616
Ανοιξιάτικο ζεστό απογευματινό, σε παραλία της περιοχής της Κωνσταντινούπολης | REUTERS/Umit Bektas

Εφέτος η Τουρκία… πεθαίνει για τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 14:39
Ανοιξιάτικο ζεστό απογευματινό, σε παραλία της περιοχής της Κωνσταντινούπολης
|REUTERS/Umit Bektas

Εφέτος η Τουρκία… πεθαίνει για τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 14:39

Τυπικά οι Τούρκοι θα υφίστανται το lockdown μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου, αλλά έως τότε κανένας χωροφύλακας δεν θα τους εμποδίσει να ξεχύνονται στους δρόμους για να καταριούνται τους Ισραηλινούς και να αποθεώνουν τους Παλαιστινίους – το αντίθετο κιόλας, αφού οι σχετικές δημόσιες συγκεντρώσεις του πλήθους ευχαριστούν πολύ τον Ερντογάν και το αντισημιτικό καθεστώς του που βασίζεται στα σώματα ασφαλείας.

Το σχόλιο της Corriere della Sera όμως δεν ασχολείται με αυτό το ζήτημα, επειδή το θέμα του είναι «ξερά» ο τουρισμός – απλώς αναφέρει την ημερομηνία απελευθέρωσης του τουρκικού λαού από τα περιοριστικά μέτρα (μόνο από τα αντικορονοϊκά, βέβαια), με σκοπό να δηλώσει εμφαντικά ότι οι τουρίστες μπορούν και νωρίτερα να ταξιδέψουν στην Τουρκία και να κυκλοφορήσουν ανενόχλητοι.

Η συγκυρία είναι μεγάλης σημασίας από απόψεως ταμείου, αφού το τουριστικό συνάλλαγμα είναι το μοναδικό πρόχειρο «εμβόλιο» που μπορεί να βρει ο Ερντογάν για να καταστείλει κάπως τα συμπτώματα της αγιάτρευτης «νόσου» που ενδημεί εκεί, παροξύνεται από τη βαθιά οικονομική κρίση και λέγεται φτωχοποίηση του λαού. «Η Τουρκία ποντάρει και τα ρέστα της στον τουρισμό», λοιπόν, όπως έγραψαν εύστοχα και οι Ιταλοί.

Ενδειξη των τουρκικών μεγάλων προσδοκιών από τα ξένα πορτοφόλια του εφετινού θέρους ήταν η εσπευσμένη απόφαση του Ερντογάν στις 29 Απριλίου, όταν τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τις 25.000 ημερησίως, να «κλειδώσει» τον κόσμο στα σπίτια του μήπως και καλυτερεύσουν οι συνθήκες αργότερα, κατά τη διάρκεια του τουριστικού καλοκαιριού. Ομως ο ρουκετοπόλεμος στο Ισραήλ και οι βομβαρδισμοί στην Παλαιστίνη άλλαξαν αρκετά το αρχικό αυστηρό πλάνο.

12 Μαΐου, Κωνσταντινούπολη. Τυπικά υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 17 του μήνα, αλλά η σύγκρουση στην Παλαιστίνη έβγαλε τους Τούρκους στον δρόμο – δεν είναι και το καλύτερο τουριστικό αξιοθέατο, ομολογουμένως  (REUTERS/Dilara Senkaya)

Ισχύσουν δεν ισχύσουν πλέον για τους Τούρκους οι περιορισμοί (απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 21:00 και κατ’ οίκον εγκλεισμός τα Σαββατοκύριακα), οι τουρίστες έχουν το ελεύθερο να αδιαφορούν για τους κανόνες και να κυκλοφορούν όποτε θέλουν και όπου θέλουν. Η ερημική Κωνσταντινούπολη, λόγου χάρη, δεν θα τους είναι και τρομερά άσχημη εμπειρία, εκτός και αν πέσουν πάνω σε καμιά «αντισιωνιστική» διαδήλωση…

«Ηδη βλέπεις τουρίστες μπροστά στα αξιοθέατα» λέει το ιταλικό ρεπορτάζ. «Στο Τοπκαπί και στην Αγία Σοφία που ξανάγινε τζαμί, ωστόσο παραμένει προσβάσιμη. Τους βλέπεις και στα βαποράκια που πλέουν στον Βόσπορο». Η συμβουλή της Corriere στο κοινό της: «Αξίζει τον κόπο να πάτε στην Τουρκία, αφού το φαγητό είναι εξαιρετικό και υπάρχουν τόσα μέρη για να επισκεφθείτε, από την Καππαδοκία μέχρι τις μαγευτικές παραλίες που τις βρέχουν κρυστάλλινα νερά».

Σκέτο ποίημα λοιπόν οι διακοπές στην Τουρκία – και τζάμπα πράμα: «Οι τιμές για τα ψώνια, το φαγητό και τη διαμονή σας είναι πολύ προσιτές, δεδομένης της υποτίμησης της λίρας, που έχει χάσει 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα στο τρέχον έτος. Πλέον 10 τουρκικές λίρες αξίζουν ένα ευρώ».

Μπορεί το αποτύπωμα του τουρισμού στο τουρκικό ΑΕΠ να είναι 13%, όπως σημείωσε η Corriere, όμως οι Τούρκοι αισθάνονται άσχημα με τις εις βάρος τους διακρίσεις: «Αν κάποιος Τούρκος τολμήσει να κάνει ηλιοθεραπεία στην παραλία, κινδυνεύει με πρόστιμο  3.180 λιρών ή 313 ευρώ, που είναι περισσότερα λεφτά από το μέσο μηνιάτικο. Οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν υπέροχα μέρη με απόλυτη μοναξιά».

«Ανοιχτές αγκάλες» για Βρετανούς

Το πρόγραμμα που σχεδίασε ο Ερντογάν για την υποδοχή των ξένων επιβάλλει τον εμβολιασμό όλων όσοι θα έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ από τους τουρίστες δεν ζητείται παρά μόνο αρνητικό μοριακό τεστ που θα έχει γίνει 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Στις πρώτες 12 χώρες που το τουρκικό καθεστώς θεωρεί «ασφαλείς» για να αποστέλλουν τουρίστες τους περιλαμβάνεται και η Βρετανία. Ετσι, στοχευμένα, ο τούρκος υπουργός Τουρισμού είπε και το εξής, διακινδυνεύοντας την παρεξήγηση ή το σκώμμα: «Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε βρετανούς τουρίστες με ανοιχτές αγκάλες, όπως κάναμε ήσυχα το περασμένο καλοκαίρι»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...