288
Αναβάτης με ηλεκτρικό πατίνι στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης | Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εισαγγελική παρέμβαση για τα ηλεκτρικά πατίνια στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2019, 14:25
Αναβάτης με ηλεκτρικό πατίνι στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
|Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εισαγγελική παρέμβαση για τα ηλεκτρικά πατίνια στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2019, 14:25

Προκαταρκτική έρευνα για τα ηλεκτρικά πατίνια που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη παρήγγειλε εισαγγελέας, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Με παραγγελία του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, ζητεί να διερευνηθεί κάτω από ποιο νομοθετικό πλαίσιο κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια και εάν παραβιάζονται διατάξεις του ΚΟΚ. Την έρευνα αναμένεται να διενεργήσει η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες πολίτης, που υποστήριξε ότι η χρήση των πατινιών, εκτός από ανεξέλεγκτη, είναι και παράνομη.

Το νέο μέσο μεταφοράς έκανε τους τελευταίους μήνες την εμφάνισή του στην πόλη (αλλά και στην Αθήνα), στο πλαίσιο πιλοτικής λειτουργίας. Από τις πρώτες μέρες αρκετοί, κυρίως μικρότερης ηλικίας, Θεσσαλονικείς έσπευσαν να το χρησιμοποιήσουν, χαρακτηρίζοντάς το ως εύκολο και οικολογικό μέσο μετακίνησης.

Παρά ταύτα διατυπώνονται προβληματισμοί για την απουσία νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου αφενός να προσδιοριστεί τι ακριβώς μέσο είναι τα ηλεκτρικά πατίνια, ώστε να υπαχθούν ανάλογα στις διατάξεις του ΚΟΚ, και αφετέρου να υπάρξει ένας κανονισμός που θα διέπει την ασφαλή συνύπαρξή των χειριστών τους με πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων.

Πρόσφατο είναι και το ατύχημα που σημειώθηκε στην Καλαμαριά, όπου 16χρονος χειριστής ηλεκτρικού πατινιού συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο, με συνέπεια ο νεαρός να τραυματιστεί και να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Το ατύχημα είχε συμβεί στα μέσα Μαρτίου και επρόκειτο για το πρώτο επισήμως καταγεγραμμένο τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι.

Με αφορμή και το περιστατικό αυτό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στο θέμα των ηλεκτρικών πατινιών, λέγοντας ότι «η χρήση τους έχει γίνει πλέον επικίνδυνη». Όπως επισήμανε στη διάρκεια προ ημερών δημοτικού συμβουλίου, επικοινώνησε με την Τροχαία η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε ως λύση να μειωθεί το όριο ταχύτητας των πατινιών σε 5 έως 10χλμ/ώρα.