263
Κουβανοί πολίτες ανακαλύπτουν για πρώτη φορά την χαρά της... ευρυζωνικότητας | Reuters

Εφθασε για πρώτη φορά στην Κούβα το «3G» ίντερνετ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2018, 07:00
Κουβανοί πολίτες ανακαλύπτουν για πρώτη φορά την χαρά της... ευρυζωνικότητας
|Reuters

Εφθασε για πρώτη φορά στην Κούβα το «3G» ίντερνετ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2018, 07:00

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο με κινητά τηλέφωνα, μέσω δικτύων 3G, απέκτησαν πριν μερικά 24ωρα οι κάτοικοι της Κούβας.

Η πάροχος τηλεπικοινωνιών Etecsa ανακοίνωσε πως οι εγγραφές στη σχετική υπηρεσία είναι δυνατές από την Πέμπτη, με ουρές να σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα της εταιρείας στην Αβάνα προκειμένου Κουβανοί κάθε ηλικίας να αποκτήσουν για πρώτη φορά 3G ίντερνετ στα κινητά τους τηλέφωνα.

«Πιστεύω πως είναι υπέροχο για τους Κουβανούς, επειδή τώρα θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον έξω κόσμο, με την οικογένειά μας και να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι. Είναι πραγματικό προνόμιο για όλους τους Κουβανούς να έχουμε ίντερνετ στα κινητά μας», λέει ο νεαρός Χουάν Κάρλος Τόρρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, ακόμα και έτσι, πολλοί δεν θα αντέχουν οικονομικά τα νέα συμβόλαια καθώς το πιο απλό πακέτο της Etecsa για χρήση ενός μήνα με 600 ΜΒ δεδομένων, έχει κόστος περίπου επτά δολάρια, τιμή που είναι σχεδόν απαγορευτική για έναν πληθυσμό με μέσο μηνιαίο μισθό 30 δολαρίων – είναι εύλογο πως κανείς δεν μπορεί να δώσει το εν τέταρτο του μισθού του για την… πολυτέλεια της ευρυζωνικότητας.

Όπως και να’ χει πάντως, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστούμε πως μέχρι πριν μια πενταετία η πρόσβαση στο Ίντερνετ περιοριζόταν κυρίως σε τουριστικά ξενοδοχεία και κάποια κρατικά κτήρια.

Το 2013 άρχισαν να ανοίγουν δειλά δειλά κάποια Ίντερνετ καφέ και το 2014 να επιτρέπεται η πρόσβαση μέσω κινητών στην υπηρεσία email Nauta.

Το 2015 άνοιξε το πρώτο wi-fi hotspot σε πολιτιστικό κέντρο στο κέντρο της Αβάνας, ενώ μόλις πέρσι η Etecsa άρχισε να παρέχει οικιακές συνδέσεις Ίντερνετ, ένα ακόμη σημάδι πως η χώρα σιγά σιγά αρχίζει να βγαίνει από την εθελουσία απομόνωση…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...