377
Ο Ολιβερ Στόουν στο Φεστιβάλ των Καννών το Σάββατο 10 Ιουλίου | REUTERS/Johanna Geron

Είναι ο Ολιβερ Στόουν προπαγανδιστής αυταρχικών ηγετών;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 18:17
Ο Ολιβερ Στόουν στο Φεστιβάλ των Καννών το Σάββατο 10 Ιουλίου
|REUTERS/Johanna Geron

Είναι ο Ολιβερ Στόουν προπαγανδιστής αυταρχικών ηγετών;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 18:17

Από χολιγουντιανός σκηνοθέτης, με πολιτική «υπογραφή» στις ταινίες του, σε προπαγανδιστή ενός αυταρχικού σχεδόν ισόβιου ηγέτη που έχει καλλιεργήσει την προσωπολατρεία στον ύψιστο βαθμό.

Είναι αυτή η διαδρομή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο Ολιβερ Στόουν; Οι πράξεις του δείχνουν κάτι τέτοιο, ο ίδιος όμως απορρίπτει τις αιτιάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στην Νουρ-Σουλτάν, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, το πρώτο από τα οκτώ μέρη μιας σειράς ταινιών για τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Η πρώτη ταινία λέγεται: «Καζάκ: Ιστορία ενός Χρυσού Ανθρώπου», γράφει ο Telegraph.

Ο Στόουν φαίνεται ότι έχει μια μάλλον θετική εικόνα για τον Ναζαρμπάγεφ, αν και αναγνωρίζει ότι η φήμη του επί τριακονταετία σχεδόν ηγέτη της χώρας δεν είναι και η καλύτερη.

«Πείτε ό,τι θέλετε για τον Ναζαρμπάγεφ, ότι είναι  δικτάτορας, τύραννος, ισχυρός άνδρας, ιδρυτής [ενν. της χώρας]. Θα βρείτε όμως στο πρόσωπό του έναν μετριοπαθή άνθρωπο που εξηγεί τη πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας και την μετάβαση της σημαντικής χώρας του σε ένα ανεξάρτητο έθνος μαζί με την απόρριψη του πυρηνικού της οπλοστασίου», έγραψε ο αμερικανός σκηνοθέτης στο Twitter. (Το Καζακστάν είχε «κληρονομήσει» από την Σοβιετική Ενωση πυρηνικά όπλα τα οποία επέστρεψε στη Ρωσία).

Ενα από τα πολλά αγάλματα του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, στη Νουρσουλτάν, την πρωτεύουσα του Καζακστάν που -φυσικά- πήρε το όνομά του | REUTERS/Pavel Mikheyev

Ο Ναζαρμπάγεφ, που κυβερνούσε τη χώρα από τη στιγμή που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1990, παραιτήθηκε το 2019 σε ηλικία 81 ετών ορίζοντας ο ίδιος τον διάδοχο του.  Παραμένει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας ενώ απολαμβάνει τιμές ως «πατέρας του έθνους». Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η ελευθερία των συναθροίσεων και ελευθεροτυπία είναι σημαντικά περιορισμένες στο Καζακστάν, ενώ όσοι επικρίνουν τις Αρχές υφίστανται πολιτικές διώξεις.

Πάντως ο σκηνοθέτης τα παρακάμπτει όλα αυτά. Στον Guardian δήλωσε ότι «δεν θα υποδείξω σε αυτούς τους ανθρώπους πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στόουν «χτίζει» την εικόνα ηγετών μέσα από ντοκιμαντέρ και ήπιες συνεντεύξεις. Το 2017 είχε παρουσιάσει μια τετράωρη συνέντευξη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είχε εξασφαλίσει ευρεία πρόσβαση δίπλα στον ρώσο πρόεδρο, ενώ το 2016 είχε πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μια συνέντευξη «όπου τα εναλλακτικά γεγονότα οργίαζαν» κατά τον γλαφυρό χαρακτηρισμό του Newsweek.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...