589
Ο Νίκος Σύψας (δεξιά) στην παρέμβασή του στο δελτίο του ΣΚΑΪ | YouTube/SKAI

Είμαστε στο κατώφλι του δεύτερου κύματος – μπορεί να «σωθεί» ο Αύγουστος;

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 23:22
Ο Νίκος Σύψας (δεξιά) στην παρέμβασή του στο δελτίο του ΣΚΑΪ
|YouTube/SKAI

Είμαστε στο κατώφλι του δεύτερου κύματος – μπορεί να «σωθεί» ο Αύγουστος;

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 23:22

Είμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού; Αυτό είναι το ερώτημα των περισσοτέρων μετά και την ανακοίνωση το Σάββατο 110 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 στη χώρα μας (εδώ). Το γεγονός ότι τα εισαγώμενα περιστατικά είναι λίγα, σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι υπαρκτή —και τέτοια νούμερα είχαμε να τα δούμε από την άνοιξη.

Πού βρισκόμαστε λοιπόν; Ο Νίκος Σύψας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και από τους πιο «απαισιόδοξους» στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν δίστασε να δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου, στον ΣΚΑΪ, ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το δεύτερο κύμα της επιδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λήψη πρόσθετων μέτρων…

Αναφερόμενος στην έξαρση των κρουσμάτων κορoνοϊού και στα 110 που ανακοινώθηκε το Σάββατο, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά. Η συνάδελφός του Αθηνά Λινού είχε κάνει λόγο για ως και 2.000 κρούσματα καθημερινά σε δυο τρεις εβδομάδες (εδώ).

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε», επεσήμανε ο καθηγητής.

Και συμπλήρωσε: «Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά».

Τέλος, όπως είπε η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο τραπέζι τα πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας. Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα. Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο.

«Δεν θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας» τόνισε με έμφαση ο κ. Σύψας.

Την άποψη ότι δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown διατύπωσε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο εξωτερικό για τον κορονοϊό.

Μόσιαλος: «Ήταν αναμενόμενο με τόση χαλαρότητα»

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος παρατήρησε πως «ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλευονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες.

Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις.

Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...