619
«Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων» το νέο μήνυμα Ακάρ | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/TOMS KALNINS

«Ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων θέλει τώρα ο Ακάρ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 23:38
«Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων» το νέο μήνυμα Ακάρ
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/TOMS KALNINS

«Ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων θέλει τώρα ο Ακάρ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 23:38

«Ξέρετε ότι έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η ρητορική, ειδικά από ορισμένους πολιτικούς, οι οποίοι επιδεικνύουν μια εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία λόγω των δικών τους εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, παρά τη ρητορική την οποία συνήθιζε τελευταία, πρόσθεσε ωστόσο στη συνέχεια:

«Εμείς είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πολύ υπομονετικοί, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας –ό,τι μπορεί να γίνει, το κάνουμε υπομονετικά. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων, ειρηνικών τρόπων και μεθόδων».

«Δυστυχώς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας κακός γείτονας», συνέχισε ο τούρκος υπουργός σε δηλώσεις του, όπως τις μετέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, και επανήλθε στους έλληνεςπ πολιτικούς: «Ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά αυτοί οι πολιτικοί, έκαναν και κάνουν πάντα αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά εδώ, να αναστατώσουν τα πράγματα».

Από την άλλη «οι Ελληνες με κοινή λογική, κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι ακαδημαϊκοί, κάποιοι απόστρατοι στρατηγοί έχουν αρχίσει να βλέπουν αυτές τις πραγματικότητες» και «αυτό είναι ευχάριστο».

Ο Ακάρ εξέφρασε την ελπίδα «οι έλληνες πολιτικοί να εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες που βλάπτουν τον ελληνικό λαό το συντομότερο δυνατό» και «ότι τα προβλήματα θα λυθούν ειρηνικά με διαπραγματεύσεις και ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους».

«Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να είναι μια θάλασσα φιλίας. Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια. Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων. Και έχουμε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους για το θέμα αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ας έρθουν στην Τουρκία ή ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα. Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα», συμπλήρωσε, επιστρέφοντας σε έναν τόνο διαφορετικό από την πρόσφατη ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης καθώς και του ίδιου του Ερντογάν (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ).

«Θέλουμε όλοι εδώ να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν. Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Θέλουμε όλοι να το καταλάβουν αυτό. Μετά από όλες αυτές τις εκκλήσεις και τις προτάσεις για επίλυση του προβλήματος με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, λέμε: “Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και δόξα τω Θεώ, ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους τόσο ημών όσο και των Κυπρίων αδελφών μας. Ας μην έχει κανείς καμία αμφιβολία γι’ αυτό”», κατέληξε.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Χουλουσί Ακάρ είχε αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τα ακόλουθα σε βάρος της Αθήνας:

«Συνεργαζόνται (σ.σ. οι Ελληνες) με τρομοκρατικές οργανώσεις και τους παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη, απωθούν ανελέητα τους πρόσφυγες, βυθίζουν τις βάρκες τους στα κρύα και σκοτεινά νερά του Αιγαίου. Ολοι με ευφυΐα και συνείδηση κατανοούν το αληθινό πρόσωπο και τις προθέσεις εκείνων που σκοτώνουν και μετά μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα με αδίστακτο τρόπο (…).

Οπως δήλωσε και ο πρόεδρός μας (σ.σ. ο Ερντογάν), οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Ελλάδα που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και να πουν “σταματήστε” σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…).

Aυτοί οι υποκριτές (σ.σ. οι Ελληνες) δεν παίρνουν μαθήματα από την ιστορία. Μπορεί να ξέχασαν ποια ήταν η μοίρα τους όταν έστειλαν τα παιδιά τους σε αυτές τις χώρες πριν από 100 χρόνια με ενθουσιασμό για περιπέτεια, αλλά μπορεί να ξέχασαν ότι κάποιοι λάτρεις της περιπέτειας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην κρεμάλα, αλλά ας σας το θυμίσουμε στο όνομα της καλής γειτονίας. Συνειδητοποιήστε τη σοβαρότητα αυτής της δουλειάς. Σταματήστε να πηγαίνετε με λάθος δρόμο. Αποφύγετε τις προβοκάτσιες που θα προκαλέσουν καταστροφή. Μην κατεβείτε στο πηγάδι με το σχοινί κάποιου άλλου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...