1538
Μοχάμεντ Σάλαχ και Αλισον πανηγυρίζουν το 2-0 επί των Μπέμπηδων | REUTERS/Phil Noble/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend #16: Είναι η καλύτερη Λίβερπουλ όλων των εποχών;

Sportscaster Sportscaster 20 Ιανουαρίου 2020, 15:18
Μοχάμεντ Σάλαχ και Αλισον πανηγυρίζουν το 2-0 επί των Μπέμπηδων
|REUTERS/Phil Noble/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend #16: Είναι η καλύτερη Λίβερπουλ όλων των εποχών;

Sportscaster Sportscaster 20 Ιανουαρίου 2020, 15:18
Πρόβαρε το στέμμα μπροστά στη Γιουνάιτεντ

Στο πρώτο γκολ ο Βίρχιλ φαν Ντάικ αποδεικνύει γιατί είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αμυντικός ever. Η μπάλα φεύγει από το κεφάλι του, λες και εκτοξεύτηκε από κανόνι. Ο γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νταβίντ ντε Χέα, θα κατάλαβε τι, ακριβώς, συνέβη όταν είδε τη φάση στο video, σε αργή κίνηση. Ηταν το όγδοο τέρμα του ολλανδού αμυντικού στην εφετινή Premier League. Εάν συνεχίσει έτσι, στο τέλος θα έχει σκοράρει περισσότερο και από πολλούς σέντερ φορ που βγάζουν το ψωμί τους στην Αγγλία.

Στο δεύτερο γκολ, στις καθυστερήσεις, ο Αλισον Μπέκερ δικαιολογεί τον Γιούργκεν Κλοπ, που τον Ιούλιο του 2018 έδωσε «γη και ύδωρ» (75 εκατομμύρια ευρώ) για να τον αποκτήσει. Αν και τερματοφύλακας, κάνει μια μπαλιά ακριβείας, 50-60 μέτρων, που θα τη ζήλευε το καλύτερο «δεκάρι» του Κόσμου. Χάρη σε αυτήν την ασίστ, ο Μο Σαλάχ βάζει τέλος στην αγωνία του «Ανφιλντ». Επειτα, ο Βραζιλιάνος εγκαταλείπει το τέρμα του και διανύει τρέχοντας σχεδόν όλο το γήπεδο, για να πανηγυρίσει τη νίκη με τον αιγύπτιο σκόρερ και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Ούτε όταν κατέκτησε το Champions League δεν ήταν τόσο εκδηλωτικός! Μια εικόνα – «χίλιες λέξεις» για το τι σημαίνει αυτός ο τίτλος για τους «Κόκκινους».

O Σαντιό Μανέ εφορμά προς την περιοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Reuters)

Κανείς, πλέον, δεν φοβάται -ή δεν ελπίζει- ότι η Λίβερπουλ θα μείνει, πάλι, με άδεια χέρια. Μόνον ο ίδιος ο μηχανικός αυτού του «τρένου», που συμπλήρωσε 30 νίκες σε 31 αγώνες, έχοντας συγκεντρώσει 91 από τους 93 διαθέσιμους βαθμούς, αρνείται να παραδεχτεί ότι η ομάδα του έχει, ήδη, στεφθεί πρωταθλήτρια. «Οι οπαδοί μπορούν να τραγουδούν το σύνθημα (θα πάρουμε Πρωτάθλημα), το έχουν κάνει μια δυο φορές και στο παρελθόν νομίζω. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Εμείς, όμως, είμαστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας. Δεν μπορούμε, ακόμα, να συμμετάσχουμε στο πάρτι τους. Οταν νιώσω διαφορετικά, θα σας το πω αμέσως», τόνισε μετά το παιχνίδι ο «Κλόπο», που κατέγραψε την 150η νίκη του σε 244 ματς ως προπονητής του συλλόγου (και 50η στα 63 τελευταία).

Στο ντέρμπι των δεκατεσσάρων δεκαετιών (η αντιπαλότητά της με τη Γιουνάιτεντ χρονολογείται από το 1894) η Λίβερπουλ νίκησε (2-0) τη μόνη ομάδα που της είχε αντισταθεί στην εφετινή σεζόν (στο 1-1 του περασμένου Οκτωβρίου στο «Ολντ Τράφορντ»). Την άφησε πίσω της 30 ολόκληρους βαθμούς και αύξησε την απόστασή της από τη Μάντσεστερ Σίτι στους 16, έχοντας παίξει ένα ματς λιγότερο. Δεν έχει γνωρίσει την ήττα επί 38 διαδοχικούς αγώνες εντός και εκτός έδρας, και επί 1.000 μέρες στο «Ανφιλντ» (από τον Απρίλιο του 2017). Επιδόσεις αδιανόητες για την Αγγλία, τη χώρα με τον πιο έντονο ανταγωνισμό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Με το «θαύμα» της Λίβερπουλ ασχολήθηκε και το Forbes, από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά, που, επίσης, καταδεικνύει την αλματώδη πρόοδό της. Τον Οκτώβριο του 2015, όταν ο Κλοπ κατέφθανε για να αντικαταστήσει τον Μπρένταν Ρότζερς, η αξία του ρόστερ της ήταν στα 360 εκατομμύρια λίρες. Σήμερα αποτιμάται σε 1,83 δισεκατομμύρια λίρες.

«Είναι η καλύτερη Λίβερπουλ όλων των εποχών;», αναρωτιέται ο Guardian. Δύσκολο να το πεις, όταν υπάρχουν τα 19 τρόπαια του Μπιλ Σάνκλι, τα τρία Πρωταθλητριών, το Κύπελλο UEFA και το Σούπερ Καπ του Μπομπ Πέισλι (πέρα από τους τόσους εγχώριους τίτλους) και η υπερομάδα του Κένι Νταλγκλίς, που κατέκτησε για πρώτη φορά το «νταμπλ». Δύσκολο να το πεις, για μια ομάδα που κέρδισε 11 Πρωταθλήματα σε 18 χρόνια, και κυριάρχησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη. Αλλωστε, πώς να συγκρίνεις τους ιστορικούς κύκλους του παρελθόντος με την εποχή Κλοπ, που μόλις ανέτειλε; Την απάντηση θα τη δώσει, στο μέλλον, η διάρκεια της σύγχρονης Λίβερπουλ. Δηλαδή, η Ιστορία. Αλλά, και μόνο που τέθηκε το ερώτημα, ο Γερμανός και τα «παιδιά» του θα πρέπει να νιώθουν πολύ περήφανοι.

Μόνον η εξάρτηση από τον Μέσι δεν αλλάζει

Το όνειρο ζωής του Κίκε Σετιέν να κοουτσάρει τον Λιονέλ Μέσι έγινε πραγματικότητα το βράδυ της Κυριακής. Στο ντεμπούτο του ως προπονητής της Μπαρτσελόνα ο 62χρονος ισπανός τεχνικός επιχείρησε να παρουσιάσει στο κοινό του «Καμπ Νου» την επιβλητική ομάδα του πρόσφατου παρελθόντος, που λάτρεψαν οι φίλοι και ζήλεψαν οι εχθροί της. Ας μην μπούμε σε κουραστικές αναλύσεις συστημάτων και τακτικής. Γεγονός είναι, ότι απέναντι στη Γρανάδα η «Μπάρτσα» κατέγραψε 921 σωστές πάσες και ποσοστά κατοχής μπάλας που ξεπέρασαν το 82%. Τέτοιο ποδόσφαιρο κυριαρχίας είχε να παίξει από την εποχή του Πεπ Γκουαρντιόλα και του Λουίς Ενρίκε. Τι τα θες; Οπως συνέβαινε και τότε, αλλά και επί Βαλβέρδε, πάλι το πόδι του Μέσι έκανε τη δουλειά. Το «κακό», μάλιστα. Το δεξί.

O Λιονέλ Μέσι διακρίνεται στο μέσον να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα (REUTERS/Albert Gea)

Στο 76′, η συνεργασία του Γκριζμάν και του Βιδάλ με τον αργεντινό σούπερ-σταρ… εξαφάνισε το τόπι, που εμφανίστηκε ξανά στα δίχτυα της Γρανάδα. Με αυτό το πρώτο του γκολ στη La Liga για το 2020 ο «Λίο» έφτασε τα 14 στο ισπανικό πρωτάθλημα, λυτρώνοντας την ομάδα του, που δέκα λεπτά νωρίτερα είχε «λαχταρήσει» από ένα συρτό σουτ των φιλοξενούμενων στο δοκάρι. Στο 69′ ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Κόσμου είχε προκαλέσει την αποβολή (με δεύτερη κίτρινη κάρτα) ενός αντιπάλου του, που προσπάθησε να τον μαρκάρει. Και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, οι επιθέσεις των Καταλανών περνούσαν από τα πόδια του.

Στην ακμή της και την παρακμή της, με όποιον προπονητή κι αν πέρασε από τη Βαρκελώνη, η «Μπάρτσα» έχει μια και μόνη σταθερή αξία: τον Μέσι. Κανένα σύστημα, καμία τακτική, δεν κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση της ομάδας από τον πιο επιδραστικό ποδοσφαιριστή της τελευταίας 15ετίας.

Το κακό συναπάντημα της Τούμπας

Το παιχνίδι στην Τούμπα άρχισε στις 18:00 και ολοκληρώθηκε στις 20:03. Εάν οι διαιτητές δεν έκαναν… έκπτωση στις καθυστερήσεις, θα διαρκούσε πάνω από 123 λεπτά. Σαν να είχε παράταση και πέναλτι. Ο λόγος ήταν η κατάχρηση του VAR. Η βοήθεια της τεχνολογίας προς τους ρέφερι χρησιμοποιήθηκε με τρόπο που προσφέρει επιχειρήματα όσους δεν την ήθελαν στα γήπεδα.

Τρία από τα τέσσερα γκολ του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης πέρασαν από την κρησάρα του Video Assistant Referee. Σε κάποιες περιπτώσεις ο διαιτητής έβλεπε και ξανάβλεπε τη φάση στην οθόνη του, αδυνατώντας να πάρει μια απόφαση. Με αποκορύφωμα, αυτό που συνέβη στο 29′. Το ζητούμενο ήταν, εάν η μπάλα κύλησε (όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί) στην εκτέλεση φάουλ (με πάσα) του Λημνιού προτού την ακουμπήσει ο Βιεϊρίνια. Πόσα ριπλέι πρέπει να δει κάποιος για να το καταλάβει; Ε, ο Σκουλάς καθυστέρησε τέσσερα ολόκληρα λεπτά για να σιγουρευτεί (ότι κύλησε) και να κατακυρώσει το γκολ του Σβιντέρσκι.

Αλλα πέντε λεπτά διαβουλεύσεων (με τη συμμετοχή και ποδοσφαιριστών!) χρειάστηκαν για να «μετρήσει» το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ (στο 59′). Εδώ συνέβη το εξής απίθανο: ο σκόρερ (Πέλκας) δεν είχε την ευκαιρία να το πανηγυρίσει. Γιατί στην αρχή είχε ακυρωθεί, ως οφ-σάιντ, και μέχρι ο διαιτητής να αλλάξει την απόφασή του, ο παίκτης είχε γίνει αλλαγή…

Ο διαιτητής συμβουλεύεται το VAR στην Τούμπα (INTIMESPORTS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Στο 64′ το VAR πάλι έσωσε τον Σκουλά από μια λανθασμένη απόφαση, όμως κι εδώ η διαχείριση της φάσης προκάλεσε κλαυσίγελο στην εξέδρα. Αρχικώς, ο ρέφερι έδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Σβιντέρσκι από τον Σουάρεθ, και απευθείας κόκκινη κάρτα στον αμυντικό του Αστέρα. Οταν κατάλαβε την «γκάφα» του (η ανατροπή είχε γίνει εκτός περιοχής) έδωσε φάουλ, και απέβαλε ξανά τον Σουάρεθ, που στο μεταξύ είχε πάρει τον δρόμο προς τα αποδυτήρια, αλλά αυτή τη φορά με (δεύτερη) κίτρινη κάρτα. Μύλος!

Ισως ήταν ο πρώτος αγώνας, που το τέλος του συνοδεύτηκε από έντονες αποδοκιμασίες, αν και οι γηπεδούχοι είχαν νικήσει, οι διαιτητές δεν τους είχαν αδικήσει, και η φιλοξενούμενη ομάδα δεν τους είχε προκαλέσει. Δεν έφταιγε, βεβαίως, ούτε το VAR – τη δουλειά του έκανε. Τότε, ποιος; Το κακό συναπάντημα: ενός μέτριου και άτολμου ρέφερι με τον ηλεκτρονικό του βοηθό, που κατέστρεψε το παιχνίδι.

Σκέψου να βρει και τη φόρμα του…

Ενα όνομα είχαν στα χείλη οι γερμανοί φίλαθλοι το Σαββατόβραδο: Χάαλαντ. Ο Ερλινγκ Χάαλαντ -θα το γνωρίζετε- είναι το περήφανο, νέο απόκτημα της Μπορούσια του Ντόρτμουντ. Ο 19χρονος νορβηγός «killer», που από τον περασμένο Ιούλιο είχε σκοράρει 28 γκολ σε 22 αγώνες, στο Champions League και στο αυστριακό πρωτάθλημα, φορώντας τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ, και ο γερμανικός σύλλογος τον «άρπαξε» μέσα από τα χέρια πλούσιων ομάδων της Ευρώπης, που ήθελαν να τον κάνουν δικό τους.

Το πιο περιζήτητο ποδοσφαιρικό ταλέντο του 2019 είχε χάσει πολλές προπονήσεις μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Ο προπονητής της Ντόρτμουντ, Λουσιέν Φαβρ, είχε αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα τον χρησιμοποιούσε στο παιχνίδι με την Αουγκσμπουργκ, για τη 18η αγωνιστική της Bundesliga, επειδή δεν ήταν 100% έτοιμος. Πράγματι, τον άφησε στον πάγκο. Αλλά, καθώς έβλεπε την ομάδα του να ηττάται με 3-1 στο 55′, σκέφτηκε ότι, πλέον, δεν είχε τίποτε να χάσει κι έριξε τον «μικρό» στον αγώνα.

O Χάαλαντ πανηγυρίζει (REUTERS/Michaela Rehle)

Τρία λεπτά αργότερα ο Νορβηγός πέτυχε γκολ. Στο 70′ και το 79′, άλλα δύο. Η Ντόρτμουντ νίκησε με 5-3, με τον Χάαλαντ να έχει σκοράρει τρεις φορές μέσα σε 20 λεπτά. «Χατ-τρικ», στην πρώτη του εμφάνιση στο γερμανικό πρωτάθλημα! Δικαίως, τα media της χώρας αναρωτήθηκαν: εάν, όπως είπε ο ελβετός προπονητής, ο νεαρός ήταν ανέτοιμος, τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτόν όταν θα βρει το ρυθμό του; Η απάντηση θα δοθεί, προσεχώς, στο χορτάρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...