679
4 Μαΐου 2020. Μετανάστες από τη Μόρια έχουν φθάσει ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά, καθ’ οδόν προς τη νέα κατοικία τους σε κάποια οργανωμένη δομή φιλοξενίας της ενδοχώρας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

ΕΕ: Ερχονται οι νέοι κανόνες για τη διασπορά των μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 09:30
4 Μαΐου 2020. Μετανάστες από τη Μόρια έχουν φθάσει ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά, καθ’ οδόν προς τη νέα κατοικία τους σε κάποια οργανωμένη δομή φιλοξενίας της ενδοχώρας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

ΕΕ: Ερχονται οι νέοι κανόνες για τη διασπορά των μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 09:30

Για την Κομισιόν μπορεί η τρέχουσα προτεραιότητα να είναι, φυσικά, η ευρωπαϊκή σύμπνοια όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα μέτρα προς αντιμετώπιση της κορονοϊκής ύφεσης (τα οποία, σημειωτέον, ήδη απέρριψαν ασυζητητί οι Φινλανδοί), ωστόσο εκκρεμεί και η επίλυση ενός άλλου προβλήματος, κεφαλαιώδους σημασίας για την ισορροπημένη εξέλιξη των χωρών της Ενωσης, που αφορά το έλλειμμα συνεννόησης και την απροθυμία ανάληψης ευθυνών (βαρών) στο Μεταναστευτικό.

Με δεδομένο ότι το Μεταναστευτικό έχει καταστεί θέμα διαρκούς επικαιρότητας, το οποίο συνυφαίνεται με τον σχεδιασμό του ευρωπαϊκού μέλλοντος, η Κομισιόν είναι έτοιμη να θέσει εκ νέου το ζήτημα στο τραπέζι των ενδοευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, στην κατεύθυνση του αφοπλισμού των τεσσάρων χωρών του κλαμπ «Βίζεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) από αντιμεταναστευτικά επιχειρήματα, με σκοπό την εκ μέρους τους αποδοχή του συστήματος αναδιανομής όσων μεταναστών ζητούν άσυλο από κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Το πλάνο των Βρυξελλών όσον αφορά την ανακοίνωση των σχετικών προτάσεων έχει χρονικό όριο το τέλος του Ιουνίου, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. Η επιθυμία της Κομισιόν για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το μοίρασμα των μεταναστών σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι σταθερά μεγάλη βέβαια, όμως πρέπει πρώτα να κλείσει η υπόθεση του «πακέτου» μέτρων για την κορονοϊκή ύφεση. Μόλις επέλθει συμφωνία σε αυτό, το Μεταναστευτικό θα τεθεί αμέσως στο τραπέζι.

Ετσι θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεων, αφού ορισμένες χώρες αρνούνται την υποδοχή και φιλοξενία μεταναστών, και προς το παρόν είναι ανένδοτες. Η Κομισιόν ήταν έτοιμη τον περασμένο Φεβρουάριο να παρουσιάσει τις νέες της θέσεις υπέρ της διασποράς όσων ζητούν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά την πρόλαβε η διασπορά του κορονοϊού. Με την Ευρώπη πλέον να προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητά της, ήρθε η ώρα να ανακοινωθεί και η μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου. Οι Ευρωπαίοι θα πληροφορηθούν τα καθέκαστα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

3 Μαρτίου 2020, Εβρος. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βλέπει από το ελικόπτερο όσα συμβαίνουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο εις βάρος της Ελλάδας αλλά και των ίδιων των μεταναστών. Μαζί της, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Η κεντρική ιδέα είναι η αποστολή του σχετικού φακέλου στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να γίνει με κάποιον συμβολισμό, κατά τις πρώτες ημέρες ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Γερμανία (μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή). Ετσι το «μεταναστευτικό πακέτο» θα υπογραμμίζει και τη βούληση των Γερμανών (και της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ προσωπικώς) να ρυθμιστούν τα πάντα και με οριστικό τρόπο.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι εδώ και μήνες η Μέρκελ έχει πει και ξαναπεί ότι οι χώρες με το βαρύ φορτίο σε μετανάστες, η Ελλάδα και η Ιταλία πρωτίστως, αλλά και η Ισπανία και η Μάλτα ακόμη, δεν γίνεται να παραμείνουν μόνες στον αγώνα που δίνουν. Παρά ταύτα οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν ενδίδουν, πόσο μάλλον που τη λογική τους ενστερνίστηκαν και οι Αυστριακοί.

Με στόχο η ποσόστωση των μεταναστών να καταστεί υποχρέωση για τα κράτη-μέλη της, η ΕΕ θέλει με την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επιτύχει εκεί όπου απέτυχε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από κάθε άποψη, η ΕΕ δεν αντέχει τυχόν επανάληψη του φιάσκου και τη διαιώνιση της πολυφωνίας-κακοφωνίας πάνω στο συγκεκριμένο και φλέγον ζήτημα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς θα ανακοινώσει τις νέες κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Η ιταλική Repubblica γράφει ότι ήδη οι κυβερνήσεις των ενδιαφερομένων χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Μάλτα) συνέταξαν επιστολή με τις θέσεις τους υπέρ της διανομής των μεταναστών σε όλη την ΕΕ και την απέστειλαν στη Κομισιόν. Το μπλοκ των «Νοτίων» ζητάει από κοινού διαχείριση όσων ζητούν άσυλο και επαναπατρισμό όλων όσοι δεν έχουν δικαίωμα να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και εν γένει της ευρωπαϊκής προστασίας.

Πρώτο μέλημα της Κομισιόν στις καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις για το νέο Μεταναστευτικό θα είναι η αποφυγή τυχόν αλληλοκάλυψης και αλληλεπίδρασης του θέματος με το Ταμείο Ανάκαμψης και με το «πακέτο» κατά της ύφεσης. Διότι κρίνεται ότι η όποια συνάφεια και η όποια συσχέτιση ευνοεί μόνο τους «περίκλειστους» του Βίζεγκραντ και τους τσιγκούνηδες των δημοσιονομικών (Ολλανδούς, Αυστριακούς, κ.ά. «Βορείους»).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...