678
Ο Αγις Κυνηγόπουλος με τον Νίκο Γκάλη |

Εφυγε από τη ζωή ο Αγις Κυνηγόπουλος, μορφή του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 10:13
Ο Αγις Κυνηγόπουλος με τον Νίκο Γκάλη
|

Εφυγε από τη ζωή ο Αγις Κυνηγόπουλος, μορφή του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 10:13

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από σύντομη, αλλά ραγδαία, επιδείνωση της υγείας του εξαιτίας πρόσφατου τροχαίου ατυχήματος, ο Αγις Κυνηγόπουλος – ιστορικός παράγοντας στον χώρο της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, επί σειρά ετών αρχηγός των Εθνικών Ομάδων, ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα τον Νίκο Γκάλη για να αγωνιστεί στον Αρη και με τη φανέλα της Εθνικής.

Τα πολυσχιδή ενδιαφέροντά του αντικατοπτρίζονται στις πολλαπλές ιδιότητές του και τα καθήκοντα τα οποία ανέλαβε κατά τη διάρκεια της ζωής του στον κοινωνικό, πολιτιστικό, αυτοδιοικητικό και, κυρίως, στον αθλητικό τομέα.

Προερχόμενος ο ίδιος από τον αθλητικό χώρο, καθώς είχε υπάρξει παίκτης και προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ο Αγις Κυνηγόπουλος έθεσε τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά κυρίως την ακατάβλητη θέλησή του για πρόοδο, κατ’ αρχάς στην υπηρεσία του ελληνικού αθλητισμού. Τη δεκαετία του 1980 η φυσιογνωμία του ταυτίστηκε με την προσπάθεια για την προώθηση και διάδοση της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Η προσφορά του στον χώρο του μπάσκετ ήταν ευρύτερη και ουσιαστική. Εχοντας διατελέσει διεθνής διαιτητής κατά την περίοδο 1955-1960, υπηρέτησε ως κομισάριος της FIBA από το 1988 έως το 1995.

Χάρη στους καίριους χειρισμούς του, ο Αγις Κυνηγόπουλος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της μεγάλης Εθνικής Ομάδας της Ελλάδας στο μπάσκετ.

Ο Κυνηγόπουλος θα γινόταν γνωστός ως «ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο στο Νίκο Γκάλη» (στη φωτογραφία κάτω, οι δυο τους, τον πρώτο καιρό μετά την άφιξη του Γκάλη στην Ελλάδα), επιλύοντας μια σειρά από τυπικά και γραφειοκρατικά προβλήματα για τη διεθνοποίηση του μετέπειτα θρυλικού ελληνοαμερικανού αθλητή.

Αποκορύφωμα: η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1987. Με ορόσημο αυτό τον ιστορικό θρίαμβο, το όνειρο του Αγη να αναδείξει την πατρίδα του σε μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο παγκόσμιο μπάσκετ, έγινε πραγματικότητα.

Διετέλεσε επί μακρόν αρχηγός των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ, ενώ ίδρυσε την Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, της οποίας και προέδρευε επί μία δεκαετία (1975-1985). Περίπου το ίδιο διάστημα ήταν επίσης αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (1980-1985). Υπό την ηγεσία του η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ως κυρίαρχη στην ελληνική καλαθοσφαίριση. Συνέγραψε, μάλιστα, το βιβλίο «Η Ιστορία του Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης», για το οποίο τιμήθηκε από την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.

Ο Αγις Κυνηγόπουλος διετέλεσε ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε αθλητικούς συλλόγους, επαγγελματικές και αθλητικές ενώσεις, και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης – μεταξύ πολλών άλλων θέσεων ευθύνης τις οποίες κατά καιρούς κατείχε.

Ως προς τον επαγγελματικό τομέα του βίου του, εκτός από σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, υπήρξε διακεκριμένος αθλητικός δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Ξεκίνησε από το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) και ακολούθως συνεργάστηκε ως συντάκτης με μια σειρά από εφημερίδες, όπως Ελεύθερος Τύπος, Μακεδονία, Ελληνικός Βορράς, Θεσσαλονίκη κ.α.

Με τον Πελέ

Βραβεύτηκε από την Ενωση Ραδιοφώνου και Δημοσιογράφων Βορείου Ελλάδος για τη χρόνια προσφορά του ως πρωτοπόρου εκφωνητή ραδιοφώνου, ιδίως στα αθλητικά πεντάλεπτα. Το 2006 τού απονεμήθηκε επίσης το βραβείο «Άλκης Στέας» για την πολυετή προσφορά του στο Ελληνικό Ραδιόφωνο. Και το 2009 τιμήθηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδας για την πολυετή προσφορά του στον χώρο των ΜΜΕ και της επικοινωνίας.

Παράλληλα με τον αθλητισμό στον οποίον αφιέρωνε, πάντα με αξιοθαύμαστη προθυμία και απόλυτη ανιδιοτέλεια, πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του, συμμετείχε σε πλήθος φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών και οργανισμών. Επί σειρά ετών έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Παπαφείου Ορφανοτροφείου «Ο Μελιτεύς» (και μετέπειτα Επίτιμος Πρόεδρος του ιστορικού Ορφανοτροφείου) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης.

Το 2010 τιμήθηκε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, για την προσφορά του στην Ορθοδοξία και για τις προσπάθειές του στην προάσπιση των ιδεωδών της πατρίδας μας (φωτογραφία κάτω).

Εως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο Αγις Κυνηγόπουλος προσέφερε τις υπηρεσίες του (κατά κανόνα από τη θέση του προέδρου) στα διοικητικά συμβούλια συλλογικών οργάνων όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνο-Βαλτικών Χωρών, η Ελληνοαμερικανική Πολιτιστική Εταιρεία, ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας κ.α. Την περίοδο 2004-2011 διετέλεσε Πρόεδρος του Αλεξανδρείου Αθλητικού Μελάθρου, ενώ κατείχε τον τίτλο του Επίτιμου Προξένου της Δημοκρατίας της Λετονίας για τη Μακεδονία και Θράκη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...