308
Ο Χουάν Γκουαϊντό με το σύνταγμα της Βενεζουέλας στα χέρια. Στο εξώφυλλο, ο ιδρυτής της χώρας Σιμόν Μπολιβάρ | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

Ειρηνική αποχώρηση με «δώρο» αμνηστία προσέφερε ο Γκουαϊντό στον Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 10:52
Ο Χουάν Γκουαϊντό με το σύνταγμα της Βενεζουέλας στα χέρια. Στο εξώφυλλο, ο ιδρυτής της χώρας Σιμόν Μπολιβάρ
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

Ειρηνική αποχώρηση με «δώρο» αμνηστία προσέφερε ο Γκουαϊντό στον Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 10:52

Την δυνατότητα να βγει η χώρα από την κρίση προσέφερε στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο  ο Χουάν Γκουαϊντό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και ζητά πλέον την παραίτηση του Μαδούρο με αμνήστευση.

Ο Γκουαϊντό επιμένει πάντως στην ανάγκη να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

Στην πρώτη του συνέντευξη, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊντό δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να τερματίσει τη «δικτατορία του Μαδούρο», όπως την αποκάλεσε, να σταθεροποιήσει το οικονομικά κατεστραμμένο έθνος και να οργανώσει ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης επανέλαβε μάλιστα την έκκλησή του προς τους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας να παραδώσουν τον αρχηγό τους.

Τόνισε επίσης ότι ο Μαδούρο θα μπορούσε να έχει αμνηστία εάν συμφωνούσε να αποχωρήσει. «Αυτή η αμνηστία, αυτές οι εγγυήσεις βρίσκονται στο τραπέζι για όλους όσους είναι έτοιμοι να βρεθούν στο πλευρό του συντάγματος για να ανακτηθεί η δημοκρατική τάξη», επισήμανε.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «σε περιόδους μετάβασης αυτό έχει ξανασυμβεί», και ανέφερε τις περιπτώσεις της Χιλής και της Βενεζουέλας στη δεκαετία του 1970 και του 1950 αντίστοιχα.

Στην πρόταση ο Μαδούρο ακόμη δεν έχει απαντήσει, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα την εξουσία. Εξακολουθεί βέβαια να έχει την υποστήριξη του στρατού.

Από τη Δευτέρα έχουν ξεσπάσει στη Βενεζουέλα, σχεδόν σε όλη τη χώρα, ταραχές κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνδρες μεταξύ 19 και 47 ετών.

Παράλληλα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις – μόνο την Τετάρτη υπάρχουν πληροφορίες ότι έγιναν 175.

Και η Γερμανία υπέρ του Γκουαϊντό

Ο Γκουαϊντό μετά την αυτοανακήρυξη αναγνωρίστηκε ως μεταβατικός πρόεδρος από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Κολομβία.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία προστέθηκε στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με tweet του λίγο μετά την δήλωση Μαας ανέφερε και αυτό ότι ο Μαδούρο «δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα ως πρόεδρος» ενώ καλεί σε δημοκρατικές επαναληπτικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...