512
27 Φεβρουαρίου 2019: ινδοί στρατιώτες φωτογραφίζονται πλάι στα συντρίμμια ενός ελικοπτέρου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στο ινδικό Κασμίρ | REUTERS/Danish Ismail

Εύφλεκτο Κασμίρ: το φάσμα του πυρηνικού πολέμου απειλεί την Ασία

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 22:55
27 Φεβρουαρίου 2019: ινδοί στρατιώτες φωτογραφίζονται πλάι στα συντρίμμια ενός ελικοπτέρου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στο ινδικό Κασμίρ
|REUTERS/Danish Ismail

Εύφλεκτο Κασμίρ: το φάσμα του πυρηνικού πολέμου απειλεί την Ασία

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 22:55

Τα πολεμικά γεγονότα των τελευταίων ημερών σε μία παραδοσιακή εστία έντασης στην Ανατολή, στο Κασμίρ, είναι λίγο ή πολύ γνωστά όσο και εν εξελίξει, αλλά το όποιο βάρος τους το υπερβαίνει η προοπτική τους: τι θα συμβεί, αλήθεια, αν τα πράγματα εκτραχυνθούν;

Η επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν (και η αντιαεροπορική απάντηση του δευτέρου) επαναφέρει εξ ορισμού το φάσμα του πυρηνικού πολέμου στην Ασία, γράφει η La Repubblica – και είναι μία εύλογη ανησυχία αυτή, επειδή υποθάλπεται από τη μόνιμη αντιπαλότητα των δύο εθνών, εξοπλισμένων πια και με πυρηνικά όπλα.

Το Κασμίρ είναι το πάγιο μήλον της έριδάς τους.

Το Κασμίρ είναι μια περιοχή που έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες διοίκησης: στην ινδική (Τζαμού, Κοιλάδα Κασμίρ, Λαντάκ), στην πακιστανική (Αζάντ Κασμίρ και Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν) και στην κινεζική (Ακσάι Τσιν, Τρανς-Καρακορούμ).

Βγάζοντας από το πρόβλημα των καβγάδων για την κυριαρχία στην περιοχή τον ασύμμετρο παράγοντα Κίνα (λόγω της ισχύος της ασφαλώς, αλλά και των ειρηνευτικών συμφωνιών τις οποίες έχει συνυπογράψει με αυτήν η Ινδία το 1993 και το 1996), η διαμάχη περιορίζεται στις ινδοπακιστανικές φιλοδοξίες – με έναν… πυροκροτητή να προστίθεται στην εύφλεκτη σχέση: την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Οι τρεις ζώνες διοίκησης του Κασμίρ: βόρεια και δυτικά η πακιστανική, κεντρικά και νότια η ινδική, ανατολικά και βορειοανατολικά η κινεζική (Wikipedia)
Τζιχαντισμός εν δράσει

Η ιταλική εφημερίδα αποδίδει στην τελευταία πολεμική κίνηση των Ινδών κίνητρο εκδίκησης για τη σφαγή 46 ινδών στρατιωτών από ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα στο Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου. Η Ινδία, γράφει, θεωρεί ότι το πακιστανικό κράτος είναι συνένοχο σε αυτό το περιστατικό τρομοκρατίας, αφού οι ισλαμιστές έχουν βάσεις στο έδαφός του.

Το ιταλικό κείμενο αναφέρει ότι οι Ινδοί ισχυρίζονται πως με τις «προληπτικές» βόμβες των αεροσκαφών τους «εξοντώθηκε ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών, οι εκπαιδευτές τους και οι κομάντος αυτοκτονίας», αλλά και ότι οι Πακιστανοί τους διαψεύδουν, με φωτογραφίες κιόλας, οι οποίες δεν δείχνουν πτώματα στα σημεία ρίψεως των βομβών.

Το πακιστανικό κράτος, σημειώνει η La Repubblica, αντιμετωπίζει την ινδική επίθεση ως «πρόκληση άνευ προηγουμένου» στον μακρόχρονο πόλεμο νεύρων που διεξάγεται μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο του Κασμίρ, έτσι κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της μουσουλμανικής χώρας και τον λαό της να «προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα».  Μάλιστα η κυβέρνηση του Πακιστάν απέδωσε την ινδική κίνηση σε μικροπολιτικούς λόγους, θυμίζοντας ότι η Ινδία έχει εκλογές τον προσεχή Μάιο, τονίζοντας πάντως ότι «το Πακιστάν θα απαντήσει όταν και όπου το κρίνει σκόπιμο».

Παρόν το… παρελθόν

Μέχρι στιγμής οι δύο ασιατικές χώρες έχουν πολεμήσει μεταξύ τους τρεις φορές για το λεγόμενο Ζήτημα του Κασμίρ -το 1947, το 1965 και το 1999-, χωρίς να υπολογίζεται η σύγκρουση του 1971 που αφορούσε άλλη τοπική διένεξη (στο τότε Ανατολικό Πακιστάν) η οποία οδήγησε τελικά στη δημιουργία του Μπαγκλαντές.

Ο πόλεμος του 1999 προκλήθηκε όταν δυνάμεις του Πακιστάν εισέβαλαν σε εδάφη της ινδικής διοίκησης και κατέληξε σε σημαντική στρατιωτική ήττα για την πακιστανική πλευρά. Στo τωρινό πολεμικό επεισόδιο παραμένει πράγματι ανεξακρίβωτο το μέγεθος των καταστροφών ή των απωλειών σε ζωές που αυτό προκάλεσε, όπως παρατηρεί και το BBC, ενώ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αποκλιμάκωση της έντασης υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...