263
Ενα φλαμίνγκο που κατάπιε τα σκάγια στη λιμνοθάλασσα της Χαλκιδικής μεταφέρεται για νοσηλεία | Σταύρος Καλπάκης/«Δράση για την Αγρια Ζωή»

Εγκλημα στη Χαλκιδική: Δεκάδες φλαμίνγκο νεκρά στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 11:33
Ενα φλαμίνγκο που κατάπιε τα σκάγια στη λιμνοθάλασσα της Χαλκιδικής μεταφέρεται για νοσηλεία
|Σταύρος Καλπάκης/«Δράση για την Αγρια Ζωή»

Εγκλημα στη Χαλκιδική: Δεκάδες φλαμίνγκο νεκρά στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 11:33

Δεκάδες φλαμίνγκο έχουν πεθάνει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, καθώς κατάπιαν κυνηγετικά σκάγια και δηλητηριάστηκαν από τον μόλυβδο που περιείχαν.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Καλπάκης, από το σωματείο «Δράση για την άγρια ζωή», η περιοχή φιλοξένησε πέρυσι την πρώτη αναπαραγωγική αποικία φλαμίνγκο (φοινικόπτερα) στην Ελλάδα, αλλά, «από παράδεισος αυτών των πουλιών, τελικά γίνεται εφιάλτης τους».

Φοινικόπτερο στο κέντρο «Δράση για την Αγρια Ζωή»

«Από τα τέλη Ιανουαρίου που παραλάβαμε τα δύο πρώτα φοινικόπτερα με συμπτώματα δηλητηρίασης, έχουμε νοσηλεύσει στις εγκαταστάσεις μας συνολικά εννέα πουλιά. Ολα τους είχαν καταπιεί σκάγια. Στην ακτινογραφία φαίνονται τα σκάγια στο στομάχι του πουλιού. Δεν είναι πυροβολημένο, καθώς η νεκροψία έδειξε ότι τα είχε καταπιεί», σημείωσε ο κ. Καλπάκης.

Ενα ακόμα από τα φλαμίνγκο που νοσηλεύτηκαν στις εγκαταστάσεις του σωματείου
Στην ακτινογραφία φαίνονται τα σκάγια στο στομάχι του φλαμίνγκο

«Αρχικά, δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε πού βρίσκεται το πρόβλημα, αλλά με την πάροδο των ημερών και την εισαγωγή νέων πουλιών για νοσηλεία και την εύρεση συνεχώς νεκρών πουλιών, το πρόβλημα φαίνεται πως εντοπίζεται στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, όπου έχουν πεθάνει δεκάδες πουλιά», πρόσθεσε.

Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται βορειοανατολικά της χερσονήσου της Κασσάνδρας, δίπλα στο χωριό του Αγίου Μάμα. Είναι ένας μικρός υγρότοπος με πλούσια ορνιθοπανίδα. Συνολικά, έχουν καταγραφεί στην περιοχή 58 είδη πουλιών.

Φοινικόπτερα στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα – axiosdelta.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...