365
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ερσίν Τατάρ χαιρετούν το πλήθος στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας | Mustafa Oztartan/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

ΕΕ: Δυσαρέσκεια για την παρουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 14:17
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ερσίν Τατάρ χαιρετούν το πλήθος στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας
|Mustafa Oztartan/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

ΕΕ: Δυσαρέσκεια για την παρουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 14:17

Τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «τα τελευταία γεγονότα προστέθηκαν στη σειρά ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες είναι πηγή δυσαρέσκειας για την ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «οι ηγέτες θα επανεξετάσουν όλες τις ενέργειες της Τουρκίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις συναντήσεις τους, και τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα δράσει υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων».

Εν τω μεταξύ, για το ζήτημα της προκλητικής επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα, εξέφρασε τη λύπη του, με γραπτή δήλωση, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικά Ζητήματα Ζοζέπ Μπορέλ.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισήμανε.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...