256
Η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου | REUTERS/Andreas Gebert

Εύσημα από Μέρκελ σε Τσίπρα και Ζάεφ: «Οταν υπάρχει θάρρος, μπορείς να βρεις λύσεις»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 19:06
Η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου
|REUTERS/Andreas Gebert

Εύσημα από Μέρκελ σε Τσίπρα και Ζάεφ: «Οταν υπάρχει θάρρος, μπορείς να βρεις λύσεις»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 19:06

Συγχαρητήρια στους δύο πρωταγωνιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στην παρέμβασή της επισήμανε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δύο πρωταγωνιστές, τον πρωθυπουργό Ζάεφ από την Βόρεια Μακεδονία και τον πρωθυπουργό Τσίπρα από την Ελλάδα, για το θάρρος που επέδειξαν. Απόψε θα τιμηθούν με το βραβείο Ewald von Kleist και πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλες εκείνες τις διαμάχες στις οποίες δεν έχουμε ακόμη βρει λύση.

» Αν επιδείξεις το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις λύσεις. Είχα στο μεταξύ παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρω διαφορετικούς συνδυασμούς για το όνομα, διότι νόμιζα ότι δεν είχε νόημα και τώρα τελικά βρέθηκε λύση, για αυτό δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια».

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη και στο ΝΑΤΟ, στο οποίο θα ενταχθεί πλήρως σε λίγους μήνες η Βόρεια Μακεδονία.

«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χρειαζόμαστε ακόμη το ΝΑΤΟ;», ρώτησε και απάντησε: «Ναι, χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ ως άγκυρα σταθερότητας σε ταραγμένους καιρούς. Το χρειαζόμαστε ως κοινότητα αξιών.

» Διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε όχι μόνο ως στρατιωτική συμμαχία, αλλά ως κοινότητα αξιών, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου είναι η κατευθυντήρια γραμμή για την κοινή δράση. Και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ είναι ακόμη πολύ ελκυστική συμμαχία ήταν ξεκάθαρο τους τελευταίους μήνες, όταν προσπαθούσαμε να λύσουμε το ζήτημα του εάν η Βόρεια Μακεδονία – όπως μπορούμε τώρα όλοι να την αποκαλούμε – θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».