223
Παιδί έξι ετών κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού στις ΗΠΑ | Reuters

Εγκρίθηκε και στην ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά από 5 έως 11 ετών

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 13:54
Παιδί έξι ετών κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού στις ΗΠΑ
|Reuters

Εγκρίθηκε και στην ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά από 5 έως 11 ετών

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 13:54

Την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό για παιδιά από 5 έως 11 ετών ενέκρινε το μεσημέρι της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο είχε έγκριση για άτομα άνω των 12 ετών.

Η δόση του εμβολίου, σύμφωνα με την έγκριση, θα είναι μικρότερη από αυτήν που λαμβάνουν οι ενήλικες (10 μg. αντί για 30 μg.). Θα χορηγούνται δύο δόσεις, με ένεση στο μπράτσο, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Στη βασική μελέτη, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση της ΕΜΑ, φάνηκε ότι η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά αυτής της ηλικίας με τη χορήγηση 10 μg. του εμβολίου, ήταν η ίδια με τους ενήλικες που λάμβαναν 30 μg.

Στο πλαίσιο της μελέτης, από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τα τρία εκδήλωσαν λοίμωξη Covid-19, σε σχέση με τα 16 παιδιά από την ομάδα ελέγχου (663 στο σύνολο), που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι από τη συγκεκριμένη μελέτη το εμβόλιο φάνηκε να είναι 90,7% αποτελεσματικό στη πρόληψη της συμπωματικής λοίμωξης Covid-19, αν και όπως σχολιάζει η ΕΜΑ, το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Η πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών, περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκέφαλο, κοκκίνισμα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκούς πόνους και ρίγη.

Αυτές οι επιδράσει είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...