883
Ο Αντώνης Λιβάνης με την Φώφη Γεννηματά την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του, τον Ιανουάριο του 2019 | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Εφυγε» ο Αντώνης Λιβάνης, εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου και εκδότης

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 21:23
Ο Αντώνης Λιβάνης με την Φώφη Γεννηματά την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του, τον Ιανουάριο του 2019
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Εφυγε» ο Αντώνης Λιβάνης, εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου και εκδότης

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 21:23

Eφυγε την Τετάρτη από τη ζωή ο Αντώνης Λιβάνης, «δεξί χέρι» του Ανδρέα Παπανδρέου, σε ηλικία 94 ετών.

Ήταν ο δημιουργός του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, μιας από τις μεγαλύτερες και κάποτε πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων.

Ως πολιτικός, υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού (1981-1989) και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (1993-1996).

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα, γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα.

Πολύ νέος αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του.

Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου και ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας από τους κομματάρχες του.

Όταν ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου, Ανδρέας, γύρισε στην Ελλάδα το 1961 με πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (για να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών) και αποφάσισε το 1964 να μπει στην πολιτική, ο Αντώνης Λιβάνης έγινε διευθυντής του Γραφείου του.

Κατά τη διάρκεια της χούντας συνελήφθη περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία, με μεσοδιαστήματα ελευθερίας. Την περίοδο εκείνη η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να επιβιώσει.

Μετά την επιστροφή του από την εξορία, το Πάσχα του 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων.

Συμμετείχε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάτι που οδήγησε σε ανελέητο κυνηγητό από τις μυστικές υπηρεσίες της Χούντας με εντολή να συλληφθεί πάση θυσία. Ο Λιβάνης, όμως, κατάφερε να διαφύγει στη Ρώμη.

Παρά την παρουσία του δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά η ενεργός παρουσία του άρχισε το 1977, όταν έγινε η στροφή προς το Κέντρο ενόψει των εκλογών.

Ο Λιβάνης (δεξιά) τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Δημήτρη Μπέη το 1995

Κατά την προεκλογική περίοδο του 1981, ο Αντώνης Λιβάνης κινητοποιήθηκε για να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου βουλευτής Αχαΐας, όπως είχε κάνει με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1964.

Πράγματι, ο νεαρός τότε Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρώτος, ξεπερνώντας σε σταυρούς ακόμη και τον Μένιο Κουτσόγιωργα

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ανέλαβε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής) στην οποία επέβαλε σκληρή πειθαρχία.

Κράτησε αυτές τις θέσεις και στις δύο θητείες του ΠΑΣΟΚ, ως το καλοκαίρι του 1989.

Με τον Τηλέμαχο Χυτήρη, το 1996

Δεν δέχθηκε ποτέ να μπει στην επίσημη πολιτική και να γίνει βουλευτής.

Ο Λιβάνης ήταν ο δημιουργός του Πρωθυπουργικού Γραφείου ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας (νόμος 1299/1982) και ο ρόλος του ήταν ο γενικός συντονισμός και η επίβλεψη των Υπουργών.

Είχε ένα δικό του επιτελείο για να χειρίζεται σημαντικές υποθέσεις και να επιτηρεί τα Υπουργεία, ενώ είχε και το γενικό κουμάντο σε ότι αφορούσε τις υπηρεσίες που υπάγονταν απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία το 1993, διορίστηκε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και έγινε ο βασικός χειριστής όλων των ενδοκυβερνητικών υποθέσεων.

Ο Κώστας Σημίτης τού πρότεινε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο το 1996, αλλά δεν τη δέχτηκε.

Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο το 1999
Συλλυπητήρια από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον γιο του εκλιπόντα και του εξέφρασε την οδύνη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατέρα του, Αντώνη Λιβάνη, με τον οποίο τον συνέδεαν μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας.

«Ο Αντώνης Λιβάνης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας, εργαζόμενος επί δεκαετίες στο πλευρό ενός σημαντικού πολιτικού. Με συνέπεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα.

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον δικό μας άνθρωπο, τον αγαπημένο μας Αντώνη Λιβάνη. Στην πρώτη γραμμή της αντιστασιακής δράσης ενάντια στη δικτατορία & με συνεχή & συνεπή παρουσία στους προοδευτικούς πολιτικούς & κοινωνικούς αγώνες», έγραψε η Φώφη Γεννηματά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter και συνέχισε:

» Ως ο στενότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου τίμησε την εμπιστοσύνη του & υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία που σφράγισε με τη δημόσια παρουσία, την προσφορά & το ήθος του μια ολόκληρη εποχή.

» Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό & θα τον τιμούμε πάντα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του», κατέληξε.

Τον Αντώνη Λιβάνη αποχαιρέτησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον οποίο αναφέρει ότι αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

«Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της προοδευτικής παράταξης, παρών για δεκαετίες στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter.

Πρόκειται για «ένα παράδειγμα σεμνότητας και αφοσίωσης στο λαό και την Ελλάδα», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει ότι η απώλειά του «αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό» και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του.

Με συγκίνηση τον αποχαιρέτησε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός με μια ανάρτησή του εξέφρασε την μεγάλη θλίψη του για τον θάνατο του Αντώνη Λιβάνη, λέγοντας ότι ο εκλιπών έγραψε έναν «συγκλονιστικό κύκλο ζωής» αφήνοντας «βαθύ αποτύπωμα».

«Η θλίψη για τη φυγή σου, μεγάλη. Έγραψες έναν συγκλονιστικό κύκλο ζωής. Αφήνεις ένα βαθύ αποτύπωμα. Καλό σου ταξίδι, Αντώνη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...