694
Σαν «τρόπαιο» από το πεδίο της μάχης οι Αυστραλοί πήραν το πλαστικό πόδι του Ταλιμπάν για να το κάνουν μπιροπότηρο... | Τwitter

Η φωτογραφία-σοκ του αυστραλού κομάντο στο Αφγανιστάν!

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 19:07
Σαν «τρόπαιο» από το πεδίο της μάχης οι Αυστραλοί πήραν το πλαστικό πόδι του Ταλιμπάν για να το κάνουν μπιροπότηρο...
|Τwitter

Η φωτογραφία-σοκ του αυστραλού κομάντο στο Αφγανιστάν!

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 19:07

Η εικόνα ενός αυστραλού στρατιωτικού των Ειδικών Δυνάμεων να πίνει μπίρα από ένα προσθετικό μέλος (πόδι) κάποιου σκοτωμένου Ταλιμπάν, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον βρετανικό Guardian, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σχετικά με τη συμπεριφορά των Αυστραλών SAS στο Αφγανιστάν.

Το θλιβερό και ανήθικο ενσταντανέ, που τραβήχτηκε στην παμπ (στο ΚΨΜ) ενός αυστραλιανού στρατοπέδου ειδικών δυνάμεων, προκάλεσε γενικό αποτροπιασμό. Η ονομασία του εν λόγω ΚΨΜ ήταν «Fat Lady’s Arms», τουτέστιν «Τα Χέρια της Χοντρής». Ωστόσο στις χοντράδες των αγροίκων πρέπει να μπαίνουν όρια.

Ετσι υπήρξε έρευνα για τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης μονάδας στο Αφγανιστάν και το πόρισμα ήταν ακόμη πιο σοκαριστικό, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ οι κύριοι αυτοί εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε 39 δολοφονίες κρατουμένων και αμάχων, πρόσωπα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τους Ταλιμπάν! Μάλιστα κάποιο συγκεκριμένο επεισόδιο χαρακτηρίζεται στην έκθεση ως «πιθανότατα το πλέον επαίσχυντο στη στρατιωτική ιστορία της Αυστραλίας». Η έναρξη των σχετικών ανακρίσεων και η άσκηση διώξεων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τίθεται ξεκάθαρα θέμα εγκλημάτων πολέμου.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, στρατηγός Ανγκους Κάμπελ AAP Image/Mick Tsikas via REUTERS

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, είχε προειδοποιήσει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ανγκους Κάμπελ ότι τέτοιας φύσεως περιστατικά δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά και πως η ευθύνη φτάνει πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός του Στρατού Ρικ Μπερ, άφησε να εννοηθεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία… καρατομήσεων για τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς ενώ έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αποταχθεί ολόκληρο το σύνταγμα στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη μονάδα!

Σε ό,τι αφορά την μπιροποσία με το προσθετικό μέλος, ο πότης ήταν βαθμοφόρος των κομάντος και εξακολουθεί να υπηρετεί στον στρατό της χώρας του. Οι συμπολεμιστές του είπαν ότι το προσθετικό μέλος ήταν «τρόπαιο πολέμου», ότι «οι αξιωματικοί γνώριζαν ότι φυλασσόταν στην παμπ» και ακόμη ότι ήταν κοινό μυστικό η χρήση του από στρατιωτικούς σε κατάσταση μέθης.

Φυσικά, οι Αφγανοί που είδαν τη φωτογραφία εξοργίστηκαν και μίλησαν απαξιωτικά για τους Αυστραλούς. Ιδίως αηδίασαν από το γεγονός ότι το προσθετικό μέλος ανήκε σε σκοτωμένο στο πεδίο της μάχης πολεμιστή – κάποιον Ταλιμπάν εν προκειμένω, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες που δείχνουν άλλους στρατιωτικούς να χορεύουν με το προσθετικό μέλος!

Την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η φωτογραφία δείχνει η αντίδραση ενός αφγανού παράγοντα: «Είναι ακόμη πιο οδυνηρό όταν σκέφτεσαι ότι εκείνοι οι στρατιώτες ήταν εδώ για να μας βοηθήσουν και να μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς. Είναι ντροπιαστικό».

Και καβγάς με την Κίνα

Την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έρευνας για τα εγκλήματα των Αυστραλών στο Αφγανιστάν η Κίνα δεν την άφησε να πάει χαμένη.

Ενας αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ονόματι Λιτζιάν Τζάο, ανήρτησε στο Twitter άλλη φωτογραφία από το Αφγανιστάν, η οποία δείχνει έναν αυστραλό κομάντο να απειλεί να σφάξει ένα παιδάκι που κρατάει ένα αρνί! Μάλιστα στο καρέ αυτό ο Αυστραλός γελάει, ενώ συγχρόνως ποδοπατάει τη σημαία της ίδιας της χώρας του!

Η λεζάντα του Κινέζου είναι δηλητηριώδης: «Μην φοβάστε, ερχόμαστε για να σας φέρουμε την ειρήνη»… Και το σχόλιό του οξύτατο: «Είμαι σοκαρισμένος από τη δολοφονία αφγανών πολιτών και κρατουμένων από αυστραλούς στρατιώτες. Καταδικάζουμε έντονα τέτοιες πράξεις και ζητούμε λογοδοσία».

Από πλευράς Αυστραλίας προσπάθησε να απαντήσει στην Κίνα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον. Ο Μόρισον χαρακτήρισε τη φωτογραφία με το παιδάκι και το αρνί «ψεύτικη», ενώ δήλωσε ότι «η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται». Ζήτησε επίσης από το Twitter να καταργήσει την κινεζική ανάρτηση, αλλά όπως βλέπετε δεν τα κατάφερε.

Η Κίνα από τη δική της πλευρά επέμεινε στις καταγγελίες της, με άλλον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της να δηλώνει: «Η αυστραλιανή πλευρά αντέδρασε τόσο έντονα στο tweet του συναδέλφου. Γιατί; Μήπως πιστεύουν ότι η ανελέητη δολοφονία των αφγανών αμάχων είναι δικαιολογημένη, αλλά η καταδίκη μιας τέτοιας βίαιης πράξης δεν είναι; Η αφγανική ζωή έχει σημασία! Η Αυστραλία οφείλει στον αφγανικό λαό επίσημη συγγνώμη και επίσημη υπόσχεση ότι δεν θα ξαναπράξει ποτέ τέτοια φρικτά εγκλήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...