239
Το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Kevin Lamarque

Εφτασε τις 22 ημέρες το shutdown στις ΗΠΑ χωρίς ορατό τέλος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2019, 10:35
Το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Kevin Lamarque

Εφτασε τις 22 ημέρες το shutdown στις ΗΠΑ χωρίς ορατό τέλος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2019, 10:35

Η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους έγινε η πιο μακρά στην ιστορία των ΗΠΑ τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, καθώς εισήλθε στην 22η ημέρα της.

Το λεγόμενο «shutdown», που άρχισε στις 22 Δεκεμβρίου, ξεπέρασε τα μεσάνυχτα τις 21 ημέρες που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον, το 1995-1996.

Περίπου το ένα τέταρτο των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, δηλαδή 800.000 άνθρωποι, έχουν πάρει αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε φυλακές, αεροδρόμια, ακόμη και πράκτορες του FBI. Δημόσια κτίρια, μουσεία και πάρκα υπολειτουργούν ή είναι κλειστά.

Χθες οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι επρόκειτο να πληρωθούν για το πρώτο δεκαπενθήμερο, αλλά οι εντολές πληρωμής για αυτούς που είναι σε διαθεσιμότητα ήταν πρακτικά για μηδενικό ποσό (0,01 δολάρια). Επειδή όμως οι υποχρεωτικές κρατήσεις «τρέχουν», πολλοί όχι απλά έμειναν απλήρωτοι, αλλά και επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο.

Ηδη από την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να κηρύξει «τόσο γρήγορα» κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, οι εργασίες της Γερουσίας έχουν ανασταλεί μέχρι τη Δευτέρα.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια ένδειξη ότι οδεύουν σε κάποιον συμβιβασμό οι δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος απαιτεί 5,7 δισ. δολάρια για την επόμενη φάση οικοδόμησης του τείχους που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό για να αναχαιτίζονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών.

Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί εναντιώνονται στο έργο και το χαρακτηρίζουν ανήθικο, δαπανηρό και αναποτελεσματικό όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...