362
Ισοπεδωμένη πολυκατοικία στη Σμύρνη | Reuters

Νεκροί και τραυματίες από το χτύπημα των 6,7 Ρίχτερ στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 15:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2020 17.45
Ισοπεδωμένη πολυκατοικία στη Σμύρνη
|Reuters

Νεκροί και τραυματίες από το χτύπημα των 6,7 Ρίχτερ στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 15:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2020 17.45

Τουλάχιστον έξι νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός των τουρκικών αρχών για τα θύματα του σεισμού των 6,7 Ρίχτερ στη Σμύρνη.

Σε αντίθεση με τη Σάμο όπου οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περιορισμένες ζημιές σε κυρίως παλαιά κτίρια, ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στα απέναντι τουρκικά παράλια, με σοκαριστικές εικόνες από καταρρεύσεις ολόκληρων πολυκατοικιών στη Σμύρνη.

Στις πρώτες εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, διακρίνονται σύννεφα σκόνης να καλύπτουν τμήματα της πόλης αμέσως μετά τον σεισμό.

Σοκαριστικό είναι το βίντεο από κατάρρευση πολυκατοικίας (δεν διευκρινίζεται αν οι ένοικοί του είχαν προλάβει να το εκκενώσουν).

 

Επικαλούμενο τον τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος, το πρακτορείο Αnadolu μετέδωσε πως υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στα ερείπια  των τουλάχιστον πέντε πολυκατοικιών που κατέρρευσαν από χτύπημα του σεισμού.

Aγωνιώδεις ήταν οι προσπάθειες για τη διάσωση τυχόν επιζώντων στα χαλάσματα (δείτε τα βίντεο κάτω).

Μέσω Τwitter κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες απεγκλωβισμών.

Οπως μετέδωσε το δίκτυο ΤRT, έχουν ήδη καταγραφεί τέσσερις νεκροί και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί όσο προχωρούν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί είναι τουλάχιστον έξι και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Σμύρνης εξέφρασε με μήνυμα του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ευχόμαστε να είναι όλα περαστικά για τους πολίτες της Σμύρνης που επηρεάστηκαν από τον σεισμό. Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους της πόλης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα του κράτους. Αναλαμβάνουμε δράση για να γίνει όλη η απαραίτητη δουλειά στην περιφέρεια, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας

Βίντεο που «ανέβηκαν» στο Τwitter δείχνουν ολόκληρες περιοχές στα τουρκικά παράλια να έχουν κατακλυστεί από τα νερά της θάλασσας.

Τα συλλυπητήριά του στον τούρκο πρόεδρο για τα θύματα του σεισμού στην πόλη της Σμύρνης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Παρασκευής.

«Παρά τις όποιες διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι λαοί μας πρέπει να είναι αλληλέγγυοι», έγραψε στην σχετική ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...