275
| REUTERS /Shannon Stapleton

Εφτασαν στην Ελλάδα 2.000 δόσεις μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορονοϊό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Νοεμβρίου 2021, 16:55
|REUTERS /Shannon Stapleton

Εφτασαν στην Ελλάδα 2.000 δόσεις μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορονοϊό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Νοεμβρίου 2021, 16:55

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) παρέλαβε σήμερα, Τετάρτη, τις πρώτες παρτίδες μονοκλωνικών αντισωμάτων των εταιρειών Regeneron-Roche για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19.

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις τού εν λόγω φαρμάκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ. Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας Θάνου Πλεύρη, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγησή της στους νοσούντες από λοίμωξη Covid θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

«Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το Ινστιτούτο έχει διαχρονικά στο επίκεντρο της λειτουργίας του τον έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημοσίας υγείας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κοινωνικό ρόλο του Ινστιτούτου και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης προχωράμε στον μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο φορέα παροχής καινοτομικών λύσεων στους τελικούς ωφελούμενους, τους έλληνες ασθενείς», δήλωσε ο Ιωάννης Σωτηρίου, διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ.

Τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα είχαν έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας πριν από περίπου έναν χρόνο, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης (εδώ), όταν η εταιρεία Regeneron είχε αποστείλει 50 δόσεις.

Μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορονοϊό παράγουν και οι εταιρείες Lilly και GlaxoSmithKline.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...