957
Ο Πρωθυπουργός χαιρετά τους πυροσβέστες στο Παίδων Πεντέλης | ΙΝΤΙΜEnews

Μητσοτάκης: «Είμαστε ευγνώμονες στους πυροσβέστες – εύλογα ερωτήματα για το σημείο και την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 11:12
Ο Πρωθυπουργός χαιρετά τους πυροσβέστες στο Παίδων Πεντέλης
|ΙΝΤΙΜEnews

Μητσοτάκης: «Είμαστε ευγνώμονες στους πυροσβέστες – εύλογα ερωτήματα για το σημείο και την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 11:12

Από το Παίδων Πεντέλης ξεκίνησε την πειριοδεία του στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί είχε τη ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζομένους του νοσοκομείου που εκκενώθηκε το βράδυ της Τρίτης καθώς πλησίαζαν απειλητικά οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη, καθώς και με πυροσβέστες χάρη στην ετοιμότητα και την αυτοθυσία των οποίων βγήκε το Ιδρυμα αλώβητο από τη φωτιά.

«Είμαστε ευγνώμονες», είπε ο Πρωθυπουργός στους πυροσβεστες, ρωτώντας τους αν πρόλαβαν να ξεκουραστούν έστω και για λίγο, μεταφέροντας παράλληλα τα συγχαρητήρια όλων για την καθοριστική και αποτελεσματική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την προστασία του Παίδων Πεντέλης.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες για το δύσκολο έργο τους. «Αυτές είναι οι πιο δύσκολες φωτιές από όλες, εσείς το ξέρετε εξάλλου καλύτερα και εδώ στην περιοχή η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, η δουλειά που έγινε από την Πυροσβεστική ήταν πραγματικά εξαιρετική και ήθελα να πω και προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε. Βέβαια έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να είστε καλά, παιδιά, ευχαριστούμε πολύ», τόνισε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που ήταν στο σημείο.

Aκολούθως, περιηγήθηκε στην πίσω πλευρά του νοσυλευτικού ιδρύματος, όπου δόθηκε η μάχη για να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε χώρους όπου βρίσκονταν εύφλεκτα υλικά, όπως η δεξαμενή με το οξυγόνο.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το σημείο «Πηγή Καρακαντά», στο δρόμο από Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο, από όπου ήταν ορατά όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά.

Τον Πρωθυπουργό ενημέρωσαν ο συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής και Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Νιάφας και ο υποστράτηγος Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Χρήστος Λάμπρης, μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, Βλάση Σιώμο. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις  δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, με τους ισχυρούς ανέμους που άλλαζαν κατεύθυνση συνεχώς και τους στροβιλισμούς που δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης.

Το συντομότερο δυνατόν η αποκατάσταση των πληγέντων

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τις καμένες εκτάσεις στο Ντράφι, το Πανόραμα Παλλήνης και στην Ανθούσα.

«Εχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου. Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την αποκατάσταση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια στάσης στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Ολυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης.

«Είδα ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προχώρα με πολύ γρήγορα βήματα. Θα γίνει η καταγραφή των ζημιών, έχουμε πια εμπειρία και οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν ζημιές θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών.

«Το είπα και χθες το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αυτό το οποίο κρατώ ως μία θετική εξέλιξη είναι το επίπεδο της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων. Τίποτα όμως δεν μπορεί τελικά να υποκαταστήσει την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών μας, αυτών που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή και νομίζω ότι είδαμε όλοι εικόνες μεγάλης αυτοθυσίας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη εκ νέου όλους όσους συνέβαλαν στο έργο της κατάσβεσης.

«Η πυρκαγιά ήταν πολύ δύσκολη, είχα την ευκαιρία να περιοδεύσω σε όλη την έκτασή της. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όσους πάλεψαν στο πεδίο, σε πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες, διότι οι άνεμοι ήταν όντως ακραίοι», τόνισε ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε παράλληλα την ευκαιρία να συνομιλήσει με πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Εύλογα ερωτήματα

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η αντιπυρική περίοδος παραμένει σε εξέλιξη. «Θέλω να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε.

Ερωτηθείς τέλος, αν υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα, συμπλήρωσε με νόημα.

Στο σχολιό του για την παρουσία και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για υποκριτική ευγνωμοσύνη προς τους πυροσβέστες  και «προστατευμένη» επίσκεψη στα καμένα: «Μετά το χθεσινό κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού για τα 20.000 στρέμματα στάχτης και τα δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σήμερα στις πληγείσες περιοχές με 15 συνοδευτικά και 5 θωρακισμένα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Σε σαφώς πιο οξύ ύφος, ακολούθησε το tweet από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα (δείτε το κάτω), όπου μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για έλλειμμα ενσυναίσθησης.

Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Η πλειονότητα των καταστροφών ωστόσο αφορά οικίες.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ζήτησε να επιταχυνθούν οι καταγραφές προκειμένου οι υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης να αποζημιώσουν τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα γίνονται έλεγχοι για τυχόν βλάβες σε υποδομές, δίκτυα και τεχνικά έργα.

Από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής και Κτηνιατρικής συγκροτούνται επίσης κλιμάκια (γεωπόνων, κτηνίατρων κ.α.) για να προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τα ζώα και τα μελίσσια που χάθηκαν στις φλόγες, ενώ θα καταγραφούν ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Εκτίμηση εξάλλου του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι μέχρι αργά το βράδυ  θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση τόσο στη βορειοανατολική Αττική όσο και στα Μέγαρα.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Πεντέλη τέθηκαν εκτός λειτουργίας 4 γραμμές Μέσης Τάσης ενώ καταστράφηκαν 100 στύλοι και πέντε υποσταθμοί μέσης τάσης που αντικαθίστανται από τα συνεργεία του Διαχειριστή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News