Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να είναι και πλουσιότερος του Ελον Μασκ ή του Μπέζος και να μην το ξέρουμε | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Είναι ο Πούτιν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Η έμμεση δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα επιβάλει προσωπικές κυρώσεις στον ρώσο πρόεδρο αν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την περιουσία του δεύτερου, η οποία τον εμφανίζει Κροίσο επιπέδου Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος
Protagon Team

Με την «αφανή» ή «κρυμμένη» ή «ανεξιχνίαστη» ή «ανυπολόγιστη» περιουσία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ασχολήθηκε τις τελευταίες ώρες η Ιρένε Σοάβε της Corriere della Sera, όπως έκαναν και άλλα δυτικά Μέσα, σαν τους λονδρέζικους Times, επειδή τα πλήγματα που οι Αμερικανοί επιθυμούν να προκαλέσουν στον εχθρό σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα αφορούν προσωπικώς τον επικεφαλής του Κρεμλίνου και όχι το πεδίο των μαχών.

Διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, τον «προσωπικό», ερμηνεύτηκε μία δήλωση του αμερικανού προέδρου, η οποία στην πραγματικότητα ήταν απάντηση ύστερα από ερώτηση κάποιας ρεπόρτερ. Η δημοσιογράφος είχε απευθυνθεί στον Τζο Μπάιντεν διερευνώντας «αν θα σκεφτόταν να επιβάλει κυρώσεις προσωπικώς στον Πούτιν». Ο Μπάιντεν της είχε απαντήσει «ναι, μπορώ να το φανταστώ», χωρίς όμως να εκστομίσει ο ίδιος τη φράση «προσωπικές κυρώσεις» ή να πει κάτι πιο διευκρινιστικό. Τέλος πάντων, η συγκεκριμένη στιχομυθία αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν.

Οπως έγραψε η Σοάβε, «οι διεθνείς παρατηρητές και η διπλωματία των Δυτικών έχουν πειστεί ότι η περιουσία του Πούτιν είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που δηλώνεται επισήμως από το Κρεμλίνο». Και σημείωσε εμφαντικά ότι το θέμα του προσωπικού πλουτισμού του Πούτιν το ερεύνησαν ήδη πολλοί, άτομα με θεσμικό ρόλο, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και άλλοι, όπως ο ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι. Επειδή «υπάρχει γενική αίσθηση» ότι το έχειν του Πούτιν είναι «έξυπνα κρυμμένο εκτός Ρωσίας».

Σχετικώς, η συντάκτρια της Corriere μνημόνευσε την κατάθεση που έδωσε στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2017 ένας αμερικανός επιχειρηματίας βρετανικής καταγωγής, ο Μπιλ Μπράουντερ, ο οποίος δήλωσε ότι ο ίδιος έχει υπολογίσει την περιουσία του ρώσου προέδρου σε 200 δισ. δολάρια, «βρώμικα λεφτά», τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον στοιχείο στην κατάθεση του Μπράουντερ έγκειται στο γεγονός ότι για πολλά χρόνια ο ίδιος έκανε μπίζνες στη Ρωσία. Ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει στους γερουσιαστές πώς κατέληξε στον συγκεκριμένο υπολογισμό.

Αν, όμως, υπολόγισε σωστά, «τότε ο Πούτιν μάλλον είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο», αφού σήμερα, ύστερα από πέντε χρόνια δηλαδή, «τον επίσημο τίτλο του πιο πλούσιου ανθρώπου επί Γης τον κατέχει ο Ελον Μασκ λόγω των 269 δισ. δολαρίων του» σχολίασε η Σοάβε. (Την πρωτιά του Μασκ στη λίστα των Κροίσων, όπου δεύτερος φιγουράρει ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, πιστοποιεί ο ιστότοπος Investopedia με στοιχεία του τρέχοντος μήνα.) Και συμπλήρωσε ότι «όλοι λένε πώς ο Πούτιν έχει αυτά τα λεφτά, αν και παραμένει μυστηριώδης τόσο ο τρόπος του προσπορισμού όσο και ο τόπος της επένδυσής τους».

Ο «λιτός βίος» του Κρεμλίνου

Επισήμως το Κρεμλίνο δηλώνει μέτρια περιουσία και εισόδημα για τον αρχηγό του ρωσικού κράτους (στοιχεία που είναι μέτρια και… γενικώς, δηλαδή για οποιονδήποτε αρχηγό οποιουδήποτε κράτους): κρατικός μισθός περίπου 130 χιλιάδες ευρώ ετησίως (για το 2020), ένα διαμέρισμα 77 τ.μ., ένα γκαράζ 18 τ.μ., δύο ρωσικά οχήματα παλαιάς τεχνολογίας (ένα  Volga GAZ M21 και ένα SUV Lada Niva), ένα τροχόσπιτο.

Μάλιστα οι Ρώσοι επισημαίνουν ότι όλα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν, όλα τα ακίνητά του, βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί με κατηγορηματικό τρόπο και ότι ο Πούτιν έχει «παλάτια» όπως διατείνονται οι εχθροί του. Το πρόβλημα των Ρώσων, πάντως, είναι ότι «στον υπόλοιπο κόσμο είναι λίγοι αυτοί που τους πιστεύουν» σχολίασε η Σοάβε.

Το πλυντήριο… Londongrad
Δημοσίευμα των Times του Λονδίνου για το πλυντήριο «ρωσικού βρώμικου χρήματος» που λειτουργεί στο Νησί (Twitter)

Στη Βρετανία, λόγου χάρη, υπάρχει εδώ και καιρό ο όρος… Londongrad, ο οποίος υποδηλώνει ότι το Νησί έχει πρωτεύουσα που ξεπλένει μαύρο χρήμα «ρώσων κλεπτοκρατών». Μάλιστα ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιήθηκε και την εποχή του δημοψηφίσματος περί Brexit, υπονοώντας ότι πίσω από τη στάση των Τόρις κρύβεται η Ρωσία.

Η Σοάβε, συμβουλευθείσα τους Times, έγραψε ότι «το περιβάλλον του προέδρου έκρυψε στο Λονδίνο κεφάλαια μέσω επενδύσεων σε ακίνητα», έχοντας εξασφαλίσει πολιτική κάλυψη από τους Τόρις: «Πρόκειται για ουσιώδη προστασία από πλευράς της συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία λαμβάνει μεγάλες δωρεές από τη Ρωσία, όπως 2 εκατ. λίρες από ρώσους δωρητές μόνο εντός του 2019».

Το «παλάτι του Πούτιν»
Κατά τον Ναβάλνι, αυτό το ανάκτορο σε ένα ακρωτήριο του Ευξείνου Πόντου ανήκει στον Πούτιν και χτίστηκε με λεφτά μαφιόζων (Twitter)

Βέβαια, η βίλα στον Εύξεινο Πόντο, πάνω σε ένα ακρωτήριο της περιοχής Γκελέντζικ, είναι το πιο καμπανιστό περιουσιακό στοιχείο που αποδίδεται στον Πούτιν από τα Μέσα της Δύσης αφ’ ότου μίλησε για αυτό ο Ναβάλνι, αμέσως μετά τη φυλάκισή του, πέρυσι τέτοιαν εποχή.

Ο Ναβάλνι είχε καταγγείλει ότι πρόκειται για κτίσμα αξίας 1 δισ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από παράνομα κεφάλαια μαφιόζων φίλων του Πούτιν. Η Σοάβε θύμισε ότι γύρω από το παλάτι υπάρχει «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάτι που του δίνει χαρακτήρα «ανεξάρτητου κράτους περισσότερο, παρά εξοχικής κατοικίας».