337
Τα δύο καφέ σημειωματάρια και το κουτί τους, σε φωτογραφία της δεκαετίας του '90 | Cambridge University Library

Είκοσι χρόνια μετά, επισήμως «κλεμμένα» τα σημειωματάρια του Δαρβίνου από το Κέιμπριτζ

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 09:45
Τα δύο καφέ σημειωματάρια και το κουτί τους, σε φωτογραφία της δεκαετίας του '90
|Cambridge University Library

Είκοσι χρόνια μετά, επισήμως «κλεμμένα» τα σημειωματάρια του Δαρβίνου από το Κέιμπριτζ

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 09:45

Ακριβώς 20 χρόνια μετά την τελευταία φορά που εθεάθησαν, τα δύο σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου δηλώθηκαν επισήμως ως «κλεμμένα».

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από λάθος και αβλεψία του προσωπικού του, έχασε οριστικά τα δύο καφέ σημειωματάρια που εμφανίστηκαν για τελευταία φορά πριν από δύο δεκαετίες.

Τα δύο σημειωματάρια, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου για το «Δέντρο της Ζωής» του Δαρβίνου το 1837, αφαιρέθηκαν από τα ράφια για να τα φωτογραφίσουν στη σχετική μονάδα της βιβλιοθήκης, σε μια εργασία που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2000.

Στον έλεγχο ρουτίνας, που έγινε το 2001, διαπιστώθηκε ότι το κουτί στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα σημειωματάρια δεν είχε επιστραφεί στη σωστή θέση, αλλά το θέμα έμεινε εκεί, δίχως να διερευνηθεί περαιτέρω.

Το προσωπικό της βιβλιοθήκης θεωρούσε λανθασμένα ότι τα πολύτιμα σημειωματάρια βρίσκονταν ακόμη στα αρχεία της βιβλιοθήκης και το ζήτημα δεν αναφέρθηκε στην αστυνομία της περιφέρειας, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Πλέον, η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ έχει ενημερώσει και την Ιντερπόλ, αλλά οι ιθύνοντες του πανεπιστημίου θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για την εύρεσή τους.

Το «Δέντρο της ζωής» του Δαρβίνου – 1837

Οπως αναφέρει ο Guardian, η αξία των γραπτών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω της μοναδικής φύσης τους.

Ωστόσο θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε πολλά εκατομμύρια στερλίνες.

Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης, δρ Τζέσικα Γκάρντνερ, υποστήριξε ότι «οι προκάτοχοί της θεωρούσαν πως [τα σημειωματάρια] βρίσκονταν αλλού τοποθετημένα και έκαναν έρευνες προς εκείνη την κατεύθυνση».

Οπως είπε, τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι τα σημειωματάρια λείπουν, γίνονταν στο κτίριο της βιβλιοθήκης εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες.

Επίσης, έγινε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων σε πολλά σημεία και σε όλο το αρχείο του Δαρβίνου, που διαθέτει 189 κουτιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάτι.

Ευτυχώς, για τη βιβλιοθήκη, τα δύο σημειωματάρια είχαν ψηφιοποιηθεί και το περιεχόμενό τους είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά.

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με προθήκες που εκτείνονται σε περισσότερα από 210 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει  πάνω από 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα.

Οι σελίδες που συμπεριλαμβάνουν το «Δέντρο της ζωής»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...