372
Ο Τζον Κλιζ και η Προυνέλα Σκέιλς στη ρεζεψιόν του πιο δυσλειτουργικού ξενοδοχείου στην ιστορία της τηλεόρασης | BBC2

Είναι το «Fawlty Towers» η καλύτερη βρετανική κωμική σειρά όλων των εποχών;

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 17:54
Ο Τζον Κλιζ και η Προυνέλα Σκέιλς στη ρεζεψιόν του πιο δυσλειτουργικού ξενοδοχείου στην ιστορία της τηλεόρασης
|BBC2

Είναι το «Fawlty Towers» η καλύτερη βρετανική κωμική σειρά όλων των εποχών;

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 17:54

Μπορεί να γυρίστηκε και να πρωτοπροβλήθηκε στα μισά και προς το τέλος της δεκαετίας του ’70, από το 1975 ως το 1979, όμως το «Fawlty Towers» –«Ξενοδοχείο της Συμφοράς» όπως είχε αποδοθεί στα ελληνικά– παραμένει για πολλούς, η καλύτερη βρετανική κωμική σειρά όλων των εποχών.

Αλλωστε, διαθέτει ένα πολύ δυνατό χαρτί: τον αξεπέραστο Τζον Κλιζ των «Monty Python» στον κεντρικό ρόλο, του γκαφατζή και ευέξαπτου ξενοδόχου, που προσπαθεί να μπαλώσει όπως – όπως όλες τις ακραίες αναποδιές που συμβαίνουν στον ίδιο και στο υπόλοιπο προσωπικό.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, για μία ακόμη φορά, η συγκεκριμένη κωμική σειρά τερμάτισε πρώτη στις προτιμήσεις ενός πάνελ βρετανών κωμικών στους Radio Times.

Οι μόλις δύο σεζόν του συγκεκριμένου σίριαλ, φαίνεται λοιπόν ότι φτάνουν και περισσεύουν ώστε να μείνουν αξέχαστες σε όλους. Απλωμένα στρατηγικά μέσα σε μία τετραετία, τα μόλις δώδεκα επεισόδια που βλέπονται ως σήμερα πολύ ευχάριστα και προκαλούν τα ίδια τρανταχτά γέλια, είναι η απόδειξη ότι το αυθεντικό (βρετανικό) χιούμορ δεν παλιώνει ποτέ.

Ενα από τα στοιχεία που κάνουν τη σειρά ασυναγώνιστη, όπως τόνισαν οι κωμικοί που κατέληξαν στο πόρισμα, είναι ότι «επιτρέπει στην παιδιάστικη οργή και επιθετικότητα να ανθίσει ακόμη και μέσα στην καθώς πρέπει βρετανική κοινωνία».

Οι θανατηφόρες ατάκες του Μπέιζιλ Φόλτι (Τζον Κλιζ) έχουν μείνει στην ιστορία. Σε ένα επεισόδιο, όταν ένας πελάτης του λέει ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος, εκείνος του απαντά: «Ανθρωποι σαν εσένα, ποτέ δεν ικανοποιούνται, έτσι δεν είναι;».

Το σίριαλ θυμίζει θεατρική φαρσοκωμωδία με πόρτες να ανοίγουν και από μέσα να βγαίνουν τα πιο ακατάλληλα άτομα την πιο ακατάλληλη στιγμή, προκαλώντας ατέλειωτες παρεξηγήσεις. Ολοι μάλιστα, σχολιάζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο Κλιζ είναι πολύ ψηλός, μέσα σε ένα μίζερο σκηνικό παρηκμασμένου παραθαλάσσιου ξενοδοχείου: ο τρόπος με τον οποίο χτυπιέται ή κλωτσάει τα μακριά πόδια του προς διάφορες κατευθύνσεις κάθε φορά που εκνευρίζεται, θυμίζουν έναν αστείο γίγαντα φυλακισμένο σε κουκλόσπιτο.

Οσο για μία άλλη αριστουργηματική κωμική σειρά της Βρετανίας, τη «Μαύρη Οχιά» (Black Adder) με πρωταγωνιστή τον Ρόουαν Ατκινσον, γνωστό και ως «Μίστερ Μπιν», τερμάτισε τέταρτη στη λίστα. Οταν όμως ο Τζον Κλιζ ρωτήθηκε για το ποια είναι η δική του αγαπημένη κωμωδία, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τη «Μαύρη Οχιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...