281
Προβληματική από την αρχή η σχέση AstraZeneca - Ευρωπαϊκής Ενωσης | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η ΕΕ εγκαταλείπει την AstraZeneca: Ακυρώνει την οψιόν αγοράς 100 εκατ. εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 17:51
Προβληματική από την αρχή η σχέση AstraZeneca - Ευρωπαϊκής Ενωσης
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η ΕΕ εγκαταλείπει την AstraZeneca: Ακυρώνει την οψιόν αγοράς 100 εκατ. εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 17:51

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προσφυγή κατά της AstraZeneca για αθέτηση του συμβολαίου τους, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 100 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19, που αποτελούσε τμήμα της συμφωνίας.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση του δικαιώματος έχει περάσει και η ΕΕ δεν σχεδιάζει να το ασκήσει, επιβεβαιώνοντας σχετική είδηση που είχε μεταδώσει το Reuters.

Η Επιτροπή παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο ενός συμβολαίου για την αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων, από τις οποίες τα 100 εκατομμύρια ήταν με οψιόν αγοράς.

Η άρνηση των Βρυξελλών να κάνουν χρήση της οψιόν είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας περιπετειώδους σχέσης με τη βρετανο-σουηδική φαρμακευτική, η οποία στιγματίστηκε από καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, απειλές, δεσμεύσεις φορτίων, εφόδους σε εργοστάσια και τελικά δικαστικές προσφυγές.

Ως γνωστόν, η AstraZeneca παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του 2021 μόνο 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει μόνο 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Εξάλλου, η Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.

«Δεν μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει με τα κράτη-μέλη για το αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι λίγο πρόωρο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει του συμβολαίου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 200 εκατομμυρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...