776
| SOOC/CreativeProtagon

Είναι η Ελλάδα, η Κολομβία του ποδοσφαίρου;

Sportscaster Sportscaster 21 Δεκεμβρίου 2018, 10:07

Είναι η Ελλάδα, η Κολομβία του ποδοσφαίρου;

Sportscaster Sportscaster 21 Δεκεμβρίου 2018, 10:07

Η μαφιόζικη επίθεση στον Θανάση Τζήλο είναι η απάντηση στην ερώτηση «γιατί οι ξένοι διαιτητές είναι καλύτεροι από τους δικούς μας;». Δεν είναι. Απλώς, «σφυρίζουν» ό,τι βλέπουν. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Χωρίς να τους αγχώνει η βαθμολογία του παρατηρητή, χωρίς να τους νοιάζει αν η ΕΠΟ είναι του Iβάν ή του Βαγγέλη, χωρίς να στοχοποιούνται από τον οπαδικό Τύπο και τους παράγοντες των ομάδων, χωρίς να φοβούνται μήπως ο τραμπούκος που άφησε στο κινητό τους το απειλητικό μήνυμα -«στη θέση σου θα έτρεμα για τα παιδιά μου»- θυμώσει με τις αποφάσεις τους.

Οι έλληνες ρέφερι δεν είναι χειρότεροι από τους Αυστριακούς, τους Ελβετούς, ή τους Δανούς, που μας στέλνει η UEFA για να διεκπεραιώσουν τα… εύφλεκτα ντέρμπι μας, αλλά είναι πιο άτυχοι. Επειδή δεν διευθύνουν αγώνες του αυστριακού, ελβετικού, ή δανέζικου πρωταθλήματος, αλλά της Κολομβίας του ποδοσφαίρου. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 27 επιθέσεις εναντίον διαιτητών ή στελεχών που διοικούν τη διαιτησία. Ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί, ανατινάξεις και εκφοβισμοί. Κανείς από τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς αυτών των εγκλημάτων δεν τιμωρήθηκε. Οι κακοποιοί παραμένουν άφαντοι. Σαν… το αυτί του Ράμμου, που δεν βρέθηκε ποτέ.

Οι παλιοί θα τη θυμούνται την ιστορία. Διαδραματίστηκε πριν από 42 χρόνια στο Αγρίνιο, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ (0-2). Περίπου 2.000 εξαγριωμένοι οπαδοί των γηπεδούχων, που είχαν παράπονα από τις αποφάσεις του διαιτητή Στέφανου Ράμμου, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και τον ξυλοκόπησαν, ενώ κάποιος τον δάγκωσε στο αριστερό αυτί, με αποτέλεσμα να αποκολληθεί ένα μεγάλο κομμάτι του. Το «ωραίο» της υπόθεσης είναι ότι τα δυο άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια τιμωρήθηκαν με τέσσερις μήνες φυλακή, και ο παθών… αυστηρότερα. Ο άτυχος ρέφερι καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλάκισης για περιύβριση Αρχής επειδή διαμαρτυρήθηκε (όχι κοσμίως, είναι αλήθεια) στους χωροφύλακες, που δεν τον προστάτευσαν.

Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος σοβαρός τραυματισμός διαιτητή στην Ελλάδα. Ολη η χώρα είχε «σοκαριστεί». Δυστυχώς, δεν ήταν κι ο τελευταίος. Ο κατάλογος των ρέφερι που «έφαγαν ξύλο» στα γήπεδα, είναι μακρύς. Αλλά, ακόμη και το πιο φρικιαστικό περιστατικό -του Ράμμου-φαίνεται «αθώο» σήμερα, εάν συγκριθεί με τα οργανωμένα, εν ψυχρώ «χτυπήματα», που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία 20-25 χρόνια. Το πρώτο θύμα των νέων μεθόδων του ποδοσφαιρικού υπόκοσμου ήταν ο Φίλιππος Μπάκας το 1995. Δέκα μέρες μετά τη διαιτησία του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, άγνωστοι που φορούσαν κουκούλες τον έβγαλαν βιαίως από ένα ταξί, στη λεωφόρο Αλίμου, και τον ξυλοκόπησαν με λοστούς.

Ακολούθησαν δεκάδες τέτοιες μαφιόζικες επιθέσεις – και πόσες ακόμα δεν έγιναν γνωστές, επειδή δεν καταγγέλθηκαν. Οχι μόνο σε διαιτητές (όλων των Κατηγοριών), αλλά και σε προέδρους ΕΠΣ, αθλητικούς συντάκτες, ή δικηγόρους που αναλαμβάνουν ποδοσφαιρικές υποθέσεις. Κάποιοι έγιναν στόχος δυο και τρεις φορές. Οι ίδιοι, ή τα σπίτια, τα καταστήματα και τα αυτοκίνητά τους. Εκρηκτικοί μηχανισμοί, χειροβομβίδες, σφαίρες, σιδηρολοστοί… Ιδίως τα δέκα τελευταία χρόνια, το κακό παράγινε.

Και οι δράστες; Δεν πιάστηκε ούτε ένας, για δείγμα. Οι φυσικοί αυτουργοί δεν είναι αγανακτισμένοι οπαδοί. Είναι επαγγελματίες. Χτυπούν μέρα – μεσημέρι, σε πολυσύχναστους δρόμους, έξω από γήπεδα και αίθουσες σεμιναρίων, ακόμη και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όμως έχουν τρόπο να διαφεύγουν. Κι όσο δεν συλλαμβάνονται αυτοί, οι εντολείς τους μπορούν να νιώθουν ασφαλείς. Στην καταδίωξη των μαφιόζων της μπάλας η Αστυνομία μετράει μόνον ήττες.

Αλλά, η μεγαλύτερη ήττα του ποδοσφαίρου μας είναι η ανοχή του απέναντι στους εμφανείς παρακινητές κάθε κακόβουλου. Αυτούς που στοχοποιούν τους διαιτητές «φόρα – παρτίδα» χωρίς να κρύβονται – και που όλοι γνωρίζουμε ποιοί είναι κάθε φορά. Στην περίπτωση του Τζήλου:

– Μετά το τελευταίο παιχνίδι που «σφύριξε» ο 35χρονος διαιτητής, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΑΕ που φωνάζει ότι αδικήθηκε, δήλωσε: «Να μας πουν και να μας απαντήσουν σε ποιον ανήκει η Ξάνθη μετοχικά και με ποιον μίλησε ο Τζήλος το τελευταίο 48ωρο. Να καταλάβει ο κόσμος. Οταν θα μας τα απαντήσουν, θα ξαναπαίξουμε. Δεν έχει νόημα να παίζουμε εδώ με αυτούς τους όρους και με σημαδεμένες τράπουλες…».

– Αθλητικός ιστότοπος που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα (που φωνάζει ότι αδικήθηκε), έγραψε: «Τον έχρισαν διεθνή και με τη βούλα μέσα στην εβδομάδα. Και αυτός φρόντισε να κάνει το καθήκον του. Να υπηρετήσει πιστά την εξυγίανση που έχει ως στόχο να “εξουδετερώσει” τον Ολυμπιακό και να οδηγήσει το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ».

– Τηλεπερσόνες οπαδοί της ομάδας (που φωνάζει ότι αδικήθηκε) έλεγαν για τον ρέφερι στη διαδικτυακή τους εκπομπή: «Να ξέρετε, και ο Τζήλος κι ο κάθε Τζήλος, ότι σας ξέρουμε. Να ξέρετε, ό,τι βάρος έχετε στη συνείδησή σας σε συνδυασμό με την κονόμα, θα σας το ελαφρύνουμε… Και η ζωή είναι μικρή. Μη μικρύνει κι άλλο… Εγώ πιστεύω ότι τα περισσότερα ατυχήματα στους δρόμους γίνονται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, πίνει ο κόσμος, τρώει, έχουμε νεκρούς».

Οι ανακοινώσεις καταδίκης των επιθέσεων, οι δηλώσεις συμπαράστασης στα θύματα και οι αποχές διαμαρτυρίας των διαιτητών επαναλαμβάνονται αμήχανα, την ώρα που ο υπόκοσμος των γηπέδων δρα ανενόχλητος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...