τwitter

ΕΚ: Τούρκοι, φύγετε από την Αφρίν – Ερντογάν: Μόνον όταν τελειώσει η δουλειά

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2018, 17:44
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε αυτή τη φορά με τους ευρωβουλευτές που ζήτησαν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στο συριακό έδαφος
|Τwitter

ΕΚ: Τούρκοι, φύγετε από την Αφρίν – Ερντογάν: Μόνον όταν τελειώσει η δουλειά

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2018, 17:44

Μετά το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ανοικτά την οργή του και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που με ψήφισμά του καλούσε την Αγκυρα να αποχωρήσει από την Αφρίν της Συρίας, τερματίζοντας την στρατιωτική επιχείρηση εκκαθάρισης των Κούρδων της περιοχής που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες.

Με απαξιωτικό ύφος, ο τούρκος πρόεδρος «τράβηξε το αφτί» των ευρωβουλευτών που τόλμησαν να ζητήσουν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφος της Συρίας και ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» θα συνεχιστεί «μέχρι να τελειώσει η δουλειά στην Αφρίν».

«Έι, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τι γίνεται; Γιατί πρέπει να είστε ειλικρινείς… Και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να μας πει (για την Αφρίν) η Ευρωβουλή. Το ψήφισμά σας θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο . Εσείς τι επωμίζεστε, ποιο βάρος μοιράζεστε μαζί μας όταν εμείς φιλοξενούμε 3,5 εκατ. Σύρους στο εδαφός μας, ώστε να μας λέτε κάτι τέτοιο;» διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

Είχε προηγηθεί το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο εξέφραζε τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμακούμενη κατάσταση στην Αφρίν. Στο ψήφισμα, ιδιαίτερη αναφορά γινόταν στις απώλειες αμάχων, καθώς όπως επισημαίνετο, κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άμαχοι, ενώ την ίδια ώρα η επιχείρηση καθεαυτή μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας.

Το ψήφιμα του ΕΚ επέκρινε έντονα και ο υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, καταλογίζοντας στους ευρωβουλευτές άγνοια και έλλειψη διορατικότητας. Όπως είπε, αποτελεί έκκληση σε μία χώρα του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας την ώρα μάλιστα που αυτή δέχεται τρομοκρατική επίθεση.

Ο Τσελίκ απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις περί θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού στην Αφρίν, προτάσσοντας και αυτός το επιχείρημα ότι η Τουρκία νοιάζεται για την προστασία των πολιτών φιλοξενώντας 3.5 εκατ. Σύρους στο έδαφός της.

«Το επιχείρημα αυτό του ΕΚ είναι απαράδεκτο. Οποιον μανδύα και να φοράει, το YPG (σ.σ. oι κούρδοι πολιτοφύλακες της Αφρίν) είναι μία τρομοκρατική οργάνωση όμοια με το PKK. Γι αυτό λοιπόν ας τα αφήσουν αυτά, η επιχείρηση της Τουρκίας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο» , υποστήριξε. «Στα δικά μας τα μάτια, κάθε έκκληση προς την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της σημαίνει ανοικτή υποστήριξη στους τρομοκράτες. Σημαίνει απλά ότι αγνοούν τις τουρκικές ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας», τόνισε ο τούρκος υπουργός στην επίθεσή του κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...