Διαδηλωτές, σχεδόν όλοι χωρίς μάσκες, πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο | REUTERS/Shannon Stapleton
Επικαιρότητα

Εισβολή ή υπερμετάδοση; Και ο κορονοϊός κατέλαβε το Καπιτώλιο

Το πλήθος των διαδηλωτών που εισέβαλε στην αμερικανική Βουλή δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για τη διασπορά της Covid-19 σε κλειστό χώρο, εκτιμούν επιστήμονες
Protagon Team

Ενα πλήθος ανθρώπων, χωρίς μάσκες (εξάλλου οι περισσότεροι αποστρέφονται αυτά τα μέτρα) και δίχως την παραμικρή προφύλαξη συγκεντρώνεται σε περιορισμένο χώρο και, στη συνέχεια, εισβάλλει σε ένα κλειστό χώρο και τον βανδαλίζει. Φεύγοντας, μπορεί να άφησαν στον χώρο, μαζί με τα «έργα» τους, και τον κορονοϊό.

Είναι ένα σενάριο που προβληματίζει τους επιστήμονες μετά την εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη, καθώς πέρα από τη σοβαρή πολιτική διάσταση, υπάρχει και μια επιδημιολογική, αναφέρουν οι New York Times.

Σε κλειστούς χώρους ο κορονοϊός μπορεί να διατηρηθεί σε αιωρούμενα σωματίδια και να μολύνει εύκολα όσους κινούνται σε αυτούς. Ακόμη και ένα μικρό μέρος από τους διαδηλωτές αν ήταν φορείς του κορονοϊού (έστω και ασυμπτωματικοί) είναι παραπάνω από αρκετοί για να μεταδοθεί η covid-19 σε όσους εργάζονται στο Καπιτώλιο – και από αυτούς σε πολύ περισσότερους άλλους.

Ηδη την Πέμπτη, ο βουλευτής Τζέικ ΛαΤέρνερ, Ρεπουμπλικανός από το Κάνσας, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ηταν κλεισμένος μαζί με άλλους την προηγούμενη ημέρα στην αίθουσα όσο γίνονταν τα έκτροπα. Θα μπορούσε να είχε μεταδώσει τον ιό σε συναδέλφους του, πολλοί εκ των οποίων δεν φορούσαν μάσκα.

Το ότι το πλήθος ήλθε από διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ, με διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ η κάθε μία, και το ότι η ιχνηλάτηση δεν είναι αποτελεσματική δυσχεραίνει την εικόνα.

Ανάλογες ανησυχίες υπήρχαν για τις διαδηλώσεις του Black Lives Matter το καλοκαίρι του 2020 στις ΗΠΑ, που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν γεγονότα υπερμετάδοσης. Στην πράξη δεν καταγράφηκαν τέτοια περιστατικά, κυρίως γιατί γίνονταν σε ανοιχτούς χώρους.