521
|

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, αλλά για ποιους;

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 13:47

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, αλλά για ποιους;

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 13:47

Τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τη λοίμωξη Covid-19 σε άτομα άνω των 65 ετών, σε άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών, τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό (υποκείμενα νοσήματα), αλλά και σε όσους έχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης λόγω επαγγελματικής έκθεσης στον ιό και τους θέτει σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Διευκρινίζεται ότι η ανάλυση για την άδεια χορήγησης τρίτης δόσης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα γράφει η Washington Post (WP), η αναμνηστική δόση θα μπορεί να χορηγείται στις ΗΠΑ έξι μήνες μετά τη δεύτερη.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη, και να επικυρωθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσουν να χορηγούνται οι ενισχυτικές δόσεις στους Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, αλλά πάντα μετά την έγκριση των FDA και CDC.

Η FDA ενδέχεται σύντομα να εξετάσει και τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ευρύτερη ομάδα του πληθυσμού, ωστόσο κορυφαία στελέχη της διχάζονται όσον αφορά το ζήτημα, με τη μεταβατική επικεφαλής της, Τζάνετ Γούντκοκ να τάσσεται υπέρ, αλλά επιστήμονες να αντιτείνουν ότι τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν δείχνουν πως είναι απαραίτητη η ενισχυτική δόση.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις.

Οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανοσοκατεσταλμένους τον περασμένο μήνα και ήδη τις έχουν λάβει πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

Τι ακριβώς σημαίνει «επαγγελματική έκθεση»

Στην έγκριση της FDA για το εμβόλιο της Pfizer αναφέρεται ότι η ενισχυτική δόση θα χορηγηθεί σε άτομα που το επαγγελματικό τους περιβάλλον είναι επικίνδυνο, λόγω υψηλής έκθεσης.

Τι σημαίνει όμως επαγγελματικό περιβάλλον υψηλής έκθεσης, διερωτώνται οι New York Times. Πρόκειται για όλους τους υγειονομικούς ή μόνο γι’ αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή; Πρόκειται για εκπαιδευτικούς ή για άλλους επαγγελματίες;

Ο εμβολισμός στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση μόνο με Pfizer, ακόμη και γι’ αυτούς που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna ή τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson, όπως υπογραμμίζει η WP.

Ωστόσο, οι New York Times διερωτώνται και πάλι, πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και ακολούθως μία ενισχυτική με αυτό της Pfizer, αφού δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία κλινική δοκιμή, η οποία θα αποδείξει και την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης με διαφορετικό σκεύασμα; Οι απαντήσεις αναμένονται σύντομα από τον FDA και τα CDC.

Στην Ελλάδα

Διευκρινίζεται ότι στη χώρα μας η αναμνηστική δόση χορηγείται ήδη σε άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού ατόμων άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς (εδώ).

Στη χώρα μας έχουν εγκριθεί για ενισχυτική δόση τα εμβόλια των Pfizer και Moderna και σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, όσοι έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις με AstraZeneca, θα κάνουν την τρίτη με ένα από τα δύο mRNA εμβόλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...