184
Περίπου το 40% του φυσικού αερίου για την Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία | REUTERS/Vasily Fedosenko/File Photo

Ευθύνες στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση ρίχνει η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 20:03
Περίπου το 40% του φυσικού αερίου για την Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία
|REUTERS/Vasily Fedosenko/File Photo

Ευθύνες στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση ρίχνει η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 20:03

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλεται στην ίδια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της με την ΕΕ.

Ο Νόβακ, σε δηλώσεις του στη ρωσική δημόσια τηλεόραση, είπε ακόμη ότι η κρίση οφείλεται στη «μυωπική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει απομακρυνθεί σκόπιμα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια» για να στραφεί στα άμεσης παράδοσης.

Περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία, σημειώνει το Politico. Φέτος όμως η ροή μειώθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο.

Ο Νόβακ είπε ακόμη  ότι η Ρωσία διαθέτει «τεράστια αποθέματα» και μπορεί να αυξήσει την προσφορά της στην Ευρώπη, αυτό όμως θα απαιτούσε σταθερά συμβόλαια. «Παραδώσαμε πολύ περισσότερα στη Γερμανία, στην Τουρκία, σε άλλες χώρες» που επέλεξαν τον όγκο των ποσοτήτων που επιθυμούσαν, πρόσθεσε.

Η παγκόσμια κρίση στον εφοδιασμό φυσικού αερίου έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε όλη την Ευρώπη, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Ακούγονται παράλληλα κατηγορίες, όπως από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, ότι η Μόσχα επιδεινώνει το πρόβλημα με την παρακράτηση των εισαγωγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...