911
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Νίκος Δένδιας τις προκλήσεις Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου της Αγκυρας | ΙΝΤΙΜEnews

Εύσημα Μητσοτάκη σε Δένδια – Προς προεργασία και με Λίβανο για τις θαλάσσιες ζώνες;

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 12:27
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Νίκος Δένδιας τις προκλήσεις Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου της Αγκυρας
|ΙΝΤΙΜEnews

Εύσημα Μητσοτάκη σε Δένδια – Προς προεργασία και με Λίβανο για τις θαλάσσιες ζώνες;

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 12:27

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της on camera μετωπικής σύγκρουσης που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Δένδια την ικανοποίησή του για το τρόπο με τον οποίο απάντησε στα ζητήματα που προέβαλε ο κ. Τσαβούσογλου και τον εν γένει χειρισμό στη «θυελλώδη» κοινή συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετέφερε αναλυτικά στον Πρωθυπουργό το περιεχόμενο των συνομιλιών του που είχε στο Λευκό Παλάτι με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας βρίσκονταν χθες σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, με τον υπουργό των Εξωτερικών να έχει ρητή εντολή να απαντήσει αναλόγως σε περίπτωση που προκληθεί από την τουρκική πλευρά.

«Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στη θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», σημείωναν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Ανοιγμα και σε Λίβανο

Τη θέση αυτή επανάλεβε ο Νίκος Δένδιας και στις κοινές δηλώσεις του με τον λιβανέζο ομόλογό του, Σαρμπέλ Γουάχμπι, την Παρασκευή:

«Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της προώθησης των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Αυτοί είναι οι θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν το σύνολο των κρατών της περιοχής μας […] Και πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας», ήταν το μήνυμά του με αποδέκτη και τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου για τις προοπτικές της συμφωνίας στο θέμα των θαλασσίων ζωνών με την Κύπρο και την επίλυση της διαφοράς με Ισραήλ.

Ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις με τον λιβανέζο ομόλογό του μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή / υπουργείο Εξωτερικών

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανόρθωση του Λιβάνου και την ετοιμότητα της Αθήνας να παράσχει την υποστήριξή της με όποιο τρόπο μπορεί. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στη Μέσα Ανατολή, είναι έτοιμες να συντρέξουν στην προσπάθεια αυτή.

Στη συνάντηση με τον λιβανέζο ΥΠΕΞ εξετάστηκαν επίσης οι σχέσεις της Βηρυτού με την ΕΕ, με έμφαση στη ρητή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες να επεκταθεί και στον Λίβανο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησης με τον ομόλογό του του Λιβάνου, Σαρμπέλ Γουάχμπι (Charbel Wehbe)

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Charbel, είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα.

Χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία για μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Πρώτα χθες, που είχαμε και την τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό μας, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και σήμερα το πρωί, που μπορέσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας.

Και λέω επιτέλους, διότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η συνάντησή μας θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Το γεγονός ότι παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας ξαναπιάνουμε, εδώ στην Αθήνα, δια ζώσης το νήμα της συνεργασίας μας, καταδεικνύει το κοινό μας ενδιαφέρον για συνεννόηση προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της σταθερότητας.

Κοινός παρονομαστής, άλλωστε, της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της προώθησης των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Αυτοί είναι οι θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν το σύνολο των κρατών της περιοχής μας.

Και θέλω να υπογραμμίσω, ότι πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας, κάτι που τόνισα ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Άγκυρα.

Επί αυτής της βάσης αναπτύσσουμε τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας μας, που είναι ευέλικτα και ανοιχτά, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές μας αξίες.

Ευχόμαστε ειλικρινά, αγαπητέ μου φίλε, αγαπητέ Charbel, να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα για τα οποία με ενημέρωσες και τα οποία αντιμετωπίζει ο Λίβανος.

Κατά τη σημερινή συζήτηση είχαμε μια εκτενή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δύσκολη περίοδο στο Λίβανο και στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σου εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανόρθωση της χώρας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι όπως και στο παρελθόν, όταν η Ελλάδα είχε στηρίξει το Λίβανο σε δύσκολες στιγμές, έτσι και τώρα βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και της κοινωνίας του Λιβάνου και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την υποστήριξή μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Και επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στη Μέσα Ανατολή είναι έτοιμες να συντρέξουν στην προσπάθεια αυτή.

Συζητήσαμε επίσης για την προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισήμανα τη στήριξη την οποία η ελληνική κυβέρνηση δίνει σε αυτή τη σχέση. Άλλωστε, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη να υπάρξει ρητή αναφορά ότι η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες από τη Συρία θα καλύπτει όχι μόνο τους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία, αλλά και στον Λίβανο.

Αγαπητέ συνάδελφε, συζητήσαμε και εχθές και σήμερα για όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, όχι μόνο στην περιοχή μας στενά, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.

Ευχαριστώ πάλι για την εδώ παρουσία σου. Είμαι υπόχρεος που ήρθες και που μας δόθηκε η ευκαιρία να εμπεδώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...