355
Τουρκικό πολεμικό πλέει δίπλα στο πλοίο - γεωτρύπανο «Γιαβούζ» - η ώρα των κυρώσεων για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ήρθε | REUTERS

ΕΕ: «Πέρασαν» οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 17:07
Τουρκικό πολεμικό πλέει δίπλα στο πλοίο - γεωτρύπανο «Γιαβούζ» - η ώρα των κυρώσεων για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ήρθε
|REUTERS

ΕΕ: «Πέρασαν» οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 17:07

Χωρίς αλλαγές επί το ηπιότερον στη διατύπωσή του, το κείμενο της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προωθήθηκε προς έγκριση στο Συμβούλιο  Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, οπότε θα υπάρξει και το σχετικό κείμενο συμπερασμάτων.

 «Η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ενωσης και λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το κείμενο «πέρασε» χωρίς ενστάσεις από τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η  διορία που είχαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να εκφράσουν τη διαφωνία τους επί της διατύπωσης που πρότεινε την Πέμπτη η φινλανδική προεδρία (περισσότερα εδώ), παρήλθε και καθώς καμία χώρα δεν διέκοψε τη σχετική διαδικασία, το κείμενο «πέρασε» ως έχει.

Σε πρώτη φάση η ΕΕ απαντά στις συνεχιζόμενος τουρκικές παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ με αναστολή της χρηματοδότησης προς την Αγκυρα και «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για τις αερομεταφορές.

«Ενόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας [στην κυπριακή ΑΖΟ], η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας για τις Αερομεταφορές και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν συναντήσεις για διάλογο σε υψηλό (διπλωματικό) επίπεδο», αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης της ΕΕ που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πέμπτη δεν υπήρξε συμφωνία επί του κειμένου στη συνάντηση των 28 πρέσβεων, αφού η Κύπρος επέμενε σε πιο αυστηρή διατύπωση στην τελευταία παράγραφο που αφορά στον τρόπο παρακολούθησης της κατάστασης στο μέλλον και για το κατά πόσο θα συνεχιζόταν η μελέτη των στοχευμένων μέτρων ή όχι.

Το πρωί της Πέμπτης ωστόσο,  ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Κύπρος είναι ικανοποιημένη  με τη  διατύπωση και πλέον το κείμενο προωθείται χωρίς αλλαγές στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Το καθεστώς Ερντογάν πάντως, δεν φαίνεται να υπολογίζει τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απαντά με… απειλές για αύξηση της τουρκικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ αν τολμήσουν οι Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα του (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...